DXF, DWG
-
- _____
Re: DXF, DWG
Ja zapisuje je programem DraftSight w starszej wersji i wtedy import do C-Geo przechodzi bez problemu 

Ja czasami też mam problem, ale zauważyłem coś ciekawego. Jeżeli nie chce mi się zaimportować dxf, to otwieram plik, zaznaczam to co mnie interesuję i kopiuję do nowo założonego dxf. Czasami coś jest namieszane w projekcie i są dane porozrzucane. Ja używam darmowego nanoCAD- bardzo przyjemny darmowa,komercyjna wersja cad
ooo, na zrzutach fajnie wygląda ten nanoCAD, znacznie lepiej niż DraftSight czy doubleCAD XT.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
-
- _____
Całkiem ok ten nano. Jest możliwość wczytywania lispów i ma kopiowanie na oryginalnych współrzędnych , Draft Sight tego nie ma.
Dość sporo czasu spędziłem nad znalezieniem dobrego odpowiednika CAD, który byłby darmowy nawet dla celów komercyjnych i nie udało mi się znaleźć nic lepszego. Szybkość działania, dużo funkcji, wczytywanie rastrów i podkładów DWG, przejrzysty interfejs. Myślę, że godny polecenia 

Według informacji można go programować, więc może by się udało napisać wtyczkę podobną do Waldkowej która będzie eksportowała punkty do tego CADa.... Gdyby tylko doba była dłuższa....
Pozdrawiam Rafał Kocierz
-
- _____
Całkiem dobry pomysł 

Tak, też popieram pomysł, żeby doba była dłuższa
Jacek

Jacek
Ja transformuje dwg do dxf'a programikiem Any DWG DXF Converter a z dxfem cgeo se dobrze radzi
Tak przy okazji - jeśli oglądacie pliki z AutoCAD'a przed importem do C-Geo, to sprawdzajcie też, czy nie ma tam na rysunku pogrupowanych całych zestawów obiektów w bloki. Na przykład cała warstwa jakiejś instalacji jako duży blok. Takie coś należy najpierw rozbić na składowe elementy, DraftSight to robi i pewnie nanoCAD też. Zainstalowałem już to cudo ale nie mam kiedy się nim pobawić.
Jacek
Jacek
W nanoCAD jest funkcja explode.