nowy moduł kalibracji rastra

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
maciekwu
VIP
VIP
Posty: 995
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

nowy moduł kalibracji rastra

Post autor: maciekwu »

Tego modułu i to z taką funkcjonalnością brakowało. Rozumiem, że jest to rozwinięcie wtyczki kalibracji. W porównaniu do tej wtyczki brakuje mi następujących funkcjonalności:
1 możliwości wstawiania rastra przez wskazanie przekątnej. Trochę zastępuje to możliwość skalowania ale jednak wg mnie nie do końca
2 przy pracy z kilkoma rastrami była możliwość wielokrotnego równoczesnego otwierania wtyczki i pracy z różnymi rastrami niezależnie. Takiej możliwości obecnie brakuje, a bardzo by się przydała.
3 okno aktywnego rastra jest wąskie i nie można go rozszerzyć, przy dłuższej ścieżce nie można zidentyfikować rastra
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2852
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: nowy moduł kalibracji rastra

Post autor: FaFaL »

Ad.1. Z tą przekątną to pomyślimy.
Ad.2. Czy ta równoczesna praca ma polegać na "równoczesnej kalibracji" czy raczej przesuwaniu ? Bo jeśli chodzi o takie elementy jak przesuwanie, obracanie to już nie trzeba mieć kilku okien Kalibratora, ale można raster wybierać z listy u dołu. Czyli można mieć kilka rastrów, przesunęć jeden, wybrać z listy drugi i jego również przesunąć ...
Pozdrawiam Rafał Kocierz
maciekwu
VIP
VIP
Posty: 995
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: nowy moduł kalibracji rastra

Post autor: maciekwu »

Praca równoczesna to rozumiem jako lokalne wpasowywanie czasami rastrami obejmującymi fragmenty mapy. Przesuwanie, obracanie i ewentualnie kalibracja przy niewielkiej liczbie punktów wpasowania. Wybieranie rastra z listy jest utrudnione ze względu na brak możliwości zmiany kształtu okna (uwaga 3). To zastępowało by wielokrotność okien ale pod warunkiem łatwego identyfikowania rastra
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2852
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: nowy moduł kalibracji rastra

Post autor: FaFaL »

Ad.3. tak, wiem o tym ograniczeniu, dlatego aktualnie po wyborze rastra można przytrzymać kursor myszki nad listą i pojawi się pełna nazwa z ścieżką. Pomyślimy nad zmianą elementu wyboru na taki który po rozwinięciu będzie wyświetlał pełne nazwy.

Jak będzie miał Pan inne uwagi to proszę pisać śmiało, może uda się je skorygować.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
maciekwu
VIP
VIP
Posty: 995
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: nowy moduł kalibracji rastra

Post autor: maciekwu »

obserwuję dziwne zachowanie. Mam np 10 punktów wpasowania. Dokonałem obliczenia. Odhaczyłem niektóre punkty i gdy chcę ponownie obliczyć niektóre punkty samoczynnie powracają do obliczenia. Nie mogę uchwycić prawidłowości.
Poza uwagami uważam, że nareszcie C-Geo dorobiło się zadowalającego modułu do pracy z rastrem, dotychczasowy niestety był bardzo uciążliwy. Chapeau-bas.
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2852
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: nowy moduł kalibracji rastra

Post autor: FaFaL »

Cieszę się, że się podoba.
Co do tego odhaczania to jest to zachowanie tabelki, mianowicie kliknięcie w odchaczenie zmiania zaptaszkowanie, ale puki się nie wyjdzie z tego pola to on jeszcze tego nie zapamietuje... wystarczy kliknąć w inne pole tabelki, a zmiana zostanie na pewno zapamiętana. Sprawdzę czy da się to zmienić.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
maciekwu
VIP
VIP
Posty: 995
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: nowy moduł kalibracji rastra

Post autor: maciekwu »

mam załadowane kilka rastrów i jest problem z wyborem właściwego do pracy. Najechanie na listę rastrów i wskazanie rastra nie pokazuje ścieżki do rastra. Ponieważ okno jest wąskie nie można wybrać rastra, na którym chcę pracować.
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2852
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: nowy moduł kalibracji rastra

Post autor: FaFaL »

Tak, pisaliśmy już o tym, ale proszę spojrzeć na film z poniższego linku, po wybraniu rastra (trochę w ciemno) program po najechaniu myszką wyświetla pełną nazwę.
https://1drv.ms/v/s!Aot8o3nhT4rSkqgObrg ... g?e=r6o9w5

W chwili wolnego postaram się zmienić komponent na taki który już przy rozwiniętej liście wyświetla pełne nazwy.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
maciekwu
VIP
VIP
Posty: 995
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: nowy moduł kalibracji rastra

Post autor: maciekwu »

Owszem wskazuje ale tylko ścieżkę rastra, na którym pracuję. Jeżeli mam wpięte kilka rastrów to nie wskazuje mi ścieżki dla rastrów, z których chcę wybrać raster do pracy. To utrudnia wybór właściwego rastra do pracy.
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2852
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: nowy moduł kalibracji rastra

Post autor: FaFaL »

Proszę pobrać sobie wersję testową programu, wspomniane utrudnienie zostało usunięte.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
maciekwu
VIP
VIP
Posty: 995
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: nowy moduł kalibracji rastra

Post autor: maciekwu »

Pobrałem działa jest OK.
Jeszcze małe uwagi:
1 nie mogę przenieść modułu na drugi monitor, a byłoby wygodnie
2 zaznaczane są punkty wpasowania rastra i wektory, wygodnie byłoby aby przy wypinaniu niektórych punktów wpasowania mieć nad tym kontrolę na rysunku
3 po kalibracji pojawił się nowy raster ze zmienioną nazwą i pytanie o to czy pozostawić w rysunku stary. Przy następnej kalibracji już tego nie miałem. Nie bardzo wiem ja działa ten mechanizm
4 bardzo niewygodne jest powracanie punktu do poprzedniego stanu jeżeli nie przeniesie się myszki do innego punktu. Przy dużej ilości punktów wpasowania i manewrowaniu tymi punktami bardzo trzeba uważać
Wiem, że lepsze jest wrogiem dobrego, ale cóż....
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2852
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: nowy moduł kalibracji rastra

Post autor: FaFaL »

Ad.1. Na chwilę obecną okno musi być wewnątrz okna mapy.
Ad.2. Proszę to lepiej opisać. Co znaczy mieć kontrolę nad wypinaniem na mapie?
Ad.3. To zapytanie pojawia się jedynie wtedy gdy wybierze Pan metodę kalibracji która zmienia wnętrze rastra, czyli wielomianową 2-go, 3-go stopnia oraz funkcji sklejanych. W przypadku transformacji afinicznej takie okno się nie pojawia, bo fizycznie plik rastra nie jest modyfikowany.
Ad.4. Rozumiem, że chodzi o zmianę użycia punktu do kalibracji (checkbox), pomyślę (już poruszał Pan ten problem w wcześniejszych postach).
Pozdrawiam Rafał Kocierz
maciekwu
VIP
VIP
Posty: 995
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: nowy moduł kalibracji rastra

Post autor: maciekwu »

ad2 jeżeli odznaczę jakiś punkt to aby widoczne było na mapie, który punkt. W jaki sposób byłby wyróżniany to bez znaczenia. Problem polega na ocenie rozłożenia punktów biorących udział w kalibracji
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2852
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: nowy moduł kalibracji rastra

Post autor: FaFaL »

czyli aby np. dla punktów odznaczonych nie rysował się okrąg ?

Właśnie poprawiłem Ad.4. może Pan pobrać wersję testową i nie będzie już potrzeby po klliknięciu w checkboxa wychodzić do innego pola. Dodatkowo po zmianie użycia punktu następuje automatyczne przeliczenie odchyłek.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
maciekwu
VIP
VIP
Posty: 995
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: nowy moduł kalibracji rastra

Post autor: maciekwu »

Dziękuję za szybkie akcje.
Opracowuję sporą ilość rastrów więc pojawiają się te uwagi.
Pozdrawiam. :D
maciekwu
VIP
VIP
Posty: 995
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: nowy moduł kalibracji rastra

Post autor: maciekwu »

Pojawił się problem. Dwa dni pracowałem bez problemu z modułem kalibracji. Obecnie nie mogę ani przesunąć rastra ani wskazać punktu do kalibracji. W obu przypadkach po wskazaniu punktu na rastrze gdy wskazuję punkt docelowy następuje zamknięcie c-geo. Sprawdziłem kilkakrotnie. To samo następuje po zamknięciu sesji i ponownym otwarciu C-Geo jak i po restarcie komputera. Co ciekawe użycie wtyczki kalibracji (wersja ostatnia) nie daje takiego efektu i raster jest przesuwany.
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2852
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: nowy moduł kalibracji rastra

Post autor: FaFaL »

Rozumiem ze ma Pan pobrany plik testowy C-GEO, a jeśli Pan zainstaluje oficjalną wersję to czy również występuje omawiany problem ?

Czy jest to problem z jakimś pojedynczym plikiem, czy może ze wszystkimi ? Proszę sprawdzić na jakimś pliku który wcześniej już był kalibrowany (można sobie zrobić kopie tfw aby nie stracić poprzedniej kalibracji).
Pozdrawiam Rafał Kocierz
maciekwu
VIP
VIP
Posty: 995
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: nowy moduł kalibracji rastra

Post autor: maciekwu »

na wcześniej skalibrowanym rastrze ten sam problem. Po przeinstalowaniu dalej jest problem.
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2852
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: nowy moduł kalibracji rastra

Post autor: FaFaL »

Protestuje i spróbuje doprowadzić u siebie do podobnej sytuacji. Proszę jeszcze napisać czy próbował Pan to zrobić w innym projekcie ?
Pozdrawiam Rafał Kocierz
maciekwu
VIP
VIP
Posty: 995
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: nowy moduł kalibracji rastra

Post autor: maciekwu »

W innym projekcie jest OK. Spróbuję założyć nową tabelę w tym projekcie gdzie był problem.
Po założeniu nowej tabeli jest dobrze. Może więc jakiś głupi przypadek. Będę jeszcze jutro pracował z rastrami to sprawdzę czy się nie powtórzy.
Dziękuję za pomoc.
Mam dwie małe uwagi.:
1 po usunięciu rastra z rysunku pozostaje on w okienku modułu jako załadowany. Trzeba zamknąć moduł i ponownie otworzyć wtedy jest OK
2 w wersji ostatniej przy kalibracji gdy się chce odznaczyć punkt trzeba na niego najechać i wtedy sam się odhacza. Trzeba się do tego przyzwyczaić. Wygodne jest korygowanie wartości błędu na bieżąco.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2852
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: nowy moduł kalibracji rastra

Post autor: FaFaL »

Ad.1. Lista odświeża się przy wejściu w dowolne narzędzie takie jak przesuwanie rastra. Tez powinien raster znikać jeśli skorzysta Pan z ikonki „-„ w oknie kalibracji. Postaramy się zrobić tak, aby usunięcie w legendzie tez skutkowało odświeżeniu listy rastrów.
Ad.2. Hmmm, samo najechanie nie powinno odchaczac, dopiero kliknięcie powinno tym skutkować :-/
Pozdrawiam Rafał Kocierz
maciekwu
VIP
VIP
Posty: 995
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: nowy moduł kalibracji rastra

Post autor: maciekwu »

Pojawił się problem z raportami. Zostały zapisane w C-Geo. Podgląd wydruku jednego raportu jest OK. Jeżeli zaznaczę kilka, nawet tylko 2 to raport w edytorze wydruku jest wadliwy. Pierwszy raport jest prawidłowy następne są nie kompletne (pdf w załączeniu)
Załączniki
kalibracja.zip
(339.54 KiB) Pobrany 18 razy
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2852
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: nowy moduł kalibracji rastra

Post autor: FaFaL »

Uzyskałem ten sam efekt co Pan, postaram się skorygować problem.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2852
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: nowy moduł kalibracji rastra

Post autor: FaFaL »

W narzędziu kalibracji rastra na mapie skorygowano (wersja testowa) generowanie raportów, lista rastrów odświeża się przy rozwinięciu, punkty kalibracji które nie biorą udziału w kalibracji oznaczono na mapie krzyżem (okręgiem oznaczone są te które biorą udział w kalibracji).
Pozdrawiam Rafał Kocierz
maciekwu
VIP
VIP
Posty: 995
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: nowy moduł kalibracji rastra

Post autor: maciekwu »

Super. Jak widzę muszę robić nowe raporty. Czy konieczne jest wczytywanie każdego rastra czy wystarczy tylko wczytać zadanie kalibracji?
ODPOWIEDZ