Legenda Warstwy
Legenda Warstwy
Witam,
czy ktoś wie gdzie szukać szczegółowej instrukcji do Legendy i opcji warstw chodzi mi o opcje typu kopiuj warstwę, kopiuj styl linii z warstwy do obiektów. Potrzebuję szybko przekonwertować dxf'a na odpowiednie grubości i kolory oraz poprzenosić na odpowiednie warstwy. Proszę o pomoc
czy ktoś wie gdzie szukać szczegółowej instrukcji do Legendy i opcji warstw chodzi mi o opcje typu kopiuj warstwę, kopiuj styl linii z warstwy do obiektów. Potrzebuję szybko przekonwertować dxf'a na odpowiednie grubości i kolory oraz poprzenosić na odpowiednie warstwy. Proszę o pomoc
Re: Legenda Warstwy
Najlepiej zrobić to z poziomu "legendy". Zmienić styl, kolor , grubość i potem "ustaw obiektom domyślny styl linii" . Kopiowanie warstw tez jest w tym menu
- Załączniki
-
- legenda.jpg (120.93 KiB) Przejrzano 8896 razy
-To serve and protect-
Dzięki, a można jeszcze się dowiedzieć jak działa to kopiowanie bo robię coś i nie widzę efektu;( i druga sprawa czy jak wybieram szablon mapa zasadnicza to w legendzie nie mam ustawionych stylów linii dla poszczególnych warstw czy tak powinno być?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Powinno być widoczne tak jak na rysunku. Proszę pamiętać że tworząc mapę zgodnie z rozporządzeniem powinno się korzystać z narzędzia "edytor mapy obiektowej" tam są poustawiane odpowiednie style (youtube)
- Załączniki
-
- styl.jpg (141.52 KiB) Przejrzano 8877 razy
-To serve and protect-
przepraszam wszystko gra tylko miałem niektóre warstwy wyłączone i były szare kolory linii w legendzie;) Tylko jeszcze jakiś zarys działania kopiowania warstwy bym prosił
Podświetlenie warstwy, prawy klawisz "kopiuj warstwę" wskazanie na którą warstwę kopiujemy a następnie co kopiujemy (punkty napisy, obiekty)
-To serve and protect-
u mnie w legendzie styl linii jezdni jest ciągły;( a powinien być przerywany
Tak, ale jak pisałem wcześniej aby prawidłowo tworzyć obiekty zgodnie z rozporządzeniem należy korzystać z narzędzia "edytora mapy obiektowej" . Tak jest wszystko poustawiane. Styl linii jest zmienny w zależności od skali mapy (ale zmienię ten domyślny styl w szablonie w następnej aktualizacji)
-To serve and protect-
Dzięki za porady. Zmiana była by potrzebna bo z PODGiKów dostaje się jakieś dxf'y czy też ewmapy i sami tam mają style linii dalece odbiegające od przepisów ponadto wymagają aby mapa była narysowana nowymi stylami linii a sami dają stare;( do aktualizacji
pozdrawiam
pozdrawiam
Problem polega na tym że jezdnia to pół biedy
bo jest tylko jedna na warstwie. Ale są warstwy które mają wiele obiektów z różnymi stylami i ustalanie domyślnego stylu linii nic nie daje...Najlepiej jakby dawali GML 

-To serve and protect-
Jeszcze mała uwaga z importem z DXF. Przydatna może być funkcja "przepisz styl warstwy DXF do obiektu" a właściwie wyłączenie jej (gdyż domyślnie jest włączona). Wtedy obiekty które mają swój styl nie zostaną zmienione na domyślny styl warstwy.
- Załączniki
-
- auto.jpg (40.8 KiB) Przejrzano 8846 razy
-To serve and protect-
Witam,
tak sobie jeszcze myślę, że na 1 warstwie zgodnie z rozporządzeniem może być rzeczywiście kilka obiektów i to co proponowałem niestety się nie sprawdzi. Ale mam jeszcze jedną myśl. dostając z PODGiK dane ewmapy lub jakiś dxf gdzie te grubości i style linii nie są zachowane można zrobić tak:
załóżmy: na warstwie "ogrodzenia" dostaję z podgik dane dotyczace ogrodzeń w dxf które są linią ciąglą. W legendzie zmieniam sobie styl i kolor linii na poprawny więc z automatu mam wszystkie ogrodzenia narysowane ok. Następnie aby utrzymać rozwarstwienie zgodne z rozp. i zrobić eksport gml (wymogi podgiku) mogę sobie skopiować warstwę "ogrodzenia" na poprawną warstwę zgodną z BEDOT. problem w tym że przy takiej operacji tracę styl linii;(. można by dodać podczas takiego kopiowania z warstwy na warstwę opcję ustaw domyślny styl linii warstwy docelowej lub nie ustawiaj. No chyba że jest jeszcze jakiś inny trik co można by w tym wypadku zastosować?
Pozdrawiam
Łukasz
tak sobie jeszcze myślę, że na 1 warstwie zgodnie z rozporządzeniem może być rzeczywiście kilka obiektów i to co proponowałem niestety się nie sprawdzi. Ale mam jeszcze jedną myśl. dostając z PODGiK dane ewmapy lub jakiś dxf gdzie te grubości i style linii nie są zachowane można zrobić tak:
załóżmy: na warstwie "ogrodzenia" dostaję z podgik dane dotyczace ogrodzeń w dxf które są linią ciąglą. W legendzie zmieniam sobie styl i kolor linii na poprawny więc z automatu mam wszystkie ogrodzenia narysowane ok. Następnie aby utrzymać rozwarstwienie zgodne z rozp. i zrobić eksport gml (wymogi podgiku) mogę sobie skopiować warstwę "ogrodzenia" na poprawną warstwę zgodną z BEDOT. problem w tym że przy takiej operacji tracę styl linii;(. można by dodać podczas takiego kopiowania z warstwy na warstwę opcję ustaw domyślny styl linii warstwy docelowej lub nie ustawiaj. No chyba że jest jeszcze jakiś inny trik co można by w tym wypadku zastosować?
Pozdrawiam
Łukasz
Jest w legendzie chyba funkcja przypisująca styl warstwy do obiektów
Pozdrawiam Rafał Kocierz
tak ale problem jest następujący.
1. dostaję dxf z podgik (stare rozwarstwienie k1 niezachowane grubości linii)
2. importuję go do c-geo
3. muszę przerobić mapę tak aby grubości i warstwy grały z nowym rozp.
4. jeżeli zgodnie z rozwarstwieniem wymaganym przez rozp. na danej warstwie jest jeden typ obiektu to problemu nie ma
5. problem pojawia się jak np obiekt z danej warstwy (k1) chcę przerzucić na odpowiadającą mu warstwę rozp. wtedy nie tracą mi się grubości linii;(
2. importuję go do c-geo
4. jeżeli zgodnie z rozwarstwieniem wymaganym przez rozp. na danej warstwie jest jeden typ obiektu to problemu nie ma
5. problem pojawia się jak np obiekt z danej warstwy (k1) chcę przerzucić na odpowiadającą mu warstwę rozp. wtedy nie tracą mi się grubości linii;(
Przydałby się taki dxf - może wtedy coś mógłbym doradzić.Lukasz C pisze:tak ale problem jest następujący.
2. importuję go do c-geo
Pozdrawiam Jurek B.
Może dałoby się oznaczyć folder, w którym wybraliśmy "ustaw warstwy w tym folderze na niewidoczne"
Janek B.
Janek B.
Raczej ciężko - bo czy ma to być widoczne tylko gdy wszystkie warstwy tam są niewidoczne? A jak jedna będzie widoczna to już nie oznaczać?janek pisze:Może dałoby się oznaczyć folder, w którym wybraliśmy "ustaw warstwy w tym folderze na niewidoczne"
Janek B.
Pozdrawiam Jurek B.
Oznaczać, chociażby jedna będzie niewidoczna
Janek B.
Janek B.
Witam
Czy jest możliwe stworzenie mechanizmu który będzie na mapę wstawiał legendę. Użytkownik mógłby wybierać warstwy z których legenda stworzyłaby się automatycznie. Pod opisem "legenda" wstawiałby się symbol punktowy który jest umieszczony na warstwie, lub symbol linii która jest zdefiniowana w ustawieniach warstwy (wraz z odpowiednim kolorem), oraz obok nazwę warstwy. Istotna byłaby możliwość wyboru skali w której ma się wstawiać legenda oraz możliwość wyboru wielkości czcionek. Ważna jest jeszcze możliwość edycji wszystkich napisów (czasami jest potrzeba zmiany nazwy warstwy)
Czy jest możliwe stworzenie mechanizmu który będzie na mapę wstawiał legendę. Użytkownik mógłby wybierać warstwy z których legenda stworzyłaby się automatycznie. Pod opisem "legenda" wstawiałby się symbol punktowy który jest umieszczony na warstwie, lub symbol linii która jest zdefiniowana w ustawieniach warstwy (wraz z odpowiednim kolorem), oraz obok nazwę warstwy. Istotna byłaby możliwość wyboru skali w której ma się wstawiać legenda oraz możliwość wyboru wielkości czcionek. Ważna jest jeszcze możliwość edycji wszystkich napisów (czasami jest potrzeba zmiany nazwy warstwy)
Na razie nie mamy tego w planach, między innymi z tego powodu, że na jednej warstwie można umieścić wiele różnych symboli, stylów linii i w takim wypadku legenda nie jest specjalnie przydatna. Np. tak jest w przypadku mapy zasadniczej.GEOMAG pisze:Witam
Pozdrawiam Jurek B.
Legenda - Warstwy - współpraca z projektantami
Przy naprawdę dużej liczbie warstw, pewnie rzadko spotykane w normalnej pracy sypią się funkcje Legendy:
- Usuń puste warstwy
- Właściwości
Elfy z różnymi zdarzeniami podsyłam na serwis.
Propozycje:
1. Narzędzie tekstowe "zamień.." działające na kolumnie - polu "nazwa warstwy" ułatwia przygotowanie np. pod filtry np. przez dodanie-zmianę-usunięcie przedrostków grupujących
2. Ustaw wzór wypełnienia działający na folderze warstw - zastosowanie głównie dla efektu półprzeźroczystości.
3. Przy okazji tematu w edytorze napisów poręczna byłaby zmiana wysokości czcionki na zasadzie iloczynu.
Projektanci na 1 rysunku czasem zdrowo szaleją ze skalami a to przyspieszyłoby prace.
- Usuń puste warstwy
- Właściwości
Elfy z różnymi zdarzeniami podsyłam na serwis.
Propozycje:
1. Narzędzie tekstowe "zamień.." działające na kolumnie - polu "nazwa warstwy" ułatwia przygotowanie np. pod filtry np. przez dodanie-zmianę-usunięcie przedrostków grupujących
2. Ustaw wzór wypełnienia działający na folderze warstw - zastosowanie głównie dla efektu półprzeźroczystości.
3. Przy okazji tematu w edytorze napisów poręczna byłaby zmiana wysokości czcionki na zasadzie iloczynu.
Projektanci na 1 rysunku czasem zdrowo szaleją ze skalami a to przyspieszyłoby prace.
pozdrawiam
wini
wini