Nowe tabele ...
Nowe tabele ...
Czy może ktoś wyjaśnić co jest powodem tworzenia się takich tabel jak te o nazwie "_QSQ..."?
- Załączniki
-
- r1.jpeg (26.58 KiB) Przejrzano 7843 razy
Pozdrawiam
Zibi
Zibi
Re: Nowe tabele ...
Prawdopodobnie są takie pliki w katalogu projektu z rozszerzeniem .DB (wystarczy je usunąć)
-To serve and protect-
To są pliki tymczasowe tworzone przez silnik bazy danych - z jakiegos powodu nie utworzyły sie w katalogu dla plikow tymczasowych tylko w katalogu projektu. Poszukamy rozwiazania. Poki co mozna je ignorowac albo usuwac.
pozdrawiam
grzes
grzes
a czy jest jakaś maksymalna liczba tabel które może mieć projekt? Mam projekt w którym mam już 22, chcę założyć 23 i ciągle pojawia się komunikat, że taka tabela już istnieje :-/
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pytając wstydzisz się tylko raz, nie wiedząc wstydzisz się przez resztę życia.
Raczej nie, założyłem 25 tabeli i mógłbym zakładać kolejne, gdybym się nie znudził.Wojtek pisze:a czy jest jakaś maksymalna liczba tabel które może mieć projekt? Mam projekt w którym mam już 22, chcę założyć 23 i ciągle pojawia się komunikat, że taka tabela już istnieje :-/
Natomiast wiem, że jest jakiś błąd w programie, który właśnie objawia się takim komunikatem gdy coś się nie powiedzie przy zakładaniu kolejnej tabeli, ale zdarza się to na tyle rzadko, że nie udałe się ustalić przyczyny jak dotąd.
W przypadku Pana projektu, jeśli kopia CGP nie miałaby wiele MB można by ją wysłać do nas - wtedy można by go naprawić najprawdopodobniej, by już nie było tego ostrzeżenia.
Pozdrawiam Jurek B.
Mi też się zdarzyły takie sytuacje kilka razy i to przy dwóch, trzech tabelach. Jednak tak jak Pan Jurek napisał, są to rzadkie sytuacje. Niestety nie pamiętam dokładnie jak sobie z tym poradziłem (ale jakoś dałem radę ), jednak kojarzy mi się taka sytuacja, że program zakładał tabele o nazwie tabeli otwartej w poprzednim projekcie. Należy sprawdzić czy w katalogu (c/cgeo/projekty/xxx) projektu nie ma katalogów tabeli o nazwie, która nie występuje na drzewku tabel w programie, i usunąć to bezpośrednio z katalogu projektu. Włączenie i wyłączenie programu jest wskazane. Taka sytuacja mi się przytrafiała (zakładanie tabel o innych nazwach przez program), ale niestety nie pamiętam dokładnie, czy tyczyła się opisanego wyżej problemu.Mam projekt w którym mam już 22, chcę założyć 23 i ciągle pojawia się komunikat, że taka tabela już istnieje :-/
Pozdrawiam.
piotr j.
piotr j.
Staram się żeby nazwy tabel się nie powtarzały, też pamiętam że mimo usunięcia tabeli z drzewka zostaje katalog o tej nazwie w katalogu projektu. Niemniej dziękuję za podpowiedź. Projekt poszedł do Pana Jurka, zobaczymy czy uda się ustalić przyczynę.piotr j. pisze:Mi też się zdarzyły takie sytuacje kilka razy i to przy dwóch, trzech tabelach. Jednak tak jak Pan Jurek napisał, są to rzadkie sytuacje. Niestety nie pamiętam dokładnie jak sobie z tym poradziłem (ale jakoś dałem radę ), jednak kojarzy mi się taka sytuacja, że program zakładał tabele o nazwie tabeli otwartej w poprzednim projekcie. Należy sprawdzić czy w katalogu (c/cgeo/projekty/xxx) projektu nie ma katalogów tabeli o nazwie, która nie występuje na drzewku tabel w programie, i usunąć to bezpośrednio z katalogu projektu. Włączenie i wyłączenie programu jest wskazane. Taka sytuacja mi się przytrafiała (zakładanie tabel o innych nazwach przez program), ale niestety nie pamiętam dokładnie, czy tyczyła się opisanego wyżej problemu.Mam projekt w którym mam już 22, chcę założyć 23 i ciągle pojawia się komunikat, że taka tabela już istnieje :-/
Pozdrawiam.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Witam, chciałbym odświeżyć temat. Czasami zdarza się ,że nie można założyć tabeli i wyskakuje ,że tabela już istnieje. Jest jakiś sposób na to ?
Dobrze byłoby tak jak napisałem wcześniej w tym wątku, przesłać do nas kopię takiego projektu w którym wystąpił problem z zakładaniem nowej tabeli.
Pozdrawiam Jurek B.
Witam, istnieje możliwość założenia w projekcie kilku tabel na raz? W każdym projekcie powtarzają mi się nazwy tabel i fajnie było by je założyć np po wskazaniu pliku txt z nazwami
W tej sytuacji proszę sobie przygotować kopię projektu "szablonowego" - zapisać CGP i potem rozpakowywać jako projekt pod nową, konkretną nazwą.
Pozdrawiam Jurek B.
Dziękuję za podpowiedź