GML

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
Awatar użytkownika
Wojtek
____
____
Posty: 153
Rejestracja: piątek, 1 kwietnia 2005, 11:46

GML

Post autor: Wojtek »

Dzien dobry,
zrobiłem GMLa z obiektami : "punkt z wysokościowy naturalny [WSP801]" i "punkt wysokościowy sztuczny [WSU 403] i w moim projekcie wszystkie etykiety ładnie widać. Natomiast po eksporcie i ponownym imporcie do nowego projektu tych pikiet/etykiet już nie ma. Coś źle robię?
Załączniki
1.jpg
1.jpg (57.6 KiB) Przejrzano 12512 razy
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pytając wstydzisz się tylko raz, nie wiedząc wstydzisz się przez resztę życia.
Asia T.
Team
Team
Posty: 582
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: GML

Post autor: Asia T. »

Ciężko stwierdzić tak z samego opisu - najlepiej podesłać nam kopię projektu i tego GML'a po eksporcie na mail at[malpa]xgeo.pl
Awatar użytkownika
Wojtek
____
____
Posty: 153
Rejestracja: piątek, 1 kwietnia 2005, 11:46

Re: GML

Post autor: Wojtek »

poszło na @
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pytając wstydzisz się tylko raz, nie wiedząc wstydzisz się przez resztę życia.
Asia T.
Team
Team
Posty: 582
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: GML

Post autor: Asia T. »

Poprawka w wersji testowej - błąd pojawił się z powodu wpisania w pole rzednaDolu atrybutu <<Voidable>> . Przy okazji proszę pamiętać, że pole to nie może być wypełnione wartością specjalną.
Awatar użytkownika
Wojtek
____
____
Posty: 153
Rejestracja: piątek, 1 kwietnia 2005, 11:46

Re: GML

Post autor: Wojtek »

Teraz ok, dziękuję za pomoc. Mam jeszcze jedno pytanie w związku z <voidablem> w rzędnej dołu : jak w bazie danych wykasować je hurtem? Klikając w "wypełnij pole" i dając pustą wartość pojawia się komunikat że "podana wartość jest nieodpowiednia dla tego pola" - dopiero wpisanie "0" pomaga.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pytając wstydzisz się tylko raz, nie wiedząc wstydzisz się przez resztę życia.
Asia T.
Team
Team
Posty: 582
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: GML

Post autor: Asia T. »

Prawy klawisz myszy na kolumnie w bazie danych dla całej warstwy -> Zaznacz wszystkie , a następnie znów prawy klawisz myszy na kolumnie i "Wyczyść pole" :)
Awatar użytkownika
Wojtek
____
____
Posty: 153
Rejestracja: piątek, 1 kwietnia 2005, 11:46

Re: GML

Post autor: Wojtek »

Tak robiłem,bo gdzieś już o tym czytałem, i nie działało. Po ponownym uruchomieniu programu jest ok. Jeszcze raz dziękuję.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pytając wstydzisz się tylko raz, nie wiedząc wstydzisz się przez resztę życia.
PrzemekN
___
___
Posty: 58
Rejestracja: środa, 2 kwietnia 2008, 22:08
Lokalizacja: Wrocław

Re: GML

Post autor: PrzemekN »

Witam!
Zaobserwowałem przy tworzeniu mapy wstawianie podwójnych etykiet do opisywanych pikiet (np. opis włazu, wstawianie rzędnych terenu itp.).
Błąd występuje ciągle i jest męczące ciągłe kasowanie nadmiarowych etykiet.
PrzemekN
Awatar użytkownika
Wojtek
____
____
Posty: 153
Rejestracja: piątek, 1 kwietnia 2005, 11:46

Re: GML

Post autor: Wojtek »

Mnie też to denerwowało. Po wrzuceniu dzisiejszej wersji testowej chyba już tego nie było.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pytając wstydzisz się tylko raz, nie wiedząc wstydzisz się przez resztę życia.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7046
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML

Post autor: Jurek B. »

PrzemekN pisze:Witam!
Zaobserwowałem przy tworzeniu mapy wstawianie podwójnych etykiet do opisywanych pikiet (np. opis włazu, wstawianie rzędnych terenu itp.).
Błąd występuje ciągle i jest męczące ciągłe kasowanie nadmiarowych etykiet.
Proszę pobrać ponownie ostatnią aktualizację - będzie już ok.
Pozdrawiam Jurek B.
PrzemekN
___
___
Posty: 58
Rejestracja: środa, 2 kwietnia 2008, 22:08
Lokalizacja: Wrocław

Re: GML

Post autor: PrzemekN »

Witam!
Mam pytanie, gdzie znajdę w edytorze mapy obiektowej w kodach "mapa zasadnicza 2015" numer adresowy posesji.
Po imporcie pliku GML na istniejących budynkach wstawia numery posesji na zielono, szukałem w EGiB ale nie znalazłem?
PrzemekN
Asia T.
Team
Team
Posty: 582
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: GML

Post autor: Asia T. »

Dzień dobry,
z tym adresem sprawa jest dość skomplikowana, ponieważ nie jest on wprost obiektem mapy zasadniczej (nie ma swojego kodu kartograficznego), więc nie ma go w tej chwili w edytorze mapy obiektowej, ale myślimy nad rozwiązaniem tego problemu. Być może wstępne rozwiązanie pojawi się jeszcze w tym tygodniu.
Natomiast kolor zielony wynika zapewne z tego, że numery posesji zostały związane w GML-u z działkami, a nie z budynkami.
Daro
____
____
Posty: 164
Rejestracja: sobota, 9 stycznia 2010, 09:47

Re: GML

Post autor: Daro »

do załącznika wrzuciłem GMLa (ośrodek pracuje na systemie firmy Geobid). Nie wczytuje się on poprawnie, mimo że walidacja przebiegła pomyślnie. czy istnieje możliwość zweryfikowania GMLa, ew. podanie wskazówek jak go poprawnie wczytać do c-geo?
Załączniki
gml.zip
(9.01 KiB) Pobrany 171 razy
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7046
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: GML

Post autor: Jurek B. »

U mnie po imporcie fragment wygląda tak jak niżej:
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (58.19 KiB) Przejrzano 12148 razy
Pozdrawiam Jurek B.
Daro
____
____
Posty: 164
Rejestracja: sobota, 9 stycznia 2010, 09:47

Re: GML

Post autor: Daro »

u mnie opisy są na warstwie KR_obiektKarto i wygląda to jak poniżej, co może być powodem złej wielkości opisów?
Załączniki
gml.png
gml.png (26.3 KiB) Przejrzano 12144 razy
Asia T.
Team
Team
Posty: 582
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: GML

Post autor: Asia T. »

Dzień dobry,
proszę przed importem pliku GML zmienić w Opcje -> Parametry programu -> zakładka "Mapa" zmienić w sekcji w lewym, górnym rogu wysokość czcionki na 1,5 lub 1,8 .
Prawdopodobnie w GML, który Pan otrzymał nie ma wysłanych wysokości czcionek i C-Geo ustawia je automatycznie na podstawie ustawień w parametrach programu.
Daro
____
____
Posty: 164
Rejestracja: sobota, 9 stycznia 2010, 09:47

Re: GML

Post autor: Daro »

dziękuję, pomogło :D
Daro
____
____
Posty: 164
Rejestracja: sobota, 9 stycznia 2010, 09:47

Re: GML

Post autor: Daro »

a czy jest szansa w jakiś sposób wstawić do opisów "piętrowych" rzędnych np. kanałów poziomą kreskę?
Asia T.
Team
Team
Posty: 582
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: GML

Post autor: Asia T. »

na razie niestety nie, ponieważ Ewmapa w GML-u wysyła tylko dwa punkty dla odnośnika - brakuje tego trzeciego punktu, który odpowiadałby właśnie za poziomą kreskę.
Daro
____
____
Posty: 164
Rejestracja: sobota, 9 stycznia 2010, 09:47

Re: GML

Post autor: Daro »

OK
Daro
____
____
Posty: 164
Rejestracja: sobota, 9 stycznia 2010, 09:47

Re: GML

Post autor: Daro »

jeszcze jeden problem, co robię nie tak, że mam taki komunikat?
Załączniki
Zrzut ekranu 2017-04-10 08.21.51.jpg
Zrzut ekranu 2017-04-10 08.21.51.jpg (46.93 KiB) Przejrzano 11936 razy
Zrzut ekranu 2017-04-10 08.21.35.jpg
Zrzut ekranu 2017-04-10 08.21.35.jpg (176.29 KiB) Przejrzano 11936 razy
Asia T.
Team
Team
Posty: 582
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: GML

Post autor: Asia T. »

Komunikat pojawia się, gdy etykieta na mapie nie pokrywa się z tym, co znajduje się w bazie danych - proszę sprawdzić zaznaczone obiekty pod tym kątem, ewentualnie można nam podesłać kopię projektu z tym GML'em do sprawdzenia na mail at[małpa]xgeo.pl
Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 476
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: GML

Post autor: ariel0-0 »

cz jest jakiś sposób na hurtowe wstawianie brakujących etykiet?
Have a nice day
Asia T.
Team
Team
Posty: 582
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: GML

Post autor: Asia T. »

Tak, w Legendzie klikamy prawym klawiszem myszy na folder "WARSTWY" i mniej więcej w połowie listy znajduje się opcja "Wstaw etykiety" - wstawia ona etykiety dla całej mapy, ale można również skorzystać z tej opcji tylko dla jednej warstwy, klikając na nią i wybierając również "Wstaw etykiety".
Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 476
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: GML

Post autor: ariel0-0 »

Dziękuję. A tyle się naszukałem :)
Have a nice day
ODPOWIEDZ