Kontrola punktów o takim samym numerze
Kontrola punktów o takim samym numerze
Nie mogę znaleźć wątku, gdzie było to poruszane, więc zakładam nowy.
Przenumerowałem punkty poprzez usunięcie znaków z początku numeru. Powstały punkty o numerach, które już wcześniej istniały w tabeli. Program nie zareagował. Zarówno jedne jak i drugie były na jednej warstwie. Czy tak musi być?
Janek B.
Przenumerowałem punkty poprzez usunięcie znaków z początku numeru. Powstały punkty o numerach, które już wcześniej istniały w tabeli. Program nie zareagował. Zarówno jedne jak i drugie były na jednej warstwie. Czy tak musi być?
Janek B.
Re: Kontrola punktów o takim samym numerze
Faktycznie - sprawdziłem, że tak jest co najmniej od wersji 6.0 
W aktualizacji pod koniec lipca ta dziura będzie zablokowana.

W aktualizacji pod koniec lipca ta dziura będzie zablokowana.
Pozdrawiam Jurek B.
-
- _
coś jeszcze wiadomo na temat zmian które wniesie ta najbliższa aktualizacja?
Jest czas urlopowy, więc raczej nie będzie wielu zmian 

Pozdrawiam Jurek B.
Witam
Mam pytanie, w poprzednich wersjach cgeo pamiętam że była opcja zaznaczania punktów w tabeli po numerze lp - nie mogę tej opcji teraz znaleźć, a przydatne to było jak punkty maja np literki jako przyrostek (po zadaniu zaznaczenie od numeru do numeru punkty z literkami są pomijane), czy dałoby się tą funkcję przywrócić, lub jeżeli gdzieś jest zaszyta to proszę o podpowiedz
dziękuję i pozdrawiam
Mam pytanie, w poprzednich wersjach cgeo pamiętam że była opcja zaznaczania punktów w tabeli po numerze lp - nie mogę tej opcji teraz znaleźć, a przydatne to było jak punkty maja np literki jako przyrostek (po zadaniu zaznaczenie od numeru do numeru punkty z literkami są pomijane), czy dałoby się tą funkcję przywrócić, lub jeżeli gdzieś jest zaszyta to proszę o podpowiedz
dziękuję i pozdrawiam
Witam, niestety po zmianie okna tabeli współrzędnych, nie mamy już możliwości utrzymania stałego LP dla punktów, to może być zmienne obecnie i dlatego tego wybierania po LP już nie da się użyć.GEOMAG pisze:Witam
dziękuję i pozdrawiam
Natomiast można zaznaczyć punkty z przyrostkiem poprzez funkcję Wybieranie punktów - Numer wzorzec - podać wartość przyrostka i potem znak *.
Nie załatwi to wszystkich przypadków (np. wybór od numeru 115a do 123a), zobaczymy czy da się znaleźć jakieś inne rozwiązanie.
Pozdrawiam Jurek B.
Jeszcze jeden prosty (a może prymitywny) sposób - można też zaznaczać od LP do LP bezpośrednio na tabeli - klawisz Shift i kursor w dół lub PgDown.Mam pytanie, w poprzednich wersjach cgeo pamiętam że była opcja zaznaczania punktów w tabeli po numerze lp - nie mogę tej opcji teraz znaleźć, a przydatne to było jak punkty maja np literki jako przyrostek (po zadaniu zaznaczenie od numeru do numeru punkty z literkami są pomijane), czy dałoby się tą funkcję przywrócić, lub jeżeli gdzieś jest zaszyta to proszę o podpowiedz
Pozdrawiam Jurek B.
W jednym projekcie w dwóch różnych tabelach mam punkty o takim samym numerze. Punkty te poprzez eksport do innej mapy wyeksportowałem do nowo założonej tabeli. Nie miałem sygnału, że punkty o powtarzających się numerach już istnieją.
Janek B.
Janek B.
Kontrola numerów punktów przy eksporcie do innej mapy jest wyłączona - tego typu działanie uniemożliwiłoby eksport - np. 20 tys. pkt. - analizowałby Pan takie ilości ostrzeżeń?janek pisze:W jednym projekcie w dwóch różnych tabelach mam punkty o takim samym numerze. Punkty te poprzez eksport do innej mapy wyeksportowałem do nowo założonej tabeli. Nie miałem sygnału, że punkty o powtarzających się numerach już istnieją.
Janek B.
Analizę trzeba zrobić wcześniej - przed łączeniem map, ewentualnie zabezpieczyć się - zmieniając numerację, tak by nie dopuścić do konfliktów.
Pozdrawiam Jurek B.