Nowy moduł SWDE

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
KZibi
____
____
Posty: 221
Rejestracja: wtorek, 8 sierpnia 2006, 19:17

Nowy moduł SWDE

Post autor: KZibi »

Witam
Czy w nowej wersji SWDE nie można już wstawić opisu do działek. Przed zmianą była taka możliwość z zakładki narzędzia (zrzut)
Obecnie albo nie wiem gdzie szukać albo jej nie ma w module, mam nadzieję że "powróci"
Przy okazji czy można byłoby zrobić jako odrębne zakładki okna które zaznaczamy w menu widok. Wydaje mi się że byłoby bardziej praktyczne
przechodząc pomiędzy zakładkami a nie za każdym razem wchodzić w menu widok i zaznaczać bądź odznaczać interesujące mnie dane.
Chodzi mi oto że wybierając z menu widok dane np. mapa, działki, osoby a one wyświetlą się jako zakładki podobnie jak mapa dane, raporty, poczta.

Pozdrawiam
KZibi
Załączniki
Rys.png
Rys.png (28.21 KiB) Przejrzano 5262 razy
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2975
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: Nowy moduł SWDE

Post autor: FaFaL »

Przy okazji czy można byłoby zrobić jako odrębne zakładki okna które zaznaczamy w menu widok. Wydaje mi się że byłoby bardziej praktyczne
przechodząc pomiędzy zakładkami a nie za każdym razem wchodzić w menu widok i zaznaczać bądź odznaczać interesujące mnie dane.
Chodzi mi oto że wybierając z menu widok dane np. mapa, działki, osoby a one wyświetlą się jako zakładki podobnie jak mapa dane, raporty, poczta.
Aktualnie można w menu widok włączyć wiele elementów które domyślnie otwierają się jako dodatkowe okienka... co może powodować, że przestają być czytelne na zbyt małym ekranie... ale można każde takie otwarte okno złapać za jego okno i przenieść:
2022-06-25_085339.png
2022-06-25_085339.png (147.28 KiB) Przejrzano 5214 razy
2022-06-25_090015.png
2022-06-25_090015.png (102.49 KiB) Przejrzano 5214 razy
Po przeniesieniu wszystkich okien będzie miał Pan zakładki na górze (Mapa, Raport, Poczta), ale również dla Mapy będą zakładki dolne.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
KZibi
____
____
Posty: 221
Rejestracja: wtorek, 8 sierpnia 2006, 19:17

Re: Nowy moduł SWDE

Post autor: KZibi »

KZibi pisze: piątek, 24 czerwca 2022, 20:32 Witam
Czy w nowej wersji SWDE nie można już wstawić opisu do działek. Przed zmianą była taka możliwość z zakładki narzędzia (zrzut)
Obecnie albo nie wiem gdzie szukać albo jej nie ma w module, mam nadzieję że "powróci"

Przy okazji czy można byłoby zrobić jako odrębne zakładki okna które zaznaczamy w menu widok. Wydaje mi się że byłoby bardziej praktyczne
przechodząc pomiędzy zakładkami a nie za każdym razem wchodzić w menu widok i zaznaczać bądź odznaczać interesujące mnie dane.
Chodzi mi oto że wybierając z menu widok dane np. mapa, działki, osoby a one wyświetlą się jako zakładki podobnie jak mapa dane, raporty, poczta.

Pozdrawiam
KZibi
Witam
Zakładki "działają" dzięki :D .
Pozostała jeszcze kwestia wstawiania opisu do działek. W nowej aplikacji MAPA .m6 jest taka możliwość co wcześniej nie było to możliwe.
W tej aplikacji istnieje zakładka narzędzia i z tego poziomu jest możliwość wstawienia opisu do działki (zrzut).
Czy jest szansa że ta funkcja powróci w module SWDE w C-Geo.
Pozdrawiam
KZibi
Załączniki
Rys2.png
Rys2.png (15.09 KiB) Przejrzano 4708 razy
KZibi
____
____
Posty: 221
Rejestracja: wtorek, 8 sierpnia 2006, 19:17

Re: Nowy moduł SWDE

Post autor: KZibi »

KZibi pisze: środa, 29 czerwca 2022, 08:50
KZibi pisze: piątek, 24 czerwca 2022, 20:32 Witam
Czy w nowej wersji SWDE nie można już wstawić opisu do działek. Przed zmianą była taka możliwość z zakładki narzędzia (zrzut)
Obecnie albo nie wiem gdzie szukać albo jej nie ma w module, mam nadzieję że "powróci"
Witam
Zakładki "działają" dzięki :D .
Pozostała jeszcze kwestia wstawiania opisu do działek. W nowej aplikacji MAPA .m6 jest taka możliwość co wcześniej nie było to możliwe.
W tej aplikacji istnieje zakładka narzędzia i z tego poziomu jest możliwość wstawienia opisu do działki (zrzut).
Czy jest szansa że ta funkcja powróci w module SWDE w C-Geo.
Pozdrawiam
KZibi
Odkryłem jak wstawić właścicieli na mapę w module SWDE w C-geo , na mapie ikona warstwy lub w legendzie przez plusik (+)
"utwórz warstwę z danymi właścicieli". Dalej nie wiem jak wstawić do C-Geo, w legendzie pod ppm nie jest dostępna żadna opcja.
KZibi
maciekwu
VIP
VIP
Posty: 1100
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: Nowy moduł SWDE

Post autor: maciekwu »

Wielkość liter jest nie zależna od ich ustawienia. U mnie wstawia duże czcionki pomimo ustawienia 1.5
Czy ewentualnie jak można mapę z modułu przenieść do C-Geo? W module brak jest możliwości wykonywania wielu zadań.
Brak możliwości podglądu punktów (współrzędne, atrybuty).
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2768
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Nowy moduł SWDE

Post autor: grzes »

KZibi pisze: środa, 29 czerwca 2022, 20:55
Odkryłem jak wstawić właścicieli na mapę w module SWDE w C-geo , na mapie ikona warstwy lub w legendzie przez plusik (+)
"utwórz warstwę z danymi właścicieli". Dalej nie wiem jak wstawić do C-Geo, w legendzie pod ppm nie jest dostępna żadna opcja.
KZibi
Prosze o cierpliwość - będziemy to rozwijać tylko potrzeba czasu. Moduł został już wdrożony do c-geo (mimo wielu braków) w razie gdyby dostali Państwo dane w formacie 2021, których to danych stary moduł nie obsłuży.
pozdrawiam
grzes
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2768
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Nowy moduł SWDE

Post autor: grzes »

maciekwu pisze: czwartek, 30 czerwca 2022, 09:33 Wielkość liter jest nie zależna od ich ustawienia. U mnie wstawia duże czcionki pomimo ustawienia 1.5
Czy ewentualnie jak można mapę z modułu przenieść do C-Geo? W module brak jest możliwości wykonywania wielu zadań.
Brak możliwości podglądu punktów (współrzędne, atrybuty).
Mapy w module nie będzie - na ten moment proszę nowy moduł używać tylko dla danych 2021- w zakresie wydruku wypisów i korespondencji.
pozdrawiam
grzes
KZibi
____
____
Posty: 221
Rejestracja: wtorek, 8 sierpnia 2006, 19:17

Re: Nowy moduł SWDE

Post autor: KZibi »

maciekwu pisze: czwartek, 30 czerwca 2022, 09:33 Wielkość liter jest nie zależna od ich ustawienia. U mnie wstawia duże czcionki pomimo ustawienia 1.5
Czy ewentualnie jak można mapę z modułu przenieść do C-Geo? W module brak jest możliwości wykonywania wielu zadań.
Brak możliwości podglądu punktów (współrzędne, atrybuty).
Witam
W części mogę koledze pomóc.
Wysokość czcionki można zmienić klikając dwukrotnie na warstwę "etykieta osoby" otworzy się nowe okienko (zrzut) i tam dokonać
stosownych zmian. Nie wiem czy to trzeba robić w tym miejscu ale działa, trochę to dziwne bo przy zakładaniu warstwy dla etykiety osoby jest możliwość wyboru wielkości czcionki może będzie działać na MZ2021.
Podgląd punktów (graficzny) można wygenerować na warstwie "wypis" ikona "rodzaj wydruku" i tam jest wybór m.in. wypis z części graficznej (jest możliwość oznaczenia i skopiowania do schowka).
Pozdrawiam
KZibi
Załączniki
Rys3.png
Rys3.png (10.72 KiB) Przejrzano 4571 razy
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2768
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Nowy moduł SWDE

Post autor: grzes »

KZibi pisze: czwartek, 30 czerwca 2022, 10:41
maciekwu pisze: czwartek, 30 czerwca 2022, 09:33 Wielkość liter jest nie zależna od ich ustawienia. U mnie wstawia duże czcionki pomimo ustawienia 1.5
Czy ewentualnie jak można mapę z modułu przenieść do C-Geo? W module brak jest możliwości wykonywania wielu zadań.
Brak możliwości podglądu punktów (współrzędne, atrybuty).
Witam
W części mogę koledze pomóc.
Wysokość czcionki można zmienić klikając dwukrotnie na warstwę "etykieta osoby" otworzy się nowe okienko (zrzut) i tam dokonać
stosownych zmian. Nie wiem czy to trzeba robić w tym miejscu ale działa, trochę to dziwne bo przy zakładaniu warstwy dla etykiety osoby jest możliwość wyboru wielkości czcionki może będzie działać na MZ2021.
Podgląd punktów (graficzny) można wygenerować na warstwie "wypis" ikona "rodzaj wydruku" i tam jest wybór m.in. wypis z części graficznej (jest możliwość oznaczenia i skopiowania do schowka).
Pozdrawiam
KZibi
To wszystko są opcje w budowie - wstawianie danych osób będzie zrobione bezposrednio na mapę c-geo. Na ten moment proszę się nie przywiązywać do tych funkcjonalności w nowym module. Wszystko jeszcze jest w trakcie opracowywania.
pozdrawiam
grzes
KZibi
____
____
Posty: 221
Rejestracja: wtorek, 8 sierpnia 2006, 19:17

Re: Nowy moduł SWDE

Post autor: KZibi »

grzes pisze: czwartek, 30 czerwca 2022, 10:49 To wszystko są opcje w budowie - wstawianie danych osób będzie zrobione bezposrednio na mapę c-geo. Na ten moment proszę się nie przywiązywać do tych funkcjonalności w nowym module. Wszystko jeszcze jest w trakcie opracowywania.
Ok
Czekam i uzbrajam się w cierpliwość :D
KZibi
maciekwu
VIP
VIP
Posty: 1100
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: Nowy moduł SWDE

Post autor: maciekwu »

Dzięki za pomoc. Zmiana wielkości działa. Trzeba przyznać, że to trochę "rzemiosło". Ustawianie wielkości przy zakładaniu nie działa ale wybór koloru już tak. Brak możliwości przesuwania napisów co bardzo utrudnia pracę, szczególnie przy małych działkach.
Gdy zamknę moduł lub program to chcąc korzystać to po otwarciu trzeba ładować dane jeszcze raz. Raczej mało wygodne.
Może coś źle robię?
Trochę odnoszę wrażenie, że straciliśmy działający względnie dobry moduł SWDE, a w zamian mamy nie do końca funkcjonalną wersję "beta". Brak zintegrowania z C-Geo jest bardzo dysfunkcyjny.
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2768
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Nowy moduł SWDE

Post autor: grzes »

maciekwu pisze: czwartek, 30 czerwca 2022, 11:02 Trochę odnoszę wrażenie, że straciliśmy działający względnie dobry moduł SWDE, a w zamian mamy nie do końca funkcjonalną wersję "beta". Brak zintegrowania z C-Geo jest bardzo dysfunkcyjny.
Ja wyszedłem z założenia że lepsza beta niż nic.
Stary moduł ciągle działa i na razie proszę go używać - nowy tylko awaryjnie jesli nie ma szans na egib w wersji 2015. Biorąc pod uwagę problem w egib 2021 związany z adresami małżeństw i podmiotów grupowych radzę pobierac ze ośrodków gml w wersji 2015 tak dlugo jak sie da.
pozdrawiam
grzes
maciekwu
VIP
VIP
Posty: 1100
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: Nowy moduł SWDE

Post autor: maciekwu »

A w jaki sposób mogę używać starego modułu po ostatniej aktualizacji?
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7630
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Nowy moduł SWDE

Post autor: Jurek B. »

maciekwu pisze: piątek, 1 lipca 2022, 15:36 A w jaki sposób mogę używać starego modułu po ostatniej aktualizacji?
Wystarczy wyłączyć tę opcję i zaimportować plik GML z EGiB 2015:
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (77.98 KiB) Przejrzano 4448 razy
Pozdrawiam Jurek B.
ODPOWIEDZ