Zmiana hurowa

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
Zbysiu
_____
_____

Zmiana hurowa

Post autor: Zbysiu »

Mam do przygotowania wsad do GI z inwentaryzacji sieci. Jest do "obrobienia" kilka tysięcy punktów. Przy pomocy Edytora mapy obiektowej, nadaję punktom odpowiedni kod i w polu atrybutów wstawiam dane. Jest ( na szczęście ) możliwość zaznaczenia pola powtórzeń, ale i tak każdy rekord (każdą pikietę) trzeba przeklikać. Czy istnieje jakiś sposób żeby hurtem uzupełnić dane w większej grupie punktów?
Próbowałem już zewnętrznych edytorów tekstowych, (znajdź - zmień) ale przy dużej ilości punktów nie zawsze można nad tym zapanować i zdarzają się błędy, np. zdublowanie itp.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Re: Zmiana hurowa

Post autor: Jurek B. »

Są dwie drogi:
- w oknie bazy danych prawy klawisz myszki na wybranym polu i "Wypełnij pole" - można wypełnić pola obiektów: zaznaczonych lub tych które nie mają jeszcze wpisanych danych,
- w oknie legendy dla wybranego folderu warstw/wszystkich warstw - pod prawym klawiszem - Operacje na bazie danych -Wypełnij pole i dalej jak wyżej
Pozdrawiam Jurek B.
WueM
___
___

Post autor: WueM »

Witam
A u mnie [Wypełnij pole] jest aktywne dopiero od kolumny [Warstwa]. Nie działa na kolumnach: [Numer], [Kod], [X],[Y], [H], [Stary numer].

Pozdrawiam
Witek M
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Post autor: Jurek B. »

[quote="WueM"]
A u mnie [Wypełnij pole] jest aktywne dopiero od kolumny [Warstwa]. Nie działa na kolumnach: [Numer], [Kod], [X],[Y], [H], [Stary numer].
Ok, ale tu pytanie było o wypełnianie pól nie w tabeli współrzędnych, ale w bazie danych dla obiektów mapy zasadniczej (w standardzie GeoInfo).
Wypełnianie pól w tabeli współrzędnych to inna sprawa:
Np. pole Numer może być zmienione gdy już punkty są w bazie - wówczas użyć należy funkcji Przenumerowanie, dane w polu KOD - zmienia się przez opcję Zmiana kodu, współrzędne - np. przez Translację.
Pozdrawiam Jurek B.
ODPOWIEDZ