WZDE dla działki przy podziale

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
jergeo
___
___

WZDE dla działki przy podziale

Post autor: jergeo »

Otrzymałem następującą uwagę w protokole weryfikacji operatu podziałowego:

„Rozbieżność danych dotyczących działki w stanie
dotychczasowym i nowym w wykazie zmian
danych ewidencyjnych z dostępnymi dokumentami:
1) Niezgodność sumy użytków w WZDE między
stanem dotychczasowym (RV – 1,0101 ha; RVI –0,7921 ha)
a stanem nowym (RV – 1,0102 ha; RVI – 0,7920 ha). Doprowadzić do zgodności.”

I przyznaję tutaj rację, że suma pól powierzchni użytków w stanie nowym nie jest zgodna ze stanem dotychczasowym, ale wynika to z zaokrągleń i wyrównania do poszczególnych działek (§41 ust. 2 standardy).

Czy moduł EGIB w formularzach WZDE dla działki sprawdza warunek Stan dotychczasowy=Stan nowy w zakresie pola powierzchni użytków?
Czy nie powinno być tak, że program w stanie nowym wyrównuje użytki do pola powierzchni działki, a następnie program zlicza składniki sumy dla poszczególnych użytków w stanie nowym i porównuje je z stanem dotychczasowym w zakresie sumy użytków? Chodzi mi o automatyzację i uniknięcie negatywnych wyników weryfikacji. Osobiście nie wpadłbym na to, żeby weryfikować WZDE w ten sposób.
Załączniki
WZDE podzial.JPG
WZDE podzial.JPG (290.5 KiB) Przejrzano 421 razy
Ostatnio zmieniony 02 paź 2024, 08:40 przez jergeo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Re: WZDE dla działki przy podziale

Post autor: Jurek B. »

Czy moduł EGIB w formularzach WZDE dla działki sprawdza warunek Stan dotychczasowy=Stan nowy w zakresie pola powierzchni użytków?
Czy jest w jakichś przepisach wymaganie sprawdzania tego warunku?
Czy nie powinno być tak, że program w stanie nowym wyrównuje użytki do pola powierzchni działki, a następnie program zlicza składniki sumy dla poszczególnych użytków w stanie nowym i porównuje je z stanem dotychczasowym w zakresie sumy użytków? Chodzi mi o automatyzację i uniknięcie negatywnych wyników weryfikacji. Osobiście nie wpadłbym na to, żeby weryfikować WZDE w ten sposób.
Czyli chciałby Pan by można było wygenerować jakiś odrębny raport pokazujący różnice między powierzchniami klasoużytków w działce przed i w działkach po podziale?
Pozdrawiam Jurek B.
jergeo
___
___

Re: WZDE dla działki przy podziale

Post autor: jergeo »

Czy jest w jakichś przepisach wymaganie sprawdzania tego warunku?
Jedyne znane mi źródło tego warunku to prawo lokalnego księstwa powiatowego.
Czyli chciałby Pan by można było wygenerować jakiś odrębny raport pokazujący różnice między powierzchniami klasoużytków w działce przed i w działkach po podziale?
Jeżeli znaleźlibyście na to czas, to ułatwiłoby nam to pracę z ośrodkiem.
ODPOWIEDZ