Witam,
Jestem nowy na forum, mimo że C-Geo używam od lat. Kiedyś widziałem opcje przechowywania projektów w chmurze ale nie posiadałem dostępu do żadnej więc mnie to nie interesowało. Teraz posiadając dysk Google o pojemności 2 Tb zastanawiam się, czy mógłbym mieć projekty w na tym dysku bezpośrednio tj. chodzi mi takie coś, że kończę jakąś pracę w biurze i tylko zamykam w pracy program, jadę do domu i otwierając c-geo mam to samo. Czy jest taka możliwość?
Projekty w chmurze
Re: Projekty w chmurze
Pracowałem kiedyś (parę lat temu) z projektami w chmurze Dropboxa. Do pewnego momentu było nawet znośnie, ale przy większych projektach często później wyskakiwały mi jakieś błędy i na tyle zaczęło mnie to wkurzać, że tamat zarzuciłem. Może teraz po kilku aktualizacjach CGeo i Dropboxa może by było lepiej - nie wiem, nie mam na razie potrzeby testować.
Jeszcze dopiszę dlaczego Dropbox a nie Google - nie wiem jak jest teraz, ale kiedyś było tak, że w przypdaku Dropboxa jeżeli wprowadzało się zmianę w jakims dużym pliku to nie był on kasowany i ściągany na nowo na dysk a jedynie jego fragment (nie wiem do konca jak to działało ale chyba Dropbox dzielił sobie wirtualnie pliki na jakies części i synchronizował jedynie zmienianą część).
Jeszcze dopiszę dlaczego Dropbox a nie Google - nie wiem jak jest teraz, ale kiedyś było tak, że w przypdaku Dropboxa jeżeli wprowadzało się zmianę w jakims dużym pliku to nie był on kasowany i ściągany na nowo na dysk a jedynie jego fragment (nie wiem do konca jak to działało ale chyba Dropbox dzielił sobie wirtualnie pliki na jakies części i synchronizował jedynie zmienianą część).
Witam,Bednarix pisze: ↑07 sty 2026, 15:21 Witam,
Jestem nowy na forum, mimo że C-Geo używam od lat. Kiedyś widziałem opcje przechowywania projektów w chmurze ale nie posiadałem dostępu do żadnej więc mnie to nie interesowało. Teraz posiadając dysk Google o pojemności 2 Tb zastanawiam się, czy mógłbym mieć projekty w na tym dysku bezpośrednio tj. chodzi mi takie coś, że kończę jakąś pracę w biurze i tylko zamykam w pracy program, jadę do domu i otwierając c-geo mam to samo. Czy jest taka możliwość?
jeżeli pracę nad mapą będzie wykonywała w jednym czasie jedna osoba, wówczas nie widzę przeszkód by wskazać jako lokalizację projektów C-GEO: folder na dysku w chmurze, np. OneDrive Microsoftu.
Pozdrawiam Jurek B.
Z projektami w folderze synchronizowanym Dropboxa jest taki problem, że gdy C-GEO pracuje i zmienia pliki baz, to Dropbox je chce w tym samym monecie synchronizować - ustawia je jako zajęte i C-GEO próbując uzyskać dostęp w najlepszym wypadku czeka diabli wiedzą ile, a w najgorszym wywala Access Violation. Także meh at best.
Pozdrawiam
Ao
Ao
Strona główna softline