Ave
z racji tego, że padł mi ostatnio dysk gdzie archiwizowałem wszystkie dane, chcę założyć NAS serwer i wykorzystać go między innymi do archiwizacji i przechowywania projektów w jednym miejscu.
Czy to działa dobrze, czy są z tym jakieś problemy?
Nigdy jeszcze nie wczytywałem projektów z repozytorium. Czy bardziej założyć chmurę lokalną?
Może ktoś doradzić?
Projekty a NAS serwer
Projekty a NAS serwer
Pozdrawiam
Andrzej Maciejczek
Andrzej Maciejczek
Re: Projekty a NAS serwer
Polecam zakup porządnego routera z możliwością wgrania jakiegoś OpenWRT. Podpinasz pod USB jakiegoś flesza lub dysk. Konfigurujesz i masz np. co kilkugodzinne aktualizowanie danych na dysku poprzez pobranie plików różnicowych powstałych w trakcie prac. Bardzo tanie rozwiązanie, jedyny minus dobrze działa lokalnie, nie wiem jak jest z działaniem na zewnątrz. Bardziej też chodzi o bezpieczeństwo tych danych.
Według mnie duplikacja danych jest elementem krytycznym. Dlatego ja kupiłbym dwu dyskowy NAS i na nim składował wszystkie archiwalne dane. Jak jeden dysk szlak trafi, to zawsze jest druga kopia.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Zgadzam się serwery NAS idealnie nadają się na składowanie kopii zapasowych danych, nie tylko projektów c-geo, całego biura, faktur itp. Polecam serwery NAS które maja więcej niż 1 dysk, oraz wybór odpowiedniego ustawienia RAID.