mapa w tle
mapa w tle
Czy jest możliwość podpięcia jako mapy w tle, mapy z innego katalogu niż ten w którym mam otwarty projekt?
Pracuję na otwartym projekcie i chcę podpiąć w tle mapę, która jest w innym projekcie umieszczonym w innym katalogu. Wybieram ją przez komputer\dysk\katalog\projekt\-aaa.map. Daję OK i mapa nie podpina się.
Pracuję na otwartym projekcie i chcę podpiąć w tle mapę, która jest w innym projekcie umieszczonym w innym katalogu. Wybieram ją przez komputer\dysk\katalog\projekt\-aaa.map. Daję OK i mapa nie podpina się.
Re: mapa w tle
W funkcji podłączania mapy w tle można wybrać dowolną mapę z dowolnego projektu w bieżącym folderze projektów.
Nie przez gałąź Mój komputer, ale przez wybór z gałęzi PROJEKTY:
Nie przez gałąź Mój komputer, ale przez wybór z gałęzi PROJEKTY:
- Załączniki
-
- Zrzut ekranu 2026-01-08 193108.png (178.33 KiB) Przejrzano 1488 razy
Pozdrawiam Jurek B.
ja z kolei mam taki przypadek że projekty układam sobie dla każdego roku osobno. więc np. w katalogu cgeo/projekty mam foldery 2024, 2025, 2026 itp. wtedy nie da się podpiac mapy w tle w innego rocznika, ponieważ projektu nie ma na liście - trzeba zmieniać ścieżkę projektu
To jest identyczna sytuacja jak u mnie. Też projekty mam ustawione latami każdy rok to osobny katalog. Czasem potrzebuję wykorzystać jakąś mapę z poprzednich lat i pod czytać ją w tle i trzeba przekopiowywać cały projekt lub robić inne kombinacje.
Możecie zrobić sobie foldery w programie C-GEO na "Liście projektów" np. 2025, 2026 itd. Tylko wtedy w folderze "Projekty" na dysku będą już wszystkie projekty w jednym niestety.
Oczywiście tylko przy dużej ilości projektów robi się bałagan i trudno poruszać się w takim gąszczu
właśnie dlatego mam założone foldery w katalogu projektu, żeby mieć jakiś porządek. mam projektu z kilkunastu lat i żeby sprawnie szła synchronizacja z kopią zapasową to robię to dla każdego rocznika osobno bo w innym przypadku wszystko ląduje do jednego worka
Bardzo byłoby wygodne podgrywanie mapy w tle z dowolnej lokalizacji na komputerze
Ja robię tak, że zawsze na początku każdego roku robię sobie kopię zapasową na dysku zewnętrznym projektów z zeszłego roku. W związku z tym, że na liście projektów mam folder np. "2025" widzę, które projekty są z tego roku i tylko te kopiuję na dysk zewnętrzny, ale już tam tworzę folder np. 2025. W ten sposób kopie zapasowe projektów mam uporządkowane, zaś na dysku w komputerze trzymam tylko projekty na max. 2 lata do tyłu ew. jakieś pojedyncze tematy, które ciągną się dłużej. Nie wiem czy pomogłem, ale dla mnie jakiś to sposób jest
Strona główna softline