Przeniesienie obrysu wykopu na mapę

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
Robert71
___
___
Posty: 71
Rejestracja: wtorek, 3 lutego 2015, 20:33

Przeniesienie obrysu wykopu na mapę

Post autor: Robert71 »

Mam pytanie jak z modułu obliczenie objętości przenieść obrys obszaru w postaci łamanej (nie odcinków) na mapę. Chodzi o to by automatycznie można było tworzyć model odniesienia z samych punktów obrysu obszaru.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7155
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Przeniesienie obrysu wykopu na mapę

Post autor: Jurek B. »

Jeśli tworzy Pan model oparty na trójkątach, wówczas nie ma sensu wprowadzanie wspólnej granicy obszaru - wystarczy w liczeniu objętości wskazać dwa modele NMT, a program sam z przecięcia modeli wyznaczy wspólną granicę - czyli tą, która jest w mniejszym modelu.
Natomiast dla modeli opartych o siatkę kwadratów, takiego przecięcia program nie zrobi. Wtedy można sobie poradzić na dwa sposoby:
1. Na mapie narysować granice obszaru i wklejać ją do modeli (ikonka na mapie - Kopiuj zaznaczone punkty),
2. Z pierwszego zadania modelu gdzie taka granica była określona, usunąć pozostałe dane (ikonka Nowe dane) i zapisać zadanie zawierające granicę obszaru jako szablon dla kolejnych modeli.
Pozdrawiam Jurek B.
Robert71
___
___
Posty: 71
Rejestracja: wtorek, 3 lutego 2015, 20:33

Re: Przeniesienie obrysu wykopu na mapę

Post autor: Robert71 »

Mam przykładowo bryłę np. górkę piachu. Jeżeli mam policzyć jej objętość metodą modelowania, to tworzę model przestrzenny tej bryły z siatki trójkątów. C-geo potrzebuje drugiego modelu, który tworzę z punktów obrysu podstawy tej bryły. Kłopot w tym, że jeżeli mam już zdefiniowany obrys składający się z punktów wklepanych ręcznie ze szkicu w pierwszym modelu to po co mam klepać drugi raz to samo, wystarczyłoby tylko zrobić kopiuj/wklej z poziomu zakładki obrysu pierwszego modelu do drugiego lub opcji tworzenia obrysu na mapie. Przy dużej ilości i zagęszczeniu punktów kodowanie na mapie jest wolniejsze niż wprowadzenie punktów z ręki ze szkicu.
Jakub Kwinta
_____
_____
Posty: 342
Rejestracja: niedziela, 2 grudnia 2012, 19:55

Re: Przeniesienie obrysu wykopu na mapę

Post autor: Jakub Kwinta »

Polecam skorzystać z wtyczki Objętość NMT. Wystarczy połączyć punkty tworzące obszar obiektem zamkniętym i nie trzeba nic klepać z palca.
Robert71
___
___
Posty: 71
Rejestracja: wtorek, 3 lutego 2015, 20:33

Re: Przeniesienie obrysu wykopu na mapę

Post autor: Robert71 »

Problem w tym, że jak masz pikiety oddalone od siebie o 10 cm to słabo idzie kodowanie na mapie wymagające nieustannego powiększania mapy co wychodzi dłużej niż wklepanie obrysu z palca na podstawie szkicu polowego. I tak raz wprowadzony obrys chciałbym przenieść do zakładki "punkty terenu" i <<punkty tworzące obrys obszaru>> nowego modelu. Nie rozumiem skąd ten opór materii :D
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7155
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Przeniesienie obrysu wykopu na mapę

Post autor: Jurek B. »

Tak jak się podaje ze szkicu numery punktów do modułu, tak samo podaje się też te punkty do okna edytora obiektów na mapie - a, dalej tak jak napisałem wcześniej: przenieść obrys do odpowiednich zakładek - na mapie ikonka Kopiuj zaznaczone punkty.
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2864
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Przeniesienie obrysu wykopu na mapę

Post autor: FaFaL »

Zwłaszcza, że na mapie też można narysować obiekt "po numerach" a nie klikając
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Robert71
___
___
Posty: 71
Rejestracja: wtorek, 3 lutego 2015, 20:33

Re: Przeniesienie obrysu wykopu na mapę

Post autor: Robert71 »

Wszystko prawda tylko gdy chcę wrócić/skorzystać ze starego modelu dla którego nie stworzyłem obrysu na mapie, pozostaje rysować bądź wklepać od nowa. Nie można inaczej to nie można OK
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2864
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Przeniesienie obrysu wykopu na mapę

Post autor: FaFaL »

A może wykorzystując notatnik proszę otworzyć jeden i drugi plik i metoda kopiuj wklej zrobić co trzeba ?
Pozdrawiam Rafał Kocierz
ODPOWIEDZ