Dorabianie niwelacji
Dorabianie niwelacji
Witam!
Czy jest możliwość automatycznego zrobienia dziennika niwelacji w programie. Chodzi mi mniej więcej o taką opcję jaka jest przy tworzeniu pomiaru tachimetrycznego: zaznaczam punkty, wybieram stanowisko, kierunek i punkty. Dobrze by było gdyby dziennik niwelacji można było stworzyć w ten sam sposób czyli zaznaczamy w tabeli repery i punkty do których chcemy dorobić wysokość, wybrać ilość przejść pomiędzy punktami i odległości.
Czy jest możliwość automatycznego zrobienia dziennika niwelacji w programie. Chodzi mi mniej więcej o taką opcję jaka jest przy tworzeniu pomiaru tachimetrycznego: zaznaczam punkty, wybieram stanowisko, kierunek i punkty. Dobrze by było gdyby dziennik niwelacji można było stworzyć w ten sam sposób czyli zaznaczamy w tabeli repery i punkty do których chcemy dorobić wysokość, wybrać ilość przejść pomiędzy punktami i odległości.
proponuje uzupełnić tę opcje o automatyczny przelew kasy z poziomu cgeo za robotę z pominięciem etapu pomiaru, produkcji, kosztów ,podatków ,osrodka.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Klient --->dorobienie pomiaru----> zapłata.
Chyba gosciu przesadziłeś z tą propozycją.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Klient --->dorobienie pomiaru----> zapłata.
Chyba gosciu przesadziłeś z tą propozycją.
Z tym dorabianiem niwelacji to nie jest aż taka przesada.
Przykład : w pewnym ośrodku jest tak,że mierząc np.kabel nie można mieć rzędnych z tachymetrii, tylko z niwelacji technicznej, bo tak jest dokładniej, jak twierdzi ten ośrodek. Konia z rzędem temu, kto tak robi mając zaniwelowane wcześniej lub w trakcie stanowiska lub może zrobić sobie pikietkę na niedalekim reperze
. A w operacie ma być niwelacja techniczna.
Albo inny : przy budowie kanalizacji zakładamy o wiele więcej reperów niż trzeba po to, by przy pomiarze sieci, kanałów i pokryw wysokości mieć z tachymetrii, a przy celowych 20-30m, znanej dokładnie długości tyczki, widocznym dokładnie pryzmacie i nawiązań wysokościowych małym lusterkiem na tych reperach (3-4 sztuki) uzyskuję błąd wysokości osi celowej 2-3 mm, czyli pomiar spełnia to co powinien za wyjątkiem metody z instrukcji z lat '80. A w operacie ma być niwelacja i już.
Ten pomysł nie jest głupi - niech narzędzie będzie, a geodecie zostawmy wybór.

Albo inny : przy budowie kanalizacji zakładamy o wiele więcej reperów niż trzeba po to, by przy pomiarze sieci, kanałów i pokryw wysokości mieć z tachymetrii, a przy celowych 20-30m, znanej dokładnie długości tyczki, widocznym dokładnie pryzmacie i nawiązań wysokościowych małym lusterkiem na tych reperach (3-4 sztuki) uzyskuję błąd wysokości osi celowej 2-3 mm, czyli pomiar spełnia to co powinien za wyjątkiem metody z instrukcji z lat '80. A w operacie ma być niwelacja i już.
Ten pomysł nie jest głupi - niech narzędzie będzie, a geodecie zostawmy wybór.

temat jak najbardziej popularny
Zdania na temat dorabiania jak widać podzielone, ale wątek cieszy się dość dużym powodzeniem, patrząc na liczbę wyświetleń.
Re: Dorabianie niwelacji
Witam . Mam problem z odzyskaniem zadania niwelacji chodzi o to,że w danym zadaniu dopisywałem pikiety pośrednie i na samym początku dziennika nie wpisałem odczytów pośrednich zapisałem zadanie i po jego otwarciu okazało sie że wszystko poniżej zniknęło czy ktoś ma na to radę spędziłem pół dnia nad tym a tu taki psikus.
Proszę sobie spróbować odczytać zadanie w notatniku i sprawdzić czy tam są dane brakujące. Jeśli są to pewnie można naprawić sytuację.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Notatnik to taki program dostarczany razem z windowsem (ikona to taki niebieski notatnik - bodaj), inaczej zwany Notepadem.
PS. Na przyszłość proszę zakładać osobny wątek, tak będzie prościej gdy ktoś będzie szukał czegoś podobnego - dorabianie niwelacji jest mylące
PS. Na przyszłość proszę zakładać osobny wątek, tak będzie prościej gdy ktoś będzie szukał czegoś podobnego - dorabianie niwelacji jest mylące
Pozdrawiam Rafał Kocierz
notatnik będzie w menu start -> akcesoria //tak mi się kojarzy
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Przy okazji, czy znajdę gdzieś opis struktury pliku .niw? C-geo wiki jest bardzo lakoniczna w tym temacie a numeracja kolumn (podejrzewam że cyfry 1,3,4,8,7, to jest numeracja kolumn) jest cokolwiek chaotyczna i jakby nie przystaje do graficznego układu w obliczeniach niwelacji.
Kod: Zaznacz cały
# instrukcja tworzenia pliku *.NIW (rozszerzenie wersalikami)
# [17] - kolejny nr wiersza w tabeli
# 1=bg1 - nr punktu
# 2= - kod punktu?
# 3=30 - odl. miedzy pikietami (w metrach)
# 4=1256 - I pomiar (wstecz/w przod)
# 5=1368 - II pomiar (wstecz/w przod)
# 6=1411 - I odczyt posredni
# 7=120.079 - rzedna (metry oddziela kropka)
# 8=1416 - II odczyt posredni
# 9= - diabli wiedza co to
[Niwelacja]
Ver=2
Drugi=0
jednostki=0
[1]
1=Rp1
4=457
7=86.123
[2]
4=1653
[3]
4=1689
[4]
4=1469
[5]
4=1681
[6]
4=1595
[7]
4=1769
[8]
4=1303
[9]
1=1
6=1209
[10]
1=2
6=1320
[11]
1=3
6=1431
[12]
4=1404
[13]
4=1831
[14]
4=1529
[15]
4=1492
[16]
4=1266
[17]
4=1761
[18]
4=1636
[19]
1=Rp2
4=0456
7=85.987
Post sprzed 3 lat nadal budzi emocje a jakoś nikt nie protestuje przeciwko istnieniu formularza do szkiców polowych czy też pobieraniu danych z geoportalu. 

#2 to kodtuvalu pisze:# instrukcja tworzenia pliku *.NIW (rozszerzenie wersalikami)
# [17] - kolejny nr wiersza w tabeli
# 1=bg1 - nr punktu
# 2= - kod punktu?
# 3=30 - odl. miedzy pikietami (w metrach)
# 4=1256 - I pomiar (wstecz/w przod)
# 5=1368 - II pomiar (wstecz/w przod)
# 6=1411 - I odczyt posredni
# 7=120.079 - rzedna (metry oddziela kropka)
# 8=1416 - II odczyt posredni
# 9= - diabli wiedza co to
#9 to przesuniecie H - kolumna włączana u góry ikonką
pozdrawiam
grzes
grzes
Dzięki ci dobry człowiekugrzes pisze: #2 to kod
#9 to przesuniecie H - kolumna włączana u góry ikonką

Może rozwiejesz moje wątpliwości co do możliwych opcji w sekcji [niwelacja]
Kod: Zaznacz cały
[Niwelacja]
Ver=2 # nr wersji?
Drugi=0 # brak drugiego pomiaru? Gdybym wpisał tu 1 a poniżej nie wypełnił kolumny 5?
jednostki=0 # chyba chodzi o mm, czyli opcjonalnie mógłbym wpisać tam prócz zera jeszcze 1 i 2?
Ver - numer wersji pliku z danymi niwelacji - aktualnie powinno byc zawsze 2
Drugi - to chyba juz nie istotne - w poprzednich wersjach sluzylo do ustawiania czy punkty posrednie sa mierzone w pierwszym czy w drugim pomiarze (teraz sa do tego 2 oddzielne kolumny)
Jednostki - dokladnosc wyswietlania odczytow (1, 0.1, 0.01 mm)
Drugi - to chyba juz nie istotne - w poprzednich wersjach sluzylo do ustawiania czy punkty posrednie sa mierzone w pierwszym czy w drugim pomiarze (teraz sa do tego 2 oddzielne kolumny)
Jednostki - dokladnosc wyswietlania odczytow (1, 0.1, 0.01 mm)
pozdrawiam
grzes
grzes
ja proponuję połączyć taką funkcję z dostępem do geoportalu i jakiegoś innego źródła modelu terenu , klikamy po terenie myszką gdzie stała łata i tak od repera do repera ... 

Pozdrawiam Waldek Klimek
Niezły pomysł na wtyczkęwalklim pisze:ja proponuję połączyć taką funkcję z dostępem do geoportalu i jakiegoś innego źródła modelu terenu , klikamy po terenie myszką gdzie stała łata i tak od repera do repera ...

Da się jakoś przesłać wynik klikania od razu do okienka niwelacji? Może nie potrzeba produkować pliku NIW do importu? Można wyprodukować od razu sam raport.