Import DXF
Import DXF
Witam, od jakiegoś czasu może miesiąc bo wcześniej było dobrze przy imporcie pliku DXF wyeksportowanego z Ewmapy c geo nie wczytuje lini dot. granic działek. Importuje się wszystko inne np. kontury linia przerywana zielona, importują się numery działek ale linia ciągła granicy działki już nie. Próbowałem rożnych ustawień podczas importu dxf. Czy można coś na to zaradzić ?
Re: Import DXF
Dzień dobry, kontynuuję już dość stary post, ale obecnie mam dokładnie ten sam problem (CGML wersja 8.17.7.11 z 11.07.2024).
Ponieważ z Ośrodka mam pliki gml dla gesut i bdot500 w wersji 2021, a egib w wersji 2015, muszę jakoś skleić to do kupy. Robię więc eksport do dwg z gml egib 2015 i próbuję go zaimportować do mapy z wczytanym geust i bdot 2021. Granice działek nie importują się, nawet gdy zmieniam typ linii z ciągłej na np L_0_03. Co ciekawe, po wczytaniu pliku dwg w statystykach widać właściwą liczbę działek, ich powierzchnie itd. Bardzo proszę o pomoc, jak z tego wybrnąć?
Ponieważ z Ośrodka mam pliki gml dla gesut i bdot500 w wersji 2021, a egib w wersji 2015, muszę jakoś skleić to do kupy. Robię więc eksport do dwg z gml egib 2015 i próbuję go zaimportować do mapy z wczytanym geust i bdot 2021. Granice działek nie importują się, nawet gdy zmieniam typ linii z ciągłej na np L_0_03. Co ciekawe, po wczytaniu pliku dwg w statystykach widać właściwą liczbę działek, ich powierzchnie itd. Bardzo proszę o pomoc, jak z tego wybrnąć?
Przed importem może wystarczy zmienić typ warstwy działek na INNY a nie działki.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Jeśli problem nie ustał proszę dzwonić do nas na serwis, zobaczymy na pomocy zdalnej.anmar pisze: ↑26 lip 2024, 15:20 Dzień dobry, kontynuuję już dość stary post, ale obecnie mam dokładnie ten sam problem (CGML wersja 8.17.7.11 z 11.07.2024).
-
- __
Dzień dobry,
podłączam pod istniejący post:
Czy byłaby możliwość importowania plików dxf/dwg bezpośrednio do oddzielnego katalogu (katalog w drzewku warstw)
+ możliwość dodania przedrostka/przyrostka do nazwy warstw podczas importu.
Opcja przydatna podczas dogrywania dodatkowych plików do tabeli - u mnie często takich plików jest kilkanaście i za każdym razem muszę zakładać nową tabelę w której zakładam katalog + zmieniam nazwy warstw i dopiero robię export do tabeli docelowej.
Pozdrawiam.
R.N.
Czy byłaby możliwość importowania plików dxf/dwg bezpośrednio do oddzielnego katalogu (katalog w drzewku warstw)
Opcja przydatna podczas dogrywania dodatkowych plików do tabeli - u mnie często takich plików jest kilkanaście i za każdym razem muszę zakładać nową tabelę w której zakładam katalog + zmieniam nazwy warstw i dopiero robię export do tabeli docelowej.
Pozdrawiam.
R.N.
Dzień dobry,Multiprojekt-Geo pisze: ↑18 mar 2025, 11:41 Dzień dobry,
Pozdrawiam.
R.N.
obecnie można zrobić to w ten sposób:
- po imporcie zaznaczyć zaimportowane warstwy i zmienić im nazwy (prawy klawisz myszki i "Zmień nazwę..."),
- założyć nowy folder w legendzie,
- zaznaczyć w legendzie nowopowstałe warstwy i przenieść je do tego folderu
Wydaje się mi, że to powinno wystarczyć w tym przypadku.
Pozdrawiam Jurek B.
-
- __
Tak jak Pan to zaproponował się tu nie sprawdza.
To są pliki projektowe, w których projektanci generują mega galimatias z warstwami.
Najczęściej nazwy warstw się powtarzają (za każdym razem robią zlepek referensów w jeden plik) i bezpośrednim importem ciężko nad tym zapanować.
Pozdrawiam.
R.N.
To są pliki projektowe, w których projektanci generują mega galimatias z warstwami.
Najczęściej nazwy warstw się powtarzają (za każdym razem robią zlepek referensów w jeden plik) i bezpośrednim importem ciężko nad tym zapanować.
Pozdrawiam.
R.N.
Jeśli w jednym pliku DXF są warstwy których nazwy się nie powtarzają, to po imporcie do C-GEO też nie będą się powtarzać i wtedy może im Pan nadać kolejny przedrostek i umieścić w osobnym folderze.Multiprojekt-Geo pisze: ↑18 mar 2025, 12:21 Tak jak Pan to zaproponował się tu nie sprawdza.
Pozdrawiam.
R.N.
To co napisałem wcześniej, realizuje dokładnie to o co Pan pytał, tylko zmiana nazw i umieszczenie w folderze odbywa się post factum każdego importu, a nie w trakcie samego importu.
Pozdrawiam Jurek B.
-
- __
OK.
Zadziała - trzeba mieć tylko wszystkie warstwy w katalogach - nieskatologowane umieszczam w katalogu np. INNE i będzie git.
Zadziała - trzeba mieć tylko wszystkie warstwy w katalogach - nieskatologowane umieszczam w katalogu np. INNE i będzie git.