Przecięcie obiektów z enklawami

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
drelson
____
____

Przecięcie obiektów z enklawami

Post autor: drelson »

Dzień dobry, bardzo proszę o dodatkowe wyjaśnienie do filmu:

1. Który z obiektów był istniejący już na mapie, a który pochodził z pomiaru i powodował konieczność przecięcia ?

2. Jeśli dokonujemy przecięcie to czy program nie mógłby automatycznie przenosić historii obiektu z obiektu pierwotnego do obiektów podzielonych ? Bo ja ten film zrozumiałem tak że obszar z enklawą był istniejący na mapie, a jezdnia nowo pomierzona. Więc skoro jezdnią podzieliliśmy istniejący obiekt na dwa niezależne to czy program nie mógłby od razu przepisać historii .. ? I tak to trzeba zrobić, można by to zautomatyzować :)

3. Nie rozumiem zasady w filmie że przy ręcznym przenoszeniu historii nadajemy tylko historię z obiektu pierwotnego do tylko jednego z powstałych czyli tutaj lewego. A drugi powstały z przecięcia obiekt nie ma historii i ID lokalny będzie nadany dopiero przy eksporcie - czemu nie od razu ? Czy istnieją jakieś zasady ? Według mnie powinno być tak że jeżeli jezdnia (zakładam nowo pomierzona) przecina istniejący obiekt na mapie na dwa, to te dwa nowo powstałe obiekty powinny od razu zachować historię z obiektu pierwotnego, przecież one były już istniejące (tak zakładam). A jeżeli źle zinterpretowałem przesłanie filmu to proszę o powiedzenie jak się zachować w sytuacji którą przedstawiłem :)

4. Być może źle wgl rozumie przenoszenie historii (rozumiem to tak że istniejące modyfikowane obiekty na mapie zachowują m.in. operat rodzaj nawierzchni, źródło pomiaru) bo taka sama sytuacja ma miejsce jak np. przecina się płot - jest tam jakaś opcja że mogę wybrać lewy albo prawy odcinek (który domyślam się zachowuje historię), ale przecież obydwa odcinki powinny zachować historię czy nie ? Czyli że narzędziem do przecinania obiektów otwartych / liniowych klikam po prostu w miejsce (punkt) w którym mają się podzielić na dwa niezależne odcinki ale oba zachowują historię (skąd pochodzą itd), po co jest ten wybór na lewy i prawy odcinek ? Bo to chyba analogiczna sytuacja (ta z płotem o wybraniu odcinka z lewej lub prawej co sytuacja przedstawiona na filmie że wybieram który, lewy czy prawy przecięty obiekt ma zachować historię), a czemu nie obydwa ? :)

5. Może jest jakaś instrukcja szczegółowa dla tych sytuacji (nie wiem na wiki czy gdzieś pdf) która opisuje schemat działania narzędzi i przenoszenia tych historii ? Z chęcią się doszkolę abym świadomie używał tych narzędzi które daje c geo , bo na razie to jest na czuja wszystko robione :)

dziękuję.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Re: Przecięcie obiektów z enklawami

Post autor: Jurek B. »

Dzień dobry,
zgodnie z przepisami rozporządzeń w sprawie GESUT: §11.1.2) ) i BDOT: §6.1.2) ), każdy obiekt w tych bazach ma identyfikator wyróżniający go w sposób jednoznaczny spośród innych obiektów tych baz.
Dlatego po podziale jednego obiektu na kilka, tylko jeden z nich może posiadać dotychczasowy identyfikator. Pozostałe otrzymują nowe identyfikatory, ale dopiero przy eksporcie do GML, gdyż wcześniej nie są one do niczego potrzebne. Utworzony plik GML służy do aktualizacji baz w ODGiK, więc każdy obiekt w nim zapisany musi już mieć nadane unikalne identyfikatory.
Po podziale, np. przez rozcięcie w C-GEO, powstałe obiekty otrzymują atrybuty takie jak oryginalny obiekt (z wyjątkiem identyfikatora). Użytkownik, w razie potrzeby może zmienić te przeniesione wartości atrybutów, jeśli np. powstał odcinek jezdni o innej nawierzchni niż oryginał.
Pozdrawiam Jurek B.
drelson
____
____

Okej, ale w takim razie co daje przedstawiona na filmie czynność "przenieś historię z obiektu pierwotnego" ? Skoro po podziale nowe obiekty już dostają atrybuty z obiektu pierwotnego (oprócz ID) tak jak Pan napisał.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

drelson pisze: 23 wrz 2024, 14:47 Okej, ale w takim razie co daje przedstawiona na filmie czynność "przenieś historię z obiektu pierwotnego" ? Skoro po podziale nowe obiekty już dostają atrybuty z obiektu pierwotnego (oprócz ID) tak jak Pan napisał.
"Przeniesienie historii" to funkcja przeniesienia identyfikatora oryginalnego obiektu na obiekt, który będzie go reprezentował w bazie danych. Jednocześnie, w tej operacji dotychczasowa geometria dzielonego obiektu trafia do archiwum i "znika" z aktualnego widoku mapy.
Pozdrawiam Jurek B.
drelson
____
____

Czyli w zasadzie nie ma znaczenia na który obiekt po podzieleniu trafi ta historia skoro przy eksporcie na drugi obiekt zostanie automatycznie nadany identyfikator. Tak więc można by zautomatyzować tą funkcję zarówno przy dzieleniu płotu czy powierzchni zamkniętych tak aby historia, czyli ID z pierwotnego obiektu, trafiała losowo na "lewy lub prawy" nowy obiekt po podzieleniu. Czyli żeby funkcja "nożyczek" przy dzieleniu płotu dla użytkownika który patrzy na mapę "tylko" dzieliła płot na dwa odcinki bez musu wybierania czy lewy odcinek ma dostać historię czy prawy, tak samo przy dzieleniu powierzchniowych obiektów niech automatycznie historia się przeniesie na któryś obiekt tak aby użytkownik nie musiał tego robić. Chodzi mi o to żeby dla użytkownika liczba kliknięć była jak najmniejsza, a to co ma się zadziać w bazach danych niech się dzieje w tle "poza naszym wzrokiem", automatycznie. A jeżeli by to komplikowało sprawę w jakiś sposób którego nie mogę na razie się doszukać w głowie, to niech ewentualnie pierwotny ID trafia do losowo wybranego nowego odcinka "lewego lub prawego" lub losowej powierzchni "lewej lub prawej", a drugiemu nowo powstałemu odcinkowi czy powierzchni niech od razu nadaje się (Automatycznie) identyfikator. No nie wiem, cały czas główkuje po co to przenoszenie historii (ręczne dla użytkownika) :)
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Kontakt:

Post autor: FaFaL »

Dość często dzielimy obiekty, aby odpad skasować lub zmodyfikować, wtedy użytkownik milusi wiedzieć który element ma zostać. Np przewód projektowany jest w części zinwentaryzowamy ….
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Dopóki nie ma jednoznacznych przepisów albo wytycznych, pozostawiamy decyzję użytkownikowi, który z nowych obiektów ma być kontynuatorem poprzedniej wersji.
Pozdrawiam Jurek B.
ODPOWIEDZ