pytanie rzedne gesut
pytanie rzedne gesut
Wiem ze co do zasady cgeo tworzy rzedne automatycznie jakos tam, ale od kiedy jest funkcja recznego tworzenia rzednych, na wszelki wypadek zawsze robnie je recznie. Widze ze po skartowaniu i kliknieciu w przewod czsem rzedna jest podswietlona - czyli jedt polaczona z przewodem. Co mnie zastanawia to to ze jak wybniore laczenie reczne top czasem jakies rzedne sa juz zaznaczone ptaszkiem , moje pytanie : od czego to zalezy tzn w jaki sposob sie one same zaznaczaja [bo czesto nie maja nic wspolnego z kartowanym obiektem] ?
Re: pytanie rzedne gesut
Dzień dobry,geoproj5 pisze: ↑04 kwie 2025, 18:31 Wiem ze co do zasady cgeo tworzy rzedne automatycznie jakos tam, ale od kiedy jest funkcja recznego tworzenia rzednych, na wszelki wypadek zawsze robnie je recznie. Widze ze po skartowaniu i kliknieciu w przewod czsem rzedna jest podswietlona - czyli jedt polaczona z przewodem. Co mnie zastanawia to to ze jak wybniore laczenie reczne top czasem jakies rzedne sa juz zaznaczone ptaszkiem , moje pytanie : od czego to zalezy tzn w jaki sposob sie one same zaznaczaja [bo czesto nie maja nic wspolnego z kartowanym obiektem] ?
przy ręcznym tworzeniu relacji, w oknie wyboru obiektu jeśli jakiś obiekt jest "zaptaszkowany" oznacza ni mniej ni więcej tylko tyle, że jest on również zaznaczony w bazie danych. Proszę wywołać bazę danych dla obiektów GES_Rzedna i sprawdzić na dole w tabelce czy jakieś obiekty są zaznaczone.

Przy okazji: myślę, że takie ręczne tworzenie relacji jak Pan to określił "na wszelki wypadek" tylko przysparza Panu dodatkowej pracy. Opcja ręcznego tworzenia relacji została dodana w programie dla szczególnych, wyjątkowych sytuacji. Jeśli jednak operator zgodnie ze sztukując kartuje mapę to program w momencie eksportu mapy do formatu GML utworzy właściwe relacje. Jeśli są jakieś problemy/wątpliwości jak porwanie kartować aby również właściwe tworzyły się relacje to proszę o bezpośredni kontakt z serwisem - online postaramy się rozwiać wątpliwości

pozdrawiam
Damian M.
Damian M.
Re: pytanie rzedne gesut
A wie Pan to moze wysle projekt cgeo, gmle i protokol z usterka '' brak relacji'' bo akurat niedawno mialem cos takiego ze zapomnialem ich zrobić recznie i usterke dostalem, tylko musze sprawdzic ktory to cgp byl.