pytanie rzedne gesut

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
geoproj5
____
____

pytanie rzedne gesut

Post autor: geoproj5 »

Wiem ze co do zasady cgeo tworzy rzedne automatycznie jakos tam, ale od kiedy jest funkcja recznego tworzenia rzednych, na wszelki wypadek zawsze robnie je recznie. Widze ze po skartowaniu i kliknieciu w przewod czsem rzedna jest podswietlona - czyli jedt polaczona z przewodem. Co mnie zastanawia to to ze jak wybniore laczenie reczne top czasem jakies rzedne sa juz zaznaczone ptaszkiem , moje pytanie : od czego to zalezy tzn w jaki sposob sie one same zaznaczaja [bo czesto nie maja nic wspolnego z kartowanym obiektem] ?
Damian
Team
Team

Re: pytanie rzedne gesut

Post autor: Damian »

geoproj5 pisze: 04 kwie 2025, 18:31 Wiem ze co do zasady cgeo tworzy rzedne automatycznie jakos tam, ale od kiedy jest funkcja recznego tworzenia rzednych, na wszelki wypadek zawsze robnie je recznie. Widze ze po skartowaniu i kliknieciu w przewod czsem rzedna jest podswietlona - czyli jedt polaczona z przewodem. Co mnie zastanawia to to ze jak wybniore laczenie reczne top czasem jakies rzedne sa juz zaznaczone ptaszkiem , moje pytanie : od czego to zalezy tzn w jaki sposob sie one same zaznaczaja [bo czesto nie maja nic wspolnego z kartowanym obiektem] ?
Dzień dobry,
przy ręcznym tworzeniu relacji, w oknie wyboru obiektu jeśli jakiś obiekt jest "zaptaszkowany" oznacza ni mniej ni więcej tylko tyle, że jest on również zaznaczony w bazie danych. Proszę wywołać bazę danych dla obiektów GES_Rzedna i sprawdzić na dole w tabelce czy jakieś obiekty są zaznaczone. :wink:
Przy okazji: myślę, że takie ręczne tworzenie relacji jak Pan to określił "na wszelki wypadek" tylko przysparza Panu dodatkowej pracy. Opcja ręcznego tworzenia relacji została dodana w programie dla szczególnych, wyjątkowych sytuacji. Jeśli jednak operator zgodnie ze sztukując kartuje mapę to program w momencie eksportu mapy do formatu GML utworzy właściwe relacje. Jeśli są jakieś problemy/wątpliwości jak porwanie kartować aby również właściwe tworzyły się relacje to proszę o bezpośredni kontakt z serwisem - online postaramy się rozwiać wątpliwości :wink:
pozdrawiam
Damian M.
geoproj5
____
____

Post autor: geoproj5 »

A wie Pan to moze wysle projekt cgeo, gmle i protokol z usterka '' brak relacji'' bo akurat niedawno mialem cos takiego ze zapomnialem ich zrobić recznie i usterke dostalem, tylko musze sprawdzic ktory to cgp byl.
Damian
Team
Team

Post autor: Damian »

geoproj5 pisze: 07 kwie 2025, 15:58 A wie Pan to moze wysle projekt cgeo, gmle i protokol z usterka '' brak relacji'' bo akurat niedawno mialem cos takiego ze zapomnialem ich zrobić recznie i usterke dostalem, tylko musze sprawdzic ktory to cgp byl.
bardzo proszę na dm@geo.pl
pozdrawiam
Damian M.
ODPOWIEDZ