menu legenda - operacje na warstwach

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
Ezy
____
____
Posty: 133
Rejestracja: poniedziałek, 12 grudnia 2016, 12:26
Lokalizacja: wielkopolska/lubuskie

menu legenda - operacje na warstwach

Post autor: Ezy »

czy bylaby mozliwosc :
1) przy eksporcie do innej mapy dodac opcje eksportu bez punktow?

dla przykladu takiej potrzeby podam przyklad osrodka gdzie w gml'u z podgik nie sa eksportowane uzytki (nipoprawni prowadzone obiekty, na wzor naszej warstwy klasouzytki). W celu osiagniecia pozadanego efektu musze kompilowac tresc mapy z gml'a i swd, ale tu trzeba pamietac, ze nazwy punktow granicznych musza byc takie same, czyli praca na pelnym Id lub takim samym OZR punktu, ktore nie musi byc unikalne. Przy opcji eksportu o ktorym pisze po zapuszeniu kontroli spojnosci mapy wiercholki kontorow zostana przepiete do wlasciwych punktow naszej mapy, do ktorej eksportowalismy tresc.

2) jak na screenie - usuwanie punktow przypisanych danej warstwie. Jesli zdecydowalibyscie sie Panstwo na dodanie takiej opcji, to moznaby dodac tez usuniecia punktow z zaznaczonej warstwy, ktore zaznaczone sa w tabeli. Takie opcje usprawnily by prace z pozycji mapy, bez koniecznosci wchodzenia do tabeli.
Załączniki
menu LegMapy - operacje na warstwach.png
menu LegMapy - operacje na warstwach.png (36.73 KiB) Przejrzano 1055 razy
pozdrawiam Lukasz Zacharczuk
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7590
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: menu legenda - operacje na warstwach

Post autor: Jurek B. »

Trochę tego nie widzę - czy ma być eksport bez jakichkolwiek punktów? Czy tylko bez punktów na jednej/wielu warstwach (wybranych)? Czy dodatkowo z uwzględnieniem zaznaczonych punktów?
Ze względu na stopień skomplikowania zadania, na razie niech to pozostanie jako propozycja na przyszłość.
Pozdrawiam Jurek B.
Ezy
____
____
Posty: 133
Rejestracja: poniedziałek, 12 grudnia 2016, 12:26
Lokalizacja: wielkopolska/lubuskie

Re: menu legenda - operacje na warstwach

Post autor: Ezy »

Jurek B. pisze: czwartek, 12 maja 2022, 17:47 bez punktów na jednej/wielu warstwach (wybranych)? Czy dodatkowo z uwzględnieniem zaznaczonych punktów?
ja widzialbym to jako eksport bez punktow na warstwach wybranych do eksportu i oczywiscie jako forma opcji poza ta ktora jest dostepna obecnie.
pozdrawiam Lukasz Zacharczuk
Ezy
____
____
Posty: 133
Rejestracja: poniedziałek, 12 grudnia 2016, 12:26
Lokalizacja: wielkopolska/lubuskie

Re: menu legenda - operacje na warstwach

Post autor: Ezy »

Ezy pisze: czwartek, 12 maja 2022, 07:33 2) jak na screenie - usuwanie punktow przypisanych danej warstwie (...)
tu jesze pozwole sobie zapytac, zasugerowac o stworzenie opcji (tez z pozycji menu legend - PPM) majacej na celu usuwania tekstow ze wskazanej warstwy. Naturalnie mozna to zrobic z pozycji edytora mapy, lecz wywolanie opcji sortowania warst i zaznaczania napisow zawartych na nich dluzy sie i bywa, ze przez nieuwage uzytkownika latwo o przypadkowe zaznacenie napisu z innej warstwy.
pozdrawiam Lukasz Zacharczuk
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7590
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: menu legenda - operacje na warstwach

Post autor: Jurek B. »

Naturalnie mozna to zrobic z pozycji edytora mapy, lecz wywolanie opcji sortowania warst i zaznaczania napisow zawartych na nich dluzy sie i bywa, ze przez nieuwage uzytkownika latwo o przypadkowe zaznacenie napisu z innej warstwy.
Nie trzeba sortować - wystarczy włączyc filtr na wybraną warstwę w edytorze napisów.
Pozdrawiam Jurek B.
Ezy
____
____
Posty: 133
Rejestracja: poniedziałek, 12 grudnia 2016, 12:26
Lokalizacja: wielkopolska/lubuskie

Re: menu legenda - operacje na warstwach

Post autor: Ezy »

niemniej jednak wygodniej byloby zadzialac z pozycji legendy warstw
pozdrawiam Lukasz Zacharczuk
ODPOWIEDZ