Strona 1 z 3

okienko szybkiego wstawiania tekstu

: środa, 3 stycznia 2018, 15:59
autor: mario15629
Witam,

przy ostatniej aktualizacji w "okienku szybkiego wstawiania tekstu" po naciśnięciu na dowolny napis na mapie pojawia się on własnie we wspomnianym oknie do wpisania tekstu. Czy da się tę opcję wyłączyć (jeżeli tak to gdzie) ?

pozdrawiam!

https://zapodaj.net/34e201ee87030.png.html

Re: okienko szybkiego wstawiania tekstu

: środa, 3 stycznia 2018, 20:33
autor: MarekOtt
Tez jestem za możliwością włączenia/wyłączenia tej nowej opcji działania tego okna. Wiem że niektórzy bardzo chcieli by ją wprowadzić, ale mnie np. ona przeszkadza i nie potrafię się do niej przyzwyczaić. Czasami wpisuję tekst na mapę, a po jakimś czasie zauważam że zmienił mi się tekst w zupełnie innym miejscu w którym oczywiście nie chciałem.

Re: okienko szybkiego wstawiania tekstu

: czwartek, 4 stycznia 2018, 08:52
autor: Jurek B.
W wersji testowej dodaliśmy ikonkę wyłączającą pobieranie wybranego tekstu z mapy do okna wstawiania tekstu.

Re: okienko szybkiego wstawiania tekstu

: piątek, 5 stycznia 2018, 12:46
autor: ariel0-0
edycja tekstu w okienku powoduje zmianę niestandardowej szerokości czcionki na standardową.

Re: okienko szybkiego wstawiania tekstu

: piątek, 19 stycznia 2018, 15:26
autor: Jurek B.
ariel0-0 pisze:edycja tekstu w okienku powoduje zmianę niestandardowej szerokości czcionki na standardową.
W wersji testowej jest poprawka tego błędu.

Re: okienko szybkiego wstawiania tekstu

: czwartek, 8 lutego 2018, 11:10
autor: marioo
Czy ta opcja działa poprawnie? bo nadal tekst na mapie zmienia się przy wpisywaniu w oknie. Już kilka razy nieświadomie zmieniłem rzędne na mapie, a myślałem że ta ikonka wyłączy tą funkcjonalność. Przedtem to okno tak nie działało...

Re: okienko szybkiego wstawiania tekstu

: czwartek, 8 lutego 2018, 11:38
autor: Jurek B.
marioo pisze:Czy ta opcja działa poprawnie? bo nadal tekst na mapie zmienia się przy wpisywaniu w oknie. Już kilka razy nieświadomie zmieniłem rzędne na mapie, a myślałem że ta ikonka wyłączy tą funkcjonalność. Przedtem to okno tak nie działało...
Ta ikonka ma inne zadanie - zgodnie z podpowiedzią przy niej: "Wstawiaj do edycji kliknięty tekst na mapie"- gdy jest wciśnięta, wówczas po kliknięciu myszką na tekst na mapie, jest on umieszczany w oknie edycji tekstu, a gdy ikonka jest nie wciśnięta - wówczas wybranie tekstu na mapie nie powoduje jego umieszczenia w oknie edycji tekstu.

Re: okienko szybkiego wstawiania tekstu

: czwartek, 8 lutego 2018, 12:22
autor: marioo
Rozumiem. Ale czy można by dodać jeszcze opcję "nie edytuj tekstu podświetlonego na mapie" ? Jestem przyzwyczajony do poprzedniego działania i nie jestem w stanie za każdym razem pilnować żeby żaden tekst nie był podświetlony na mapie kiedy wpisuję coś w te okno. Może to przydatna funkcja, ale już kilka razy nieświadomie pozmieniałem opisy, więc dla mnie niestety to przeszkadza.

Jeżeli już jesteśmy przy tym oknie, to zdecydowanie bardziej wygodne byłoby gdyby "punkt wstawienia" rozwijał się jako 9 kropek ułożonych w kwadrat i tam klikając na odpowiednią wybierałoby się punkt wstawienia napisu. Taki sposób byłby znacznie wygodniejszy od tego jak jest to teraz czyli napisów: "prawy górny" itd. Proponuję też dodanie na mapie wyświetlania przy każdym napisie kropki przedstawiającej punkt wstawienia. Ogólnie brakuje jakiegoś rozwiązania do szybkiego i prostego wyboru tego punktu przy wstawianiu napisów, albo edycji tego punktu dla istniejących. Niestety ośrodek wymaga poprawnego wstawiania opisów.

Re: okienko szybkiego wstawiania tekstu

: czwartek, 8 lutego 2018, 12:28
autor: Jurek B.
Programista sprawdzi co się da zrobić z tymi propozycjami.

Re: okienko szybkiego wstawiania tekstu

: sobota, 31 marca 2018, 09:53
autor: piotr j.
Dzień Dobry.
Wydaje mi się, że temat był już poruszony, jednak nie mogą odszukać tego wątku.

Czy można wprowadzić zmianę w oknie, aby domyślnie formatowanie tekstu było ustawiony jako prosty, a nie kursywa jak jest obecnie. Teraz, kiedy mapa jest prowadzona w czcionce prostej, bardziej zasadne byłoby właśnie takie ustawienie. Zawsze to mniej klikania dla nas. Za każdym razem przy użyciu tego narzędzia, trzeba pamiętać o zmianie formatowania. Od kiedy jest wymóg prowadzenia MZ w czcionce prostej, praktycznie do tworzenia mapy nie używam kursywy. Chyba, że jest jakieś inne uzasadnienie dla stosowania właśnie takiego ustawienia.

Re: okienko szybkiego wstawiania tekstu

: wtorek, 3 kwietnia 2018, 08:01
autor: marioo
Popieram ale lepsze byłoby zapamiętanie globalne ostatnich ustawień co rozwiązuje problem nawet tym, którzy robią mapę czcionką pochyłą

Re: okienko szybkiego wstawiania tekstu

: wtorek, 3 kwietnia 2018, 08:38
autor: piotr j.
W sumie chciałem też to zaproponować, i poprawić post, ale kolega mnie ubiegł :)

Re: okienko szybkiego wstawiania tekstu

: czwartek, 5 kwietnia 2018, 09:09
autor: Jurek B.
W wersji testowej jest już wprowadzone zapamiętywanie ustawień w tym oknie.

Re: okienko szybkiego wstawiania tekstu

: czwartek, 5 kwietnia 2018, 11:24
autor: piotr j.
O to chodziło :D .
Dzięki.

Re: okienko szybkiego wstawiania tekstu

: czwartek, 19 lipca 2018, 11:04
autor: MarekOtt
Proponowałbym małą modyfikację tego okna, by przy włączonej opcji [wstawiaj do edycji kliknięty tekst na mapie], po kliknięciu tekstu na mapie, kursor tekstowy był już w oknie oknie tekstu i gotowy do edycji.

Teraz tekst ładnie wstawia się do okna, ale trzeba jeszcze kliknąć w okno by móc go edytować.

Re: okienko szybkiego wstawiania tekstu

: piątek, 20 lipca 2018, 10:54
autor: Jurek B.
Hmm, ale to tak działa już obecnie, ale jednak dopiero na wersji testowej:

Re: okienko szybkiego wstawiania tekstu

: poniedziałek, 8 kwietnia 2019, 08:22
autor: piotr j.
Dzień Dobry.
Czasami korzystając z okna szybkiego wstawiania tekstu wpisuję ręcznie czołówki. Trzeba jednak pamiętać o dopisaniu do miar wąsów, co jest uciążliwe. Czy można dodać ikonę, aby do wpisanego tekstu, te dopisywały się automatycznie.

Re: okienko szybkiego wstawiania tekstu

: poniedziałek, 8 kwietnia 2019, 12:38
autor: grzes
piotr j. pisze: poniedziałek, 8 kwietnia 2019, 08:22 Dzień Dobry.
Czasami korzystając z okna szybkiego wstawiania tekstu wpisuję ręcznie czołówki. Trzeba jednak pamiętać o dopisaniu do miar wąsów, co jest uciążliwe. Czy można dodać ikonę, aby do wpisanego tekstu, te dopisywały się automatycznie.
jest w wersji testowej

Re: okienko szybkiego wstawiania tekstu

: piątek, 12 kwietnia 2019, 14:50
autor: piotr j.
właśnie o to chodziło :) . Dzięki

Re: okienko szybkiego wstawiania tekstu

: wtorek, 1 października 2019, 13:13
autor: MarekOtt
Okno szybkiego wstawiania tekstu "ma problem" z edycją napisu o wysokości innej niż standardowe (0.15, 0.18, 0.25 itp).

Np. gdy mam 2 napisy, jeden o wielkości 2.5 drugi o 2.0, to program tego nie wyłapuje.


https://www.youtube.com/watch?v=qi_46Zh ... tu.be&hd=1


I drugie, prosiłbym, by przy zmianie wysokości, można było używać także przecinka, aktualnie tylko działa kropka.

Re: okienko szybkiego wstawiania tekstu

: środa, 2 października 2019, 09:30
autor: logis
Dzień dobry,
pochylimy się nad tym ale uściślijmy - to nigdy nie działa prawidłowo, czy dla niektórych tekstów i ich wysokości jednak działa ? U mnie najpierw działało bezbłędnie, a zepsuło się po wduszeniu opcji Wyrównanie do linii.
Jacek

Re: okienko szybkiego wstawiania tekstu

: środa, 2 października 2019, 14:02
autor: MarekOtt
logis pisze: środa, 2 października 2019, 09:30 Dzień dobry,
pochylimy się nad tym ale uściślijmy - to nigdy nie działa prawidłowo, czy dla niektórych tekstów i ich wysokości jednak działa ? U mnie najpierw działało bezbłędnie, a zepsuło się po wduszeniu opcji Wyrównanie do linii.
Jacek
Spróbuję to jednoznacznie zidentyfikować, bo np. teraz, na innym projekcie wszystko działa poprawnie :) Działa nawet wpisanie wysokości przy użyciu przecinka z klawiatury numerycznej.

Re: okienko szybkiego wstawiania tekstu

: piątek, 17 stycznia 2020, 15:49
autor: MarekOtt
logis pisze: środa, 2 października 2019, 09:30 Dzień dobry,
pochylimy się nad tym ale uściślijmy - to nigdy nie działa prawidłowo, czy dla niektórych tekstów i ich wysokości jednak działa ? U mnie najpierw działało bezbłędnie, a zepsuło się po wduszeniu opcji Wyrównanie do linii.
Jacek
Coś jednak jest nie tak.

Zauważyłem że mając napis o wysokości 2,5, to narzędziem szybkiego okna nie da się go zmienić na wartość wpisywana z palca, np. 2,0. Przez zwykłą edycje działa bez problemu. Tak jakby okno szybkiego wstawiania tekstu, pozwala zmieniać wysokość tylko na tą standardową.

Re: okienko szybkiego wstawiania tekstu

: piątek, 17 stycznia 2020, 17:57
autor: Jurek B.
Zauważyłem że mając napis o wysokości 2,5, to narzędziem szybkiego okna nie da się go zmienić na wartość wpisywana z palca, np. 2,0. Przez zwykłą edycje działa bez problemu. Tak jakby okno szybkiego wstawiania tekstu, pozwala zmieniać wysokość tylko na tą standardową.
U mnie działa to ok, może musi Pan użyć innego separatora - np. przecinka zamiast kropki.

Re: okienko szybkiego wstawiania tekstu

: wtorek, 4 lutego 2020, 13:58
autor: marcinn
Jest problem przy eksporcie do dxf/dwg. Jeżeli tekst ma wysokość 3.5 to w autocad jest na warstwie z grubością linii 0.35, przez co jest "gruby". Ten sam problem występuje, jeżeli wstawimy za pomocą funkcji "Tekst". Dla wysokości do 2.5 jest dobrze. Nie wiem jak jest z czcionką o wielkości większej niż 3.5- być może tekst też się dostaje grubość linii większą niż o.18