Przyciąganie

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
marioo
VIP
VIP
Posty: 1049
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Przyciąganie

Post autor: marioo »

Przy zmianie warstwy edytowalnej wyłącza się przyciąganie do linii (ikonka). Proszę o szybką naprawę...
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7155
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Przyciąganie

Post autor: Jurek B. »

W sumie sama funkcja przyciągania do linii działa mimo, że ikonka jest wyłączona, ale poprawimy.
Pozdrawiam Jurek B.
marioo
VIP
VIP
Posty: 1049
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: Przyciąganie

Post autor: marioo »

Koniecznie, bo ostatecznie nie wiadomo czy jest włączone czy nie i to przy rysowaniu jest denerwujące ;)
Pozdrawiam
marcinn
VIP
VIP
Posty: 806
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Przyciąganie

Post autor: marcinn »

Czy dałoby się dorobić przyciąganie do przecięcia linii jako osobną ikonkę? Teraz przecięcie działa razem z przyciąganiem do linii i często trzeba się naprawdę dużo naklikać, żeby złapać tylko przecięcie linii. Fajnie gdyby było też osobno snapowanie do końców linii.
Jakub Kwinta
_____
_____
Posty: 342
Rejestracja: niedziela, 2 grudnia 2012, 19:55

Re: Przyciąganie

Post autor: Jakub Kwinta »

Rozdzielenie przyciągań jest dobrym pomysłem.
marioo
VIP
VIP
Posty: 1049
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: Przyciąganie

Post autor: marioo »

Popieram.
Pozdrawiam
kasprol
____
____
Posty: 141
Rejestracja: środa, 5 stycznia 2011, 10:32
Lokalizacja: Łaskarzew
Kontakt:

Re: Przyciąganie

Post autor: kasprol »

Też jestem za.
marcinn
VIP
VIP
Posty: 806
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Przyciąganie

Post autor: marcinn »

Przy okazji można byłoby dodać trochę przyciągań jak w ACAD np:
- przyciąganie do środka linii
- do centrum okręgu
- przyciąganie prostopadłe do linii
marioo
VIP
VIP
Posty: 1049
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: Przyciąganie

Post autor: marioo »

Jak najbardziej, to jest też potrzebne. Chociaż najbardziej brakuje przyciągania do przecięcia dwóch linii. Przydatne przy wszelkiego rodzaju dociąganiach np sieci uzbrojenia do budynków itd.
Pozdrawiam
pabik1
_____
_____
Posty: 333
Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 20:56

Re: Przyciąganie

Post autor: pabik1 »

Kiedyś już o to prosiłem - czekam cierpliwie dziewiąty rok :D

viewtopic.php?f=507&t=8814
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7155
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Przyciąganie

Post autor: Jurek B. »

Jak najbardziej, to jest też potrzebne. Chociaż najbardziej brakuje przyciągania do przecięcia dwóch linii. Przydatne przy wszelkiego rodzaju dociąganiach np sieci uzbrojenia do budynków itd.
Akurat przyciąganie do przecięcia linii jest od zawsze na mapie dostępne - aktywne gdy włączy się przyciąganie do linii.
O rozdzielenie tych dwóch funkcji wnioskował kolega marcinn i to oraz inne rodzaje snapowania (np. do początku i końca oraz środka linii) trzeba zrobić - programista ma to od lat na liście - może uda się to przed końcem wakacji udostępnić.
Pozdrawiam Jurek B.
marioo
VIP
VIP
Posty: 1049
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: Przyciąganie

Post autor: marioo »

Racja, do przecięcia linii przyciąganie jest, ale chodzi o przyciąganie do przecięcia się linii fizycznie nie przecinających się. Tak jakby przez te linie poprowadzić proste i do przecięcia się tych prostych. Myślę, że większość wie o co chodzi - bardzo przydatne np przy dociąganiu np uzbrojenia do budynków itd.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7155
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Przyciąganie

Post autor: Jurek B. »

marioo pisze: poniedziałek, 15 lipca 2019, 12:38 Racja, do przecięcia linii przyciąganie jest, ale chodzi o przyciąganie do przecięcia się linii fizycznie nie przecinających się. Tak jakby przez te linie poprowadzić proste i do przecięcia się tych prostych. Myślę, że większość wie o co chodzi - bardzo przydatne np przy dociąganiu np uzbrojenia do budynków itd.
Takiej funkcji snapowania na pewno nie zrobimy - natomiast wyznaczenie punktu takiego przecięcia jest możliwe przez wykorzystanie funkcji przecięć prostych na mapie - w dwóch miejscach nawet:
Załączniki
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG (38.11 KiB) Przejrzano 9714 razy
Pozdrawiam Jurek B.
Daro
____
____
Posty: 165
Rejestracja: sobota, 9 stycznia 2010, 09:47

Re: Przyciąganie

Post autor: Daro »

Przyciąganie do przecięcia linii.. czy jest jakiś symbol/ikonka informująca, że właśnie snapujemy się do przecięcia dwóch linii?
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1316
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Przyciąganie

Post autor: MarekOtt »

Daro pisze: wtorek, 3 września 2019, 18:58 Przyciąganie do przecięcia linii.. czy jest jakiś symbol/ikonka informująca, że właśnie snapujemy się do przecięcia dwóch linii?
Tak... po kliknięciu w przecięcie dwóch linii, pojawia się krzyżyk (oczywiście obie linie, muszą należeć do warstw wybieralnych)
Daro
____
____
Posty: 165
Rejestracja: sobota, 9 stycznia 2010, 09:47

Re: Przyciąganie

Post autor: Daro »

w sytuacji gdy rysujemy nowy obiekt, czerwony krzyżyk rzeczywiście się pojawia na przecięciu linii, ale dobrze by było uzupełnić jeszcze o sytuację gdy dwa obiekty zamknięte się przecinają i chcemy dodać nowe wierzchołki w ich przecięciach.. wtedy krzyżyka nie ma.
Daro
____
____
Posty: 165
Rejestracja: sobota, 9 stycznia 2010, 09:47

Re: Przyciąganie

Post autor: Daro »

dla zobrazowania wrzucam obrazek.

jak dodać punkty na prostej w miejscu przecięcia się dwóch obiektów ale bez wykonywania obliczeń , tylko przez snapowanie
Załączniki
snap.jpg
snap.jpg (29.21 KiB) Przejrzano 7851 razy
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1316
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Przyciąganie

Post autor: MarekOtt »

Daro pisze: piątek, 6 września 2019, 17:43 dla zobrazowania wrzucam obrazek.

jak dodać punkty na prostej w miejscu przecięcia się dwóch obiektów ale bez wykonywania obliczeń , tylko przez snapowanie
Dziwne ... u mnie działa, tzn pojawia się krzyżyk
Daro
____
____
Posty: 165
Rejestracja: sobota, 9 stycznia 2010, 09:47

Re: Przyciąganie

Post autor: Daro »

w jaki sposób to robisz ? ja chcę po prostu złapać za bok jednego z obiektów i kliknąć w przecięcie, tak żeby dodać kolejny wierzchołek
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1316
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Przyciąganie

Post autor: MarekOtt »

Daro pisze: piątek, 6 września 2019, 18:12 w jaki sposób to robisz ? ja chcę po prostu złapać za bok jednego z obiektów i kliknąć w przecięcie, tak żeby dodać kolejny wierzchołek
spróbuj to nagrać i wrzuć na YT
Daro
____
____
Posty: 165
Rejestracja: sobota, 9 stycznia 2010, 09:47

Re: Przyciąganie

Post autor: Daro »

chyba nie ma co nagrywać. po prostu chodzi o dodanie vertexów w miejscach przecięć, oznaczonych strzałką na zrzucie.

czy ktoś z Softline'u mógłby napisać czy jest to możliwe przy pomocy samego przyciągania ? bo w tej sytuacji krzyżyk się nie pojawia. Krzyżyk owszem pojawia się, ale w sytuacji gdy rysuję nowy obiekt i chce przysnapować do przecięcia - wtedy jest OK.
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2633
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Przyciąganie

Post autor: grzes »

Jeśli by te obiekty były na róznych warstwach to jest opcja wyznaczenia punktów przecięcia obiektów. A potem to juz ręczne dociąganie do tych nowych punktów.
przecw.png
przecw.png (6.57 KiB) Przejrzano 7801 razy
pozdrawiam
grzes
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7155
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Przyciąganie

Post autor: Jurek B. »

Daro pisze: sobota, 7 września 2019, 07:38 chyba nie ma co nagrywać. po prostu chodzi o dodanie vertexów w miejscach przecięć, oznaczonych strzałką na zrzucie.

czy ktoś z Softline'u mógłby napisać czy jest to możliwe przy pomocy samego przyciągania ? bo w tej sytuacji krzyżyk się nie pojawia. Krzyżyk owszem pojawia się, ale w sytuacji gdy rysuję nowy obiekt i chce przysnapować do przecięcia - wtedy jest OK.
To co pisał Daro, jest zrozumiałe, nie ma takiej funkcji obecnie w C-GEO, nie wiem czy programista będzie mógł ją dodać - musi to sprawdzić.
Pozdrawiam Jurek B.
kasprol
____
____
Posty: 141
Rejestracja: środa, 5 stycznia 2011, 10:32
Lokalizacja: Łaskarzew
Kontakt:

Re: Przyciąganie

Post autor: kasprol »

Akurat przyciąganie do przecięcia linii jest od zawsze na mapie dostępne - aktywne gdy włączy się przyciąganie do linii.
O rozdzielenie tych dwóch funkcji wnioskował kolega marcinn i to oraz inne rodzaje snapowania (np. do początku i końca oraz środka linii) trzeba zrobić - programista ma to od lat na liście - może uda się to przed końcem wakacji udostępnić.
Czy jest szansa żeby coś drgnęło w temacie snapowania?
pabik1
_____
_____
Posty: 333
Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 20:56

Re: Przyciąganie

Post autor: pabik1 »

Prosiłem o takie funkcje już prawie dekadę temu viewtopic.php?f=507&t=8814
[/quote]

Może jest mało chętnych na taką funkcję?
ODPOWIEDZ