Wysokości GESUT

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
mario15629
__
__
Posty: 48
Rejestracja: piątek, 19 sierpnia 2016, 08:35

Wysokości GESUT

Post autor: mario15629 »

Witam,

przy wczytywaniu wsadu z ośrodka CGeo dopisuje sobie rzędną górną lub dolną w momencie kiedy jest tylko jedna z nich.

Przykład w załącznikach
Załączniki
GeoInfo_wys.png
GeoInfo_wys.png (33.56 KiB) Przejrzano 1410 razy
CGeo_wys.png
CGeo_wys.png (42.2 KiB) Przejrzano 1410 razy
Asia T.
Team
Team
Posty: 631
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Wysokości GESUT

Post autor: Asia T. »

Dzień dobry,
jest to pewnie kwestia ustawienia opcji w Edytorze Mapy Obiektowej - proszę na czas importu wyłączyć tę opcję:
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG (17.57 KiB) Przejrzano 1395 razy
Wtedy importowane będą tylko te wartości rzędnych, które są w pliku GIV. Opcja jest pomocna dla tych givów, w których nie ma wpisanych wartości RZG i RZD, tylko samo H.
mario15629
__
__
Posty: 48
Rejestracja: piątek, 19 sierpnia 2016, 08:35

Re: Wysokości GESUT

Post autor: mario15629 »

Niestety działa tylko częściowo, ponieważ teraz przypisuje rzędne do wartości górnej :/
mario15629
__
__
Posty: 48
Rejestracja: piątek, 19 sierpnia 2016, 08:35

Re: Wysokości GESUT

Post autor: mario15629 »

Niestety wypróbowałem każda z możliwych opcji i żadna nie działa w sposób właściwy, jeżeli wybieram opcję nie przypisuj to i tak wyświetla podwójnie tą samą wartość, opcja do rzędnej górnej lub dolnej przypisuje bez względu na to jaka to jest nad odnośnikiem czyli górną, ostatnia opcja ponownie podwaja wysokość
Asia T.
Team
Team
Posty: 631
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Wysokości GESUT

Post autor: Asia T. »

mario15629 pisze: czwartek, 5 sierpnia 2021, 07:28 Niestety wypróbowałem każda z możliwych opcji i żadna nie działa w sposób właściwy, jeżeli wybieram opcję nie przypisuj to i tak wyświetla podwójnie tą samą wartość, opcja do rzędnej górnej lub dolnej przypisuje bez względu na to jaka to jest nad odnośnikiem czyli górną, ostatnia opcja ponownie podwaja wysokość
Proszę podesłać na at@geo.pl tego giv'a.
Asia T.
Team
Team
Posty: 631
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Wysokości GESUT

Post autor: Asia T. »

Może komuś się przyda rozwiązanie: należało wykonać ponowny import z ustawieniem opcji w edytorze mapy obiektowej "Przypisz wysokość punktu do...-> nie przypisuj". Program przyjął wtedy tylko wartości rzędnych z pliku GIV, a następnie należało usunąć napisy dla warstwy punktów wysokościowych GESUT, pochodzące z importu pliku giv (można zrobić to hurtem przez Mapa->Edytor napisów" i wstawić ponownie rzędne, klikając prawym klawiszem myszy na nazwę warstwy w legendzie -> Wstaw etykiety.
mario15629
__
__
Posty: 48
Rejestracja: piątek, 19 sierpnia 2016, 08:35

Re: Wysokości GESUT

Post autor: mario15629 »

Niestety rozwiązanie w jedną stronę, ponieważ wybierając opcję "nie przypisuj" wysokości się dobrze wczytają ale już niestety przy eksporcie wszystko się sypie i w geoinfo niestety już wysokości nie pokazuje i trzeba wszystko wklepać ręcznie. Jeżeli chce dobrze wyeksportować to niestety opcja ta nie działa. Rozwiązanie niestety tylko w jedną stronę, także niestety problem z wysokościami GESUT nadal istnieje :/
Asia T.
Team
Team
Posty: 631
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Wysokości GESUT

Post autor: Asia T. »

mario15629 pisze: wtorek, 7 grudnia 2021, 08:28 Niestety rozwiązanie w jedną stronę, ponieważ wybierając opcję "nie przypisuj" wysokości się dobrze wczytają ale już niestety przy eksporcie wszystko się sypie i w geoinfo niestety już wysokości nie pokazuje i trzeba wszystko wklepać ręcznie. Jeżeli chce dobrze wyeksportować to niestety opcja ta nie działa. Rozwiązanie niestety tylko w jedną stronę, także niestety problem z wysokościami GESUT nadal istnieje :/
Proszę podesłać projekt, z którego robi Pan eksport do giv i oryginalnego giv'a na at@geo.pl, będziemy szukać rozwiązania :)
Asia T.
Team
Team
Posty: 631
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Wysokości GESUT

Post autor: Asia T. »

mario15629 pisze: wtorek, 7 grudnia 2021, 08:28 Niestety rozwiązanie w jedną stronę, ponieważ wybierając opcję "nie przypisuj" wysokości się dobrze wczytają ale już niestety przy eksporcie wszystko się sypie i w geoinfo niestety już wysokości nie pokazuje i trzeba wszystko wklepać ręcznie. Jeżeli chce dobrze wyeksportować to niestety opcja ta nie działa. Rozwiązanie niestety tylko w jedną stronę, także niestety problem z wysokościami GESUT nadal istnieje :/
Pytanie, czy potem kartując nowe wysokości uzupełnia Pan RZG i RZD w atrybutach? Jeśli chciałby Pan, żeby uzupełniały się automatycznie to zaraz po imporcie musiałby Pan zmienić opcję na przypisz wysokość punktu do... -> rzędnej górnej (na przykład). Wtedy wysokość H z tabeli współrzędnych będzie pobierana przy kartowaniu do atrybutu rzędna górna (RZG). W innym wypadku musi Pan uzupełnić ten atrybut ręcznie dla nowych punktów wysokościowych.
mario15629
__
__
Posty: 48
Rejestracja: piątek, 19 sierpnia 2016, 08:35

Re: Wysokości GESUT

Post autor: mario15629 »

Przed wczytaniem pliku z ośrodka ustawiamy na "nie przypisuj" a do exportu wybieramy przypisz do górnej np i niestety nie przypisują się :/
Asia T.
Team
Team
Posty: 631
Rejestracja: wtorek, 10 marca 2015, 20:49

Re: Wysokości GESUT

Post autor: Asia T. »

mario15629 pisze: wtorek, 7 grudnia 2021, 12:34 Przed wczytaniem pliku z ośrodka ustawiamy na "nie przypisuj" a do exportu wybieramy przypisz do górnej np i niestety nie przypisują się :/
To trochę inaczej działa - opcja ta działa na import ze względu na to, że różne ośrodki z Geoinfo w różny sposób zapisują wysokości i czasami jeśli nie włączyłoby się przypisywania to nie udałoby się w ogóle pozyskać wysokości do baz danych.
Opcja ta jednak w ogóle nie ma wpływu na eksport!
Można ją włączyć do kartowania, tak jak opisałam to wcześniej, jednak w momencie eksportu nie uzupełni ona baz dla nowych punktów - muszą to zrobić Państwo sami, albo podczas kartowania wybierając opcję przypisywania, albo wpisując atrybuty z ręki.
mario15629
__
__
Posty: 48
Rejestracja: piątek, 19 sierpnia 2016, 08:35

Re: Wysokości GESUT

Post autor: mario15629 »

Tak tylko w momencie kiedy mamy opcję przypisz do góry przy wczytaniu to wówczas przy eksporcie zapisuje poprawnie wysokości i nie trzeba ich "klepać" z ręki
AgnesO
_
_
Posty: 2
Rejestracja: czwartek, 16 września 2021, 10:02

Re: Wysokości GESUT

Post autor: AgnesO »

u mnie jest podobnie czyli wczytujac wsad z podgik z zaznaczona opcja nie przypisuj, gesut i wysokosci wczytuja sie ok, ale przy eksporcie nowe punkty gubia wysokosci i nie przypisuja sie ani do gory ani do dolu

kiedy wczytuje wsad z przypisaniem wysokosci do gory np to wsad wczytuje sie blednie bo czasami dolne wysokosci maja gorny odnosnik, ale za o przy eksporcie do giv wysokosci wskakuja na na wartosc jaka byla ustalona przy wczytywaniu wsadu
ODPOWIEDZ