okienko szybkiego wstawiania tekstu

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7006
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: okienko szybkiego wstawiania tekstu

Post autor: Jurek B. »

marcinn pisze: wtorek, 4 lutego 2020, 13:58 Jest problem przy eksporcie do dxf/dwg. Jeżeli tekst ma wysokość 3.5 to w autocad jest na warstwie z grubością linii 0.35, przez co jest "gruby". Ten sam problem występuje, jeżeli wstawimy za pomocą funkcji "Tekst". Dla wysokości do 2.5 jest dobrze. Nie wiem jak jest z czcionką o wielkości większej niż 3.5- być może tekst też się dostaje grubość linii większą niż o.18
Wydaje mi się, że tak powinno być - grubość czcionki to 10% jej wysokości, być może standardowa czcionka ACAD nie ma zachowanej tej zasady, ale my wykorzystujemy czcionki Windows z tymi regułami.
Pozdrawiam Jurek B.
marcinn
VIP
VIP
Posty: 740
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: okienko szybkiego wstawiania tekstu

Post autor: marcinn »

A dałoby się jakoś wyłączyć powiązanie grubości z wysokością czcionki? Bo teraz mam niespójność- W programie mam ustawioną czcionkę Cgeo i grubość ustawiłem sobie w opcjach programu na 6- po eksporcie do acad już ta wartość nie jest zachowywana, tylko tam jak Pan napisał- domyślnie 10%
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1300
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: okienko szybkiego wstawiania tekstu

Post autor: MarekOtt »

Wychodzę z propozycją, by przy włączonym "oknie szybkiego wstawiania tekstu" i opcji "wstawiaj do edycji kliknięty tekst" priorytetem przy klikaniu na mapie były teksty. Często chcę kliknąć w tekst, to muszę przejść przez wszystkie obiekty który wybieralne (oczywiście robię to spacją). Taka opcja pozwoliła by od razu wybrać tekst.

I drugie. Czy przy włączonym oknie "oknie szybkiego wstawiania tekstu" można by było ustawićtak, by klawisz "delete" jednak usuwał tekst jako obiekt, a nie tekst wczytany w okno. Było by wygodniej przy redakcji map z DXF.

Dziękuję
marioo
VIP
VIP
Posty: 1045
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: okienko szybkiego wstawiania tekstu

Post autor: marioo »

MarekOtt pisze: piątek, 19 czerwca 2020, 08:46 Wychodzę z propozycją, by przy włączonym "oknie szybkiego wstawiania tekstu" i opcji "wstawiaj do edycji kliknięty tekst" priorytetem przy klikaniu na mapie były teksty. Często chcę kliknąć w tekst, to muszę przejść przez wszystkie obiekty który wybieralne (oczywiście robię to spacją). Taka opcja pozwoliła by od razu wybrać tekst.
Ja także wychodzę z propozycją "priorytetu wyboru tekstów" ale zawsze. Nie tylko w przypadkach włączonego okna wstawiania tekstów. Powód jest taki sam. Żeby wybrać tekst trzeba przejść przez wszystkie obiekty na liście co jest przy dużym zagęszczeniu bardzo uciążliwe i utrudniające pracę. Linie, ze względu na ich kształt, można wybierać klikając w miejscach w których nie pokrywa się ona z tekstami. I myślę, że tak właśnie każdy klika. Napisów już tak nie wybierzemy. Problem jest zauważalny szczególnie przy obiektach zamkniętych.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1300
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: okienko szybkiego wstawiania tekstu

Post autor: MarekOtt »

marioo pisze: wtorek, 23 czerwca 2020, 11:19
MarekOtt pisze: piątek, 19 czerwca 2020, 08:46 Wychodzę z propozycją, by przy włączonym "oknie szybkiego wstawiania tekstu" i opcji "wstawiaj do edycji kliknięty tekst" priorytetem przy klikaniu na mapie były teksty. Często chcę kliknąć w tekst, to muszę przejść przez wszystkie obiekty który wybieralne (oczywiście robię to spacją). Taka opcja pozwoliła by od razu wybrać tekst.
Ja także wychodzę z propozycją "priorytetu wyboru tekstów" ale zawsze. Nie tylko w przypadkach włączonego okna wstawiania tekstów. Powód jest taki sam. Żeby wybrać tekst trzeba przejść przez wszystkie obiekty na liście co jest przy dużym zagęszczeniu bardzo uciążliwe i utrudniające pracę. Linie, ze względu na ich kształt, można wybierać klikając w miejscach w których nie pokrywa się ona z tekstami. I myślę, że tak właśnie każdy klika. Napisów już tak nie wybierzemy. Problem jest zauważalny szczególnie przy obiektach zamkniętych.
Bardzo by się przydało :)
marioo
VIP
VIP
Posty: 1045
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: okienko szybkiego wstawiania tekstu

Post autor: marioo »

Też liczę że może da się to zrobić. Przy edycji i przygotowaniu mapy najczęściej trzeba uczytelniać ją przez rozsuwanie tekstów, przesuwanie opisów urządzeń do zakresu itd. Treść w postaci linii i obiektów zamkniętych wg mnie wybieramy znacznie rzadziej niż teksty, a najczęściej teksty są na ostatnim miejscu na liście wyboru co powoduje mnóstwo klikania.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7006
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: okienko szybkiego wstawiania tekstu

Post autor: Jurek B. »

Przecież wystarczy włączyć opcję innego wybierania obiektów - zakładka Mapa: "Wybieranie obiektów powierzchniowych tak jak liniowych" i wtedy kliknięcie w tekst wybierze jego, a nie powierzchnię na której ten tekst jest umieszczony.
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1300
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: okienko szybkiego wstawiania tekstu

Post autor: MarekOtt »

Jurek B. pisze: wtorek, 8 września 2020, 08:47 Przecież wystarczy włączyć opcję innego wybierania obiektów - zakładka Mapa: "Wybieranie obiektów powierzchniowych tak jak liniowych" i wtedy kliknięcie w tekst wybierze jego, a nie powierzchnię na której ten tekst jest umieszczony.
No tak, ale ta opcja spowoduje, że by wybrać działkę trzeba kliknąć jej krawędź, co z kolei przy obiektach powierzchniowych jest problematyczne. Dlatego nam chodzi jedynie o priorytet dla napisów, niezależnie od ustawienia tej opcji.
marioo
VIP
VIP
Posty: 1045
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: okienko szybkiego wstawiania tekstu

Post autor: marioo »

Przecież wystarczy włączyć opcję innego wybierania obiektów - zakładka Mapa: "Wybieranie obiektów powierzchniowych tak jak liniowych" i wtedy kliknięcie w tekst wybierze jego, a nie powierzchnię na której ten tekst jest umieszczony.
Nie chodzi o to. Mam to włączone. Chodzi o to żeby napisy wybierały się jako pierwsze przy kliknięciu w niego. Teraz kliknięcie w napis wybiera najpierw symbol, potem linie a na końcu napis. Najgorsze jest to, że łapie obiekty na których kursor się nie znajduje, a stoi obok. Nie byłoby problemu gdyby wybieranie było precyzyjne i łapało tylko to co wskażemy. Oczywiście mówimy o przypadku gdy jest gęsto na mapie i treść się pokrywa, przenika i jest bardzo blisko siebie.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7006
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: okienko szybkiego wstawiania tekstu

Post autor: Jurek B. »

Ok, ważne jest też ustawienie właściwego zakresu przyciągania, a co do wybierania najpierw tekstu, to czy się to da zmienić w tej funkcji, sprawdzi programista.
Pozdrawiam Jurek B.
marioo
VIP
VIP
Posty: 1045
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: okienko szybkiego wstawiania tekstu

Post autor: marioo »

Chodzi o zmianę ogólnie w oknie mapy, przy klikaniu i wybieraniu ogólnie obiektów. Jeżeli się da to zmienić to będzie naprawdę prościej.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7006
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: okienko szybkiego wstawiania tekstu

Post autor: Jurek B. »

Teraz kliknięcie w napis wybiera najpierw symbol, potem linie a na końcu napis. Najgorsze jest to, że łapie obiekty na których kursor się nie znajduje, a stoi obok. Nie byłoby problemu gdyby wybieranie było precyzyjne i łapało tylko to co wskażemy.
Jeśli miałaby to być globalna zmiana kolejności wybierania to na pewno ktoś będzie niezadowolony z tego, że najpierw wybierają się teksty, a potem inne obiekty.
Napisał Pan, że złapały się obiekty obok kursora - proszę więc o telefon do mnie - chciałbym to zobaczyć, bo takiej funkcjonalności program nie ma wbudowanej i musiał być jakiś powód takiego wyboru.
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1300
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: okienko szybkiego wstawiania tekstu

Post autor: MarekOtt »

Jurek B. pisze: wtorek, 8 września 2020, 17:35
Teraz kliknięcie w napis wybiera najpierw symbol, potem linie a na końcu napis. Najgorsze jest to, że łapie obiekty na których kursor się nie znajduje, a stoi obok. Nie byłoby problemu gdyby wybieranie było precyzyjne i łapało tylko to co wskażemy.
Jeśli miałaby to być globalna zmiana kolejności wybierania to na pewno ktoś będzie niezadowolony z tego, że najpierw wybierają się teksty, a potem inne obiekty.
Napisał Pan, że złapały się obiekty obok kursora - proszę więc o telefon do mnie - chciałbym to zobaczyć, bo takiej funkcjonalności program nie ma wbudowanej i musiał być jakiś powód takiego wyboru.
Myślę że globalna zmiana zamieszania by nie wprowadziła. Jak ktoś chce wybrać obiekt zamknięty klika w puste pole, a nie w napis. Jak klika w napis to najpierw wybiera się napis. To raczej proste. Oczywiście dla bezpieczeństwa można to wybrać jako opcję (do wyłączenie/wyłączenia w opcjach programu) "priorytet dla wyboru napisu" .
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7006
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: okienko szybkiego wstawiania tekstu

Post autor: Jurek B. »

Jak ktoś chce wybrać obiekt zamknięty klika w puste pole, a nie w napis. Jak klika w napis to najpierw wybiera się napis.
Ok, ale tak to działa przecież już teraz - dokładnie w tej kolejności jak Pan opisał.
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1300
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: okienko szybkiego wstawiania tekstu

Post autor: MarekOtt »

Jurek B. pisze: środa, 9 września 2020, 08:53
Jak ktoś chce wybrać obiekt zamknięty klika w puste pole, a nie w napis. Jak klika w napis to najpierw wybiera się napis.
Ok, ale tak to działa przecież już teraz - dokładnie w tej kolejności jak Pan opisał.
U mnie działa trochę inaczej.



I od razu przy okazji, czy można by było też tak zrobić, by przy włączonym oknie szybkich napisów, delete działał jako usunięcie napisu, w sensie obiektu, a nie tekstu w oknie ?
marioo
VIP
VIP
Posty: 1045
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: okienko szybkiego wstawiania tekstu

Post autor: marioo »

Jurek B. pisze: wtorek, 8 września 2020, 17:35
Teraz kliknięcie w napis wybiera najpierw symbol, potem linie a na końcu napis. Najgorsze jest to, że łapie obiekty na których kursor się nie znajduje, a stoi obok. Nie byłoby problemu gdyby wybieranie było precyzyjne i łapało tylko to co wskażemy.
Jeśli miałaby to być globalna zmiana kolejności wybierania to na pewno ktoś będzie niezadowolony z tego, że najpierw wybierają się teksty, a potem inne obiekty.
Napisał Pan, że złapały się obiekty obok kursora - proszę więc o telefon do mnie - chciałbym to zobaczyć, bo takiej funkcjonalności program nie ma wbudowanej i musiał być jakiś powód takiego wyboru.
Nagrałem filmik. Pierwsza lepsza mapa na której jest gęsto. Na fioletowo zaznaczyłem napisy które chcę wybrać. Proszę zwrócić uwagę gdzie dokładnie ustawiam kursor i czy "dotykam" jakieś inne obiekty w momencie kliknięcia. No i co się wybiera, a co powinno się wybrać. Ustawiam kursor w taki sposób żeby nie najeżdżać na inne obiekty a mimo to są one wybierane. Nie pokazałem tutaj wyboru przy symbolach, np przy kier linii nap (chodzi o stary symbol) gdzie ich pole wyboru jest prostokątem który wybiera się nawet daleko od tego co widzimy na ekranie. Może inni już się do tego przyzwyczaili ale dla mnie jest to spowalnianie pracy i bezsensowne mnożenie klikania. Ewidentnie do dopracowania w jakiś sposób, nie wiem jak, nie znam się, może trzeba coś napisać od nowa ale propozycja ustawienia priorytetu jest jakimś tymczasowym rozwiązaniem tego.
https://mega.nz/file/o1ESFQjS#-oSNxT_d- ... rwlTBRkMBs
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7006
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: okienko szybkiego wstawiania tekstu

Post autor: Jurek B. »

U mnie działa trochę inaczej.
Zapewne ma Pan w kolejności warstw wyżej umieszczoną warstwę z obiektem powierzchniowym - proszę ją umieścić poniżej warstwy na której są teksty.
Co do usuwania tekstów przy aktywnym oknie szybkiego umieszczania tekstów - tu raczej będzie sprzeczność - bo część użytkowników będzie chciała żeby delete szybko usuwało tekst z okna a część z mapy - więc tu żadnych zmian raczej nie będzie.
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7006
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: okienko szybkiego wstawiania tekstu

Post autor: Jurek B. »

Nagrałem filmik. Pierwsza lepsza mapa na której jest gęsto. Na fioletowo zaznaczyłem napisy które chcę wybrać...
Jak wyżej - kolejność warstw. Program wybiera obiekty zgodnie z ich hierarchią na warstwach.
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7006
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: okienko szybkiego wstawiania tekstu

Post autor: Jurek B. »

Nie pokazałem tutaj wyboru przy symbolach, np przy kier linii nap (chodzi o stary symbol) gdzie ich pole wyboru jest prostokątem który wybiera się nawet daleko od tego co widzimy na ekranie.
Tylko kliknięcie w obrębie prostokąta zasięgu symbolu (z uwzględnieniem zakresu przyciągania) może skutkować jego wybraniem.
Pozdrawiam Jurek B.
marioo
VIP
VIP
Posty: 1045
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: okienko szybkiego wstawiania tekstu

Post autor: marioo »

Zupełnie nie o to mi chodzi, niech wybiera zgodnie z kolejnością warstw, ale ja proszę o precyzję wyboru. Dlaczego jak klikam ewidentnie w napis to wybiera się linia? Właściwie dobrze że jest jakaś zasada i wybiera coś najpierw a potem inny obiekt pod warunkiem że klikałbym w pole wspólne dla dwóch obiektów. Chciałbym żeby wybierało miejsce które kliknę a nie linię obok. Proszę zauważyć że klikam w pole napisu a wybiera dużo dalej leżącą linię albo symbol. Coś tu nie działa.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7006
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: okienko szybkiego wstawiania tekstu

Post autor: Jurek B. »

marioo pisze: środa, 9 września 2020, 11:34 Zupełnie nie o to mi chodzi, niech wybiera zgodnie z kolejnością warstw, ale ja proszę o precyzję wyboru. Dlaczego jak klikam ewidentnie w napis to wybiera się linia? Właściwie dobrze że jest jakaś zasada i wybiera coś najpierw a potem inny obiekt pod warunkiem że klikałbym w pole wspólne dla dwóch obiektów. Chciałbym żeby wybierało miejsce które kliknę a nie linię obok. Proszę zauważyć że klikam w pole napisu a wybiera dużo dalej leżącą linię albo symbol. Coś tu nie działa.
Jeśli są takie wątpliwości - prosiłem o telefon do mnie już wcześniej w tym wątku - przy zdalnym pulpicie łatwo będzie to sprawdzić i pomóc.
Pozdrawiam Jurek B.
marioo
VIP
VIP
Posty: 1045
Rejestracja: piątek, 23 czerwca 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: okienko szybkiego wstawiania tekstu

Post autor: marioo »

Nie wiem czy będę miał czas w najbliższym czasie żeby na spokojnie zadzwonić, /dużo pracy, wyjazdy/ ale wszystko widać na filmie który zamieściłem wcześniej. Nie uważam że to błąd programu, a coś co trzeba usprawnić/ulepszyć jedyne co mogę zrobić i o czym wiem, to zmniejszenie zakresu przyciągania. Niestety to nie rozwiązuje problemu, bo musiałbym przestawiać to za każdym razem kiedy chcę coś narysować (przy rysowaniu potrzebuję większego zakresu przyciągania). Chyba że u innych wybieranie zachowuje się zupełnie inaczej niż u mnie. Czy może ktoś potwierdzić albo zaprzeczyć?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1300
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: okienko szybkiego wstawiania tekstu

Post autor: MarekOtt »

Jurek B. pisze: środa, 9 września 2020, 10:33
Nagrałem filmik. Pierwsza lepsza mapa na której jest gęsto. Na fioletowo zaznaczyłem napisy które chcę wybrać...
Jak wyżej - kolejność warstw. Program wybiera obiekty zgodnie z ich hierarchią na warstwach.
Panie Jurku, ale niestety kolejność warstw nie zawsze pomaga. Po wczytaniu GML/SWDE z danymi EGiB, numer działki jest na tej samej warstwie co geometra działki. Tak samo użytki, klasousytki, opisy budynków, adresy tp, a do tego dochodzi obiekt zamknięty: obrębu, gminy i powiatu. Jeśli chce wybrać / przesunąć opis użytku, musze przez te warstwy przebrnąć. Hierarchia warstw niby jest, ale przy edycji tej mapy w jednym momencie chcę wybrać nr działki, a w drugim nr użytku. Ciężko jest za każdym razem zmieniać kolejność.

Podobnie ma się rzecz z mapą zasadniczą wczytaną z ERGO. Tam także opisy (np. sieci) są na tej samej warstwie co same sieci. Redakcja mapy jest bardzo trudna :(.
prezesmaciej
__
__
Posty: 40
Rejestracja: piątek, 22 stycznia 2010, 10:29
Lokalizacja: Wrocław

Re: okienko szybkiego wstawiania tekstu

Post autor: prezesmaciej »

I tu potwierdzam spostrzeżenia --> MarekOtt.

Samo przestawianie kolejności warstw nie rozwiązuje tematu wyboru napisów do edycji.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7006
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: okienko szybkiego wstawiania tekstu

Post autor: Jurek B. »

Dlatego proponowałem włączenie opcji wybierania obiektów powierzchniowych krawędziowo - wtedy nie będzie problemu z wyborem tekstów umieszczonych na warstwie obiektu.
Pozdrawiam Jurek B.
ODPOWIEDZ