wpasowanie rastra

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
marioo
VIP
VIP

wpasowanie rastra

Post autor: marioo »

Robię właśnie wpasowanie rastra i mam kilka problemów:
1. program nie tworzy rastra cz-b lub w odcieniach szarosci z rastra kolorowego.
2. gdy wpiszę w tabelę współrzędne punktu wpasowania, a potem chcę wskazac ten punkt na mapie, to nie mam możliwości szybkiego powiększania lub zmniejszania widoku mapy za pomocą kółka. Przesuwanie mapy działa, ale gdy chcę powiększyć /czyli kręcę kółkiem/, przesuwa się kursor w tabeli. Muszę kliknąć na mapie co skutkuje wstawieniem niepotrzebnego punktu. Proszę więc o poprawienie przechodzenia między mapą i tabelą może w taki sposób, że jeżeli wskażnik myszy jest na mapie to pokręcenie kółkiem myszy będzie powiększało/zmniejszało mapę, a jeżeli kursor jest nad tabelą, to wtedy będzie przesuwała się tabela.
3. jeżeli mam kilka rastrów wczytanych na mapę i niektóre z nich mam ustawione jako niewidoczne to wczytanie nowego rastra na mapę powoduje uwidocznienie wszystkich rastrów. No i znów trzeba gasić niepotrzebne w tym momencie rastry, co jest trochę denerwujące.
Pozdrawiam
pgorski
___
___

Re: wpasowanie rastra

Post autor: pgorski »

marioo pisze:3. jeżeli mam kilka rastrów wczytanych na mapę i niektóre z nich mam ustawione jako niewidoczne to wczytanie nowego rastra na mapę powoduje uwidocznienie wszystkich rastrów. No i znów trzeba gasić niepotrzebne w tym momencie rastry, co jest trochę denerwujące.
u nas to nie wystepuje, moze ktos jeszcze potwierdzic te usterke?
pabik1
_____
_____

Post autor: pabik1 »

3. jeżeli mam kilka rastrów wczytanych na mapę i niektóre z nich mam ustawione jako niewidoczne to wczytanie nowego rastra na mapę powoduje uwidocznienie wszystkich rastrów. No i znów trzeba gasić niepotrzebne w tym momencie rastry, co jest trochę denerwujące.

POTWIERDZAM
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Post autor: Jurek B. »

Proszę o telefon jutro w tej sprawie do nas do biura - moze wtedy uda się wyłapać przyczynę tego problemu - 071 7889287 - okolo 9 godz.
Pozdrawiam Jurek B.
marioo
VIP
VIP

Ja robię tak:
Wczytuję 1 raster na mape /mapa-raster-wczytaj raster/, w legendzie ustawiam go jako niewidoczny /klikam 2 razy w kwadracik z "ptaszkiem" przy rastrze/, wcztytuje 2 raster na mape /tak samo jak pierwszy/. Na mapie mam oba rastry widoczne, a powinien byc widoczny tylko ten ostatnio wczytany.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team

Post autor: Jurek B. »

Faktycznie - w takim przypadku występuje ten problem - dziękuję za wyczerpujący opis - poprawimy.
Pozdrawiam Jurek B.
marioo
VIP
VIP

musze odswierzyc temat, bo były już chyba 2 aktualizacje i nadal sa te same problemy. mam pytanie czy da sie cos zrobic z tworzeniem rastra cz-b(lub w odc. szarosci) z kolorowego? co z pozostalymi punktami? czy beda poprawki i kiedy?
Pozdrawiam
marioo
VIP
VIP

nadal sa aktualne punkty 2 i 3....
Pozdrawiam
marioo
VIP
VIP

jeszcze tylko jedna mala uwaga. wlasciwie to chyba niepotrzebna jest juz ikonka z wyborem kolorow rastra wynikowego we wpasowaniu, pon. mamy wybór w oknie po wcisnieciu "wpasuj raster". mysle ze mozna ja usunac tak zeby nie dublowac ustawien i nikt nie zastanawial sie gdzie ustawiac ta opcje.

Obrazek
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ