import do bazy działek

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
maciekwu
VIP
VIP
Posty: 1014
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

import do bazy działek

Post autor: maciekwu »

potrzebuję zaimportować do bazy danych działek powierzchnię ewidencyjną. Dane mam w pliku tekstowym. 1 kol. nr działki 2 kol pow. ewid (w arach). Wszystkie powierzchnie w bazie są wyrażone w arach. Dane w pliku mają poniższą strukturę
6114/1;0,0420
562/8;0,3256
jak mam postępować aby dokonać importu. W instrukcji nie mogę znaleźć jakichkolwiek informacji
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7046
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: import do bazy działek

Post autor: Jurek B. »

Jeśli w bazie działek ma Pan numery działek tak podane jak w pliku tekstowym, czyli np. 6114/1 a nie pełne id, np.: 021202_1.1234.6114/1 to należy użyć funkcji importu danych z pliku tekstowego - menu okna bazy danych.
Jeśli ma Pan działki z pełnym id, to trzeba najpierw przekopiować (funkcja "Kopiuj zawartość kolumny" w menu bazy działek) te id do innego pola w bazie danych - np. do normalnie ukrytego atrybutu Nr_działki. Potem w funkcji Przenumerowanie (menu bazy danych) skrócić pełne id działki do części z numerem działki.
Przed importem pliku tekstowego trzeba usunąć z powierzchni przecinek - np. w notatniku zamienić go na brak znaku - tak by powierzchnie były w jednostkach - m2.
Następnie można importować dane - w oknie importu podać separator użyty w pliku tekstowym - ";", potem wskazać kolumnę indeksującą - z bazy działek w C-GEO to np. Nr_działki a z pliku - kolumna 1:
p1.JPG
p1.JPG (50.39 KiB) Przejrzano 395 razy
p2.JPG
p2.JPG (64 KiB) Przejrzano 395 razy
Po imporcie powinna powstać w bazie danych działek nowe pole - kolumna_2 - z tej kolumny trzeba przekopiować powierzchnie działek do kolumny powierzchniaEwidencyjna.
p3.JPG
p3.JPG (27.82 KiB) Przejrzano 395 razy
Oczywiście wszystko co opisuję ma sens dla warstwy typu Działki założonej zgodnie z przepisami - w oparciu o szablon Mapa_zasadnicza2015.
Pozdrawiam Jurek B.
maciekwu
VIP
VIP
Posty: 1014
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: import do bazy działek

Post autor: maciekwu »

a w którym momencie i w jaki sposób wskazuję kolumnę, do której mają być importowane dane? Chyba już to mi się wyjaśniło.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7046
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: import do bazy działek

Post autor: Jurek B. »

maciekwu pisze: niedziela, 9 maja 2021, 20:52 a w którym momencie i w jaki sposób wskazuję kolumnę, do której mają być importowane dane? Chyba już to mi się wyjaśniło.
Tej kolumny się nie wskazuje - ona jest zakładana automatycznie przy imporcie pod nazwą np. Kolumna2 - ewentualnie gdyby Pan dodał w pliku txt wiersz tytułowy - zawierający w tym przypadku kolumny:

Nr_dzialki;powierzchniaEwidencyjna

wtedy program zaimportuje powierzchnie od razu do właściwego pola w bazie C-GEO.
Pozdrawiam Jurek B.
maciekwu
VIP
VIP
Posty: 1014
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: import do bazy działek

Post autor: maciekwu »

dziękuję za pomoc
ODPOWIEDZ