Aktualizacja 8.15.06.08 z dnia 2022-06-08

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
KZibi
____
____
Posty: 221
Rejestracja: wtorek, 8 sierpnia 2006, 19:17

Aktualizacja 8.15.06.08 z dnia 2022-06-08

Post autor: KZibi »

Witam
Jak poszukać moje "stare" wzory pism w nowym CSWDE. W zamian próbuję założyć nowe szablony ale się nie zapisują,
wyświetla się komunikat "szablon został zapisany" i próbuję otworzyć nowy szablon ale w okienku do wyboru szablonu nie ma go jest pusto.
Czy coś trzeba ustawić dodatkowo czy robię coś nie tak, gdzie te szablony się zapisują?
Pozdrawiam
KZibi
pomiar
_____
_____
Posty: 319
Rejestracja: piątek, 12 lipca 2019, 17:43
Lokalizacja: Wadowice
Kontakt:

Re: Aktualizacja 8.15.06.08 z dnia 2022-06-08

Post autor: pomiar »

U mnie to samo , nie zapisują się szablony i nie ma możliwości importu osób do adresowania.
Prosiłbym o możliwość importu szablonów z starej wersji modułu do nowego.
Jeszcze jedna mała prośba, przy większość aktualizacji w tym roku po zainstalowaniu "poprawki" okazuję się ,że coś nie działa albo coś zostało poprawione a inna rzecz nie działa. Bardzo bym prosił o wypuszczanie już wersji ostatecznych, bo później trzeba pobierać nowe poprawki itp. Lepiej dwa dni później ale niech to działa poprawnie.
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2768
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Aktualizacja 8.15.06.08 z dnia 2022-06-08

Post autor: grzes »

KZibi pisze: środa, 8 czerwca 2022, 21:54 Witam
Jak poszukać moje "stare" wzory pism w nowym CSWDE.
Na ten moment tylko zapisanie do rtf i wczytanie w nowym programie (po dodaniu szablonu). Tylko trzeba będzie ponownie wstawic pola które mają być pobrane z bazy. Ten moduł został napisany od zera i bardzo duzo się tam pozmieniało - nie dało się tych szablonów zrobić 1:1
W zamian próbuję założyć nowe szablony ale się nie zapisują,
wyświetla się komunikat "szablon został zapisany" i próbuję otworzyć nowy szablon ale w okienku do wyboru szablonu nie ma go jest pusto.
Czy coś trzeba ustawić dodatkowo czy robię coś nie tak, gdzie te szablony się zapisują?
Dobrze Pan robi - tylko niestety był błąd. Mozna ponownie pobrac update lub wypakować (podmienić istniejący plik) do katalogu BIN/Egib ten plik
U mnie to samo , nie zapisują się szablony i nie ma możliwości importu osób do adresowania.
Prosiłbym o możliwość importu szablonów z starej wersji modułu do nowego.
Na razie proszę traktować ten moduł jako wyjście awaryjne w przypadku otrzymania danych egib w formacie GML2021 - wiem że już takie dane się pojawiają. Dlatego chciałem żeby ten moduł pojawił sie w c-geo jak najszybciej. Problem z zapisem szablonów to moje przeoczenie którego niestety nie udało się wychwycić.
Jeszcze jedna mała prośba, przy większość aktualizacji w tym roku po zainstalowaniu "poprawki" okazuję się ,że coś nie działa albo coś zostało poprawione a inna rzecz nie działa. Bardzo bym prosił o wypuszczanie już wersji ostatecznych, bo później trzeba pobierać nowe poprawki itp. Lepiej dwa dni później ale niech to działa poprawnie.
Zawsze kilka dni przed wypuszczeniem aktualizacji poświęcamy na testy. Pewnie to źle świadczy o tych naszych testach, ale staramy się robić je jak najlepiej umiemy. Z drugiej strony stopień komplikacji rośnie z każdą aktualizacją, a nowe funkcje bardzo często maja wpływ na istniejące. Ale ma Pan racje - trochę wstyd że tak to wychodzi.
pozdrawiam
grzes
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1386
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Aktualizacja 8.15.06.08 z dnia 2022-06-08

Post autor: MarekOtt »

grzes pisze: czwartek, 9 czerwca 2022, 11:31
KZibi pisze: środa, 8 czerwca 2022, 21:54
Zawsze kilka dni przed wypuszczeniem aktualizacji poświęcamy na testy. Pewnie to źle świadczy o tych naszych testach, ale staramy się robić je jak najlepiej umiemy. Z drugiej strony stopień komplikacji rośnie z każdą aktualizacją, a nowe funkcje bardzo często maja wpływ na istniejące. Ale ma Pan racje - trochę wstyd że tak to wychodzi.
Zawsze można stworzyć grupę testerów, wśród użytkowników :).

Proszę się nie wstydzić, to nic złego, wiadome jest że tak naprawdę użytkownicy którzy pracują na programach wychwytują błędy, które programiści nie są w stanie niektórych błędów przewidzieć, bo po prostu nie praktykują. Dopiero w praniu wychodzą niedociągnięcia.
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1386
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Aktualizacja 8.15.06.08 z dnia 2022-06-08

Post autor: MarekOtt »

Była by szansa dodania tej opcji także do exportu GML 2015?
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (38.78 KiB) Przejrzano 12719 razy
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7630
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Aktualizacja 8.15.06.08 z dnia 2022-06-08

Post autor: Jurek B. »

MarekOtt pisze: czwartek, 9 czerwca 2022, 13:15 Była by szansa dodania tej opcji także do exportu GML 2015?

Przechwytywanie.JPG
Tam też ta funkcja działa - dotyczy ona zarówno eksportu do GML 2015 jak i 2021
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1386
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: Aktualizacja 8.15.06.08 z dnia 2022-06-08

Post autor: MarekOtt »

Jurek B. pisze: piątek, 10 czerwca 2022, 09:33
MarekOtt pisze: czwartek, 9 czerwca 2022, 13:15 Była by szansa dodania tej opcji także do exportu GML 2015?

Przechwytywanie.JPG
Tam też ta funkcja działa - dotyczy ona zarówno eksportu do GML 2015 jak i 2021
Nie potrafię jej znaleźć

Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (73.43 KiB) Przejrzano 12567 razy
marcinn
VIP
VIP
Posty: 984
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Aktualizacja 8.15.06.08 z dnia 2022-06-08

Post autor: marcinn »

Jak uruchomić Nowy moduł jest przeznaczony do odczytu GML? W opcjach programu mam zaznaczone w zakładce GML używaj nowego modułu...
Mam aktualizację z dn. 08.06.2022 + wgrany plik testowy. Po zaznaczeniu opcji wyłączyłem i włączyłem program na nowo, ale bez zmian. Chyba że jest do tego jakaś inna ikonka niż ta zielona SWDE?
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2975
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Aktualizacja 8.15.06.08 z dnia 2022-06-08

Post autor: FaFaL »

Proszę do nowej tabeli zaimportować plik GML ikona jest ta sama. Dane wcześniej zaimportowane nie będą się otwierać w nowej wersji.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
marcinn
VIP
VIP
Posty: 984
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Aktualizacja 8.15.06.08 z dnia 2022-06-08

Post autor: marcinn »

FaFaL pisze: poniedziałek, 13 czerwca 2022, 11:58 Proszę do nowej tabeli zaimportować plik GML ikona jest ta sama. Dane wcześniej zaimportowane nie będą się otwierać w nowej wersji.
Cały czas otwiera mi się dotychczasowe okno. Czy ten moduł jest zależny od wersji gml`a? Ewentualnie plik testowy exe coś namieszał?
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2975
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Aktualizacja 8.15.06.08 z dnia 2022-06-08

Post autor: FaFaL »

a jak dokonuje Pan importu plików gml? Ja korzystam z Plik->Import-> GML Mapa zasadnicza 20xx
Pozdrawiam Rafał Kocierz
marcinn
VIP
VIP
Posty: 984
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Aktualizacja 8.15.06.08 z dnia 2022-06-08

Post autor: marcinn »

Tak jak pisałem, czyli zielona ikonka SWDE > import pliku bez możliwości eksportu do PZGiK. Chyba, że chodzi tu o inny moduł, ale na stronie jest podane, że nowy moduł dotyczy "importu danych EGiB GML/SWDE". Ja to rozczytałem, że chodzi o zieloną ikonkę SWDE, a potem otwiera się okno okno C-GEO SWDE.
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2975
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Aktualizacja 8.15.06.08 z dnia 2022-06-08

Post autor: FaFaL »

Jeśli chce Pan skorzystać z nowego modułu to proszę wczytać funkcją, o której wspomniałem, wtedy również dane EGiB będą dostępne w nowym module. Dziękuję za zwrócenie uwagi na niepoprawioną funkcję importu przez ikonkę.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
marcinn
VIP
VIP
Posty: 984
Rejestracja: czwartek, 7 marca 2013, 12:52
Lokalizacja: oświęcim

Re: Aktualizacja 8.15.06.08 z dnia 2022-06-08

Post autor: marcinn »

FaFaL pisze: poniedziałek, 13 czerwca 2022, 21:28 Jeśli chce Pan skorzystać z nowego modułu to proszę wczytać funkcją, o której wspomniałem, wtedy również dane EGiB będą dostępne w nowym module. Dziękuję za zwrócenie uwagi na niepoprawioną funkcję importu przez ikonkę.
Tą funkcją nie mogę wczytać, ponieważ jest na szaro- mam wykupiony wyłącznie moduł SWDE, a do importu o którym Pan pisze, chyba potrzebny jest wykupiony dostęp "aktualizacja mapy zasadniczej GML"
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7630
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Aktualizacja 8.15.06.08 z dnia 2022-06-08

Post autor: Jurek B. »

marcinn pisze: poniedziałek, 13 czerwca 2022, 21:31
FaFaL pisze: poniedziałek, 13 czerwca 2022, 21:28 Jeśli chce Pan skorzystać z nowego modułu to proszę wczytać funkcją, o której wspomniałem, wtedy również dane EGiB będą dostępne w nowym module. Dziękuję za zwrócenie uwagi na niepoprawioną funkcję importu przez ikonkę.
Tą funkcją nie mogę wczytać, ponieważ jest na szaro- mam wykupiony wyłącznie moduł SWDE, a do importu o którym Pan pisze, chyba potrzebny jest wykupiony dostęp "aktualizacja mapy zasadniczej GML"
Może proszę lepiej kontaktować się z naszym serwisem w sprawach problemów indywidualnych.
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2768
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Aktualizacja 8.15.06.08 z dnia 2022-06-08

Post autor: grzes »

marcinn pisze: poniedziałek, 13 czerwca 2022, 21:31
FaFaL pisze: poniedziałek, 13 czerwca 2022, 21:28 Jeśli chce Pan skorzystać z nowego modułu to proszę wczytać funkcją, o której wspomniałem, wtedy również dane EGiB będą dostępne w nowym module. Dziękuję za zwrócenie uwagi na niepoprawioną funkcję importu przez ikonkę.
Tą funkcją nie mogę wczytać, ponieważ jest na szaro- mam wykupiony wyłącznie moduł SWDE, a do importu o którym Pan pisze, chyba potrzebny jest wykupiony dostęp "aktualizacja mapy zasadniczej GML"
Na razie nie dziala to z modułem SWDE - ale będzie - muszę tylko dopisać import mapy za pomocą tego nowego modułu do c-geo.
pozdrawiam
grzes
Polaris
___
___
Posty: 56
Rejestracja: wtorek, 24 stycznia 2012, 13:50

Re: Aktualizacja 8.15.06.08 z dnia 2022-06-08

Post autor: Polaris »

Program nagle samodzielnie przestawił się na kodowanie MZ2021 z dotychczasowego 2015 oraz zniknął pasek narzędzi użytkownika (skróty edytora mapy obiektowej).
W ustawieniach nic nie było grzebane i nadal jest ustawiony Zestaw kodów: Mapa Zasadnicza 2015.
Zmiana dotyczy istniejących obiektów/tabel a także nowych, zakładanych jako "2015".
O co tu może chodzić???
Zbysiu
_____
_____
Posty: 317
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 20:56

Re: Aktualizacja 8.15.06.08 z dnia 2022-06-08

Post autor: Zbysiu »

Po ostatniej aktualizacji moduł OE trochę fika:
przy próbie przerzucenia z zakładki Dokumenty dołączone do pracy do zakładki Operat poprawnie są dołączane pliki PDF utworzone "na zewnątrz" programu (skanowane szkice, mapy wywiadu itp.), a te utworzone w OE np. sprawozdanie lub przerzucone z cgeo np. Wykaz współrzędnych powodują wyświetlanie takiego komunikatu:
Załączniki
Błąd OE.png
Błąd OE.png (34.52 KiB) Przejrzano 11710 razy
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2768
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Aktualizacja 8.15.06.08 z dnia 2022-06-08

Post autor: grzes »

Zbysiu pisze: piątek, 17 czerwca 2022, 15:43 Po ostatniej aktualizacji moduł OE trochę fika:
przy próbie przerzucenia z zakładki Dokumenty dołączone do pracy do zakładki Operat poprawnie są dołączane pliki PDF utworzone "na zewnątrz" programu (skanowane szkice, mapy wywiadu itp.), a te utworzone w OE np. sprawozdanie lub przerzucone z cgeo np. Wykaz współrzędnych powodują wyświetlanie takiego komunikatu:
Zmieniliśmy wersję OE z 32bit na 64 i zapomnieliśmy dodać na początku do updatu plikow dll w wersji 64bit - aktualnie update jest juz poprawiony. Jeśli nie chce Pan pobierać i instalować całości updatu to można wypakować dll-e z załącznika (do katalogu c-geo/operat)
operat.zip
(1.4 MiB) Pobrany 26 razy
pozdrawiam
grzes
Zbysiu
_____
_____
Posty: 317
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 20:56

Re: Aktualizacja 8.15.06.08 z dnia 2022-06-08

Post autor: Zbysiu »

Oczywiście jest OK, dzięki za szybką reakcję w długi weekend.
Mam taką słodko - gorzką satysfakcję, że nie tylko mi się zdarza coś zapomnieć w pracy. :wink:
Polaris
___
___
Posty: 56
Rejestracja: wtorek, 24 stycznia 2012, 13:50

Re: Aktualizacja 8.15.06.08 z dnia 2022-06-08

Post autor: Polaris »

Polaris pisze: piątek, 17 czerwca 2022, 14:48 Program nagle samodzielnie przestawił się na kodowanie MZ2021 z dotychczasowego 2015 oraz zniknął pasek narzędzi użytkownika (skróty edytora mapy obiektowej).
W ustawieniach nic nie było grzebane i nadal jest ustawiony Zestaw kodów: Mapa Zasadnicza 2015.
Zmiana dotyczy istniejących obiektów/tabel a także nowych, zakładanych jako "2015".
O co tu może chodzić???
Coś w tej kwestii da się zaradzić?
Kombinowałem zmianę ustawień na wszelkie sposoby i ciągle mam ustawioną edycję "2021".
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7630
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Aktualizacja 8.15.06.08 z dnia 2022-06-08

Post autor: Jurek B. »

Polaris pisze: poniedziałek, 20 czerwca 2022, 15:30
Polaris pisze: piątek, 17 czerwca 2022, 14:48 Program nagle samodzielnie przestawił się na kodowanie MZ2021 z dotychczasowego 2015 oraz zniknął pasek narzędzi użytkownika (skróty edytora mapy obiektowej).
W ustawieniach nic nie było grzebane i nadal jest ustawiony Zestaw kodów: Mapa Zasadnicza 2015.
Zmiana dotyczy istniejących obiektów/tabel a także nowych, zakładanych jako "2015".
O co tu może chodzić???
Coś w tej kwestii da się zaradzić?
Kombinowałem zmianę ustawień na wszelkie sposoby i ciągle mam ustawioną edycję "2021".
Zalecam kontakt tel. z serwisem - tak będzie można najlepiej pomóc.
Pozdrawiam Jurek B.
PrzemysławK
__
__
Posty: 38
Rejestracja: wtorek, 7 lutego 2017, 22:03

Re: Aktualizacja 8.15.06.08 z dnia 2022-06-08

Post autor: PrzemysławK »

Program w dalszym ciągu pomimo stale zaznaczonej relacji wysokościowej "do obudowy" ciągle wymaga po każdym uruchomieniu zaznaczenia relacji "do przewodu" i ponownie "do obudowy"
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7630
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Aktualizacja 8.15.06.08 z dnia 2022-06-08

Post autor: Jurek B. »

PrzemysławK pisze: środa, 22 czerwca 2022, 10:27 Program w dalszym ciągu pomimo stale zaznaczonej relacji wysokościowej "do obudowy" ciągle wymaga po każdym uruchomieniu zaznaczenia relacji "do przewodu" i ponownie "do obudowy"
Rozumiem, że chodzi o tą opcje?
U mnie pamięta ustawienie - proszę o kontakt z serwisem.
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (72.95 KiB) Przejrzano 11218 razy
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 485
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: Aktualizacja 8.15.06.08 z dnia 2022-06-08

Post autor: ariel0-0 »

Zauważyłem, że po imporcie pliku gml przez Plik->Import-> GML Mapa zasadnicza 2015, w tabeli współrzędnych brak identyfikatora punktów.
Z importem przez ikonkę SWDE nie ma tego problemu.
Have a nice day
ODPOWIEDZ