kalibracja rastra

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
maciekwu
VIP
VIP
Posty: 1068
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

kalibracja rastra

Post autor: maciekwu »

przy próbie kalibracji wielomianowej nie następuje utworzenie rastra skalibrowanego. Pojawia się komunikat
błąd.png
błąd.png (5.08 KiB) Przejrzano 447 razy
jak może być przyczyna? Za dużo punktów wpasowania?
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2911
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: kalibracja rastra

Post autor: FaFaL »

Hmmm, raczej gdy jest błąd w dostępie do pliku. Można spróbować wskazać inne miejsce na dysku albo inna nazwę pliku. Proszę podesłać plik tif wraz z zadaniem kalibracji to sprawdzimy u siebie.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
maciekwu
VIP
VIP
Posty: 1068
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: kalibracja rastra

Post autor: maciekwu »

Myślę, że to jednak kwestia wielkości. Pozostałe z mniejszą ilością punktów wpasowania skalibrowały się bez problemu. Przeniesienie do innego katalogu nie pomogło. Prześlę TIF, TWF i KAL ale na jaki adres?
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2911
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: kalibracja rastra

Post autor: FaFaL »

Poszło w odpowiedzi na priv. Sprawdzimy, ale może faktycznie jest tu limit na ilość znaków. Tak na szybko możliwym rozwiązaniem jest kalibracja na skróconych współrzędnych (odjęcie 3 początkowych cyfr), a później taki raster można tylko przesunąć o tą odciętą wartość (zmiana dwóch linijek w pliku TFW).
Pozdrawiam Rafał Kocierz
maciekwu
VIP
VIP
Posty: 1068
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: kalibracja rastra

Post autor: maciekwu »

Dziękuję. Dane poszły.
Sprawdziłem na współrzędnych skróconych (o dwie cyfry) i policzyło się. Jest to więc kwestia jakiejś bariery obliczenia.
Wygląda, że gdy jest powyżej 200 pkt wpasowania to pojawia się problem.
Jeszcze jedna uwaga/pytanie. Tak skalibrowanym rastrom nie mogę zmienić koloru definiując kolor warstwy. Normalnie nie było z tym problemu.
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2911
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: kalibracja rastra

Post autor: FaFaL »

To nie problem obliczeniowy, a techniczny biblioteki która dokonuje przekształcenia. Punkty dopasowania wprowadza się przez podanie ciągu znaków i wyglada na to że ten ciąg ma ograniczoną długość. Dlatego rozwiązaniem jest tylko skrócenie wspolrzednych.
Co do kolorów, to rozwiązaniem jest otwarcie takiego rastra np w C-Raster i zapisanie go jako b/w.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
maciekwu
VIP
VIP
Posty: 1068
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: kalibracja rastra

Post autor: maciekwu »

Dziękuję za pomoc. Myślę, że taka ilość punktów wpasowania nie występuje często, a skrócenie współrzędnych faktycznie rozwiązuje problem.
ODPOWIEDZ