Pozdrawiam
Zibi
Dokładnie taki był cel tej opcji - informacja o tym jaki jest układ wysokości raportowanych wyników.Na dzień dzisiejszy, zmiana układu wysokości z niczym się nie wiąże. Raczej jest to na zasadzie dopisania komentarza do tabeli
A więc najlepsza dla Pana opcja to translacja wysokości w menu Tabela.Mnie odpowiada taka transformacja właśnie dla wszystkich punktów
1. Ta funkcja jest przeznaczona do transformacji międzyukładowej - np. z układu 1965 do układu 2000, z dodatkową translacją wysokości, więc nie może zadziałać przy transformacji 2000/2000. W takim przypadku proszę zastosować to co jest dostępne w zakładce Układy odniesienia - sekcja Transformacja wysokości - Przepisanie - podać tam nazwę i wartość poprawki odniesienia. Wtedy gdy układ pierwotny i wtórny będą identyczne, nastąpi zmiana wysokości punktów. Ponadto odradzam stosowanie do tego celu modułu transformacji - wystarczy zwykła funkcja Translacji w oknie tabeli współrzędnych dla zaznaczonych punktów.1.Przy transformacji z ukł. 2000/K86 na ULK/Amsterdam nie działa opcja " Przepisz wysokośc punktów z układu pierwotnego do wtórnedo i dodaj wartośc 0,**.
Po zakliknięciu tej opcji w raportach jest podana informacja,z e dodano do wysokości wartośc 0,**, ale faktycznie ta wartosc do pierwotnej wysokosci nie zostaje dodana i ostatecznie dostajemy dwie takie same wysokości w tabeli w układzie wtórnym i pierwotnym.. Czy dałoby się to poprawić?
2. Uzywając opcji "transformacja plików tekstowych z układu 2000" nie zapisuje mi sie raport oraz nie działa opcja przepisania wysokości z poprawką w opcji transformacja wysokosci.
Znam i uzywam opcji translacja punktów w tabeli, ale w raportach dobrze by było, zeby się jednak pojawiały poprawne dane.
Da się to jakoś zrobic?
Jak ja bym miał robić takie przeliczenia to skopiowałbym sobie plik z definicją transformacji do układu lokalnego Krakowa, zmienił mu nazwę i dopisał w tym pliku parametry przeliczenia z K86 na Amsterdam i odwrotnie (jest taka możliwość i jest to opisane w pliku opis-transf znajdującym się w katalogu C-GEO\bin\trf).Dorota_IM pisze:Witam,
1.Przy transformacji z ukł. 2000/K86 na ULK/Amsterdam nie działa opcja " Przepisz wysokośc punktów z układu pierwotnego do wtórnedo i dodaj wartośc 0,**.