Opisy w tabelach a opisy na szkicu polowym
Opisy w tabelach a opisy na szkicu polowym
Czy można ustawić w C-Geo v 8 tak aby dane w formularzu szkicu wypełniały się automatycznie jeśli mam wypełnione dane w tabelach dotyczących pracy w opisie projektu??
Chodzi mi o wprowadzenie na szkicu odwołań do odpowiednich komórek w opisie tabeli?? Czy jest taka możliwość??
Chodzi mi o wprowadzenie na szkicu odwołań do odpowiednich komórek w opisie tabeli?? Czy jest taka możliwość??
Witam
W następnej aktualizacji powinna być już możliwość automatycznego uzupełniania pól formularza o dane z opisu projektu bedzie to możliwe po wpisaniu następujacych tekstów
aby uzyskać:
"Nr Teryt": $pNr_Teryt
"Województwo": $pWojewodztwo
"Powiat": $pPowiat
"Gmina": $pGmina
"Id. Obrębu": $pIdObreb
"Nazwa Obrębu": $pNazwaObreb
"Karta mapy": $pKarta_Mapy
"Zleceniodawca": $pZleceniodawca
"Księga robót": $pKsiega_Robot
"KERG": $pKerg
"Projekt założył": $pUser
"Tabela podst.": $pTabela_P
"Tabela robocza": $pTabela_R
"Data założenia": $pData
"Data modyfikacji": $pData_Mod
"Data ostat. arch.": $pData_Arch
Pozdrawiam.
W następnej aktualizacji powinna być już możliwość automatycznego uzupełniania pól formularza o dane z opisu projektu bedzie to możliwe po wpisaniu następujacych tekstów
aby uzyskać:
"Nr Teryt": $pNr_Teryt
"Województwo": $pWojewodztwo
"Powiat": $pPowiat
"Gmina": $pGmina
"Id. Obrębu": $pIdObreb
"Nazwa Obrębu": $pNazwaObreb
"Karta mapy": $pKarta_Mapy
"Zleceniodawca": $pZleceniodawca
"Księga robót": $pKsiega_Robot
"KERG": $pKerg
"Projekt założył": $pUser
"Tabela podst.": $pTabela_P
"Tabela robocza": $pTabela_R
"Data założenia": $pData
"Data modyfikacji": $pData_Mod
"Data ostat. arch.": $pData_Arch
Pozdrawiam.
Mam problem z tą opcją. Jeśli mam puste miejsce na wpisanie to wszystko jest ok np: województwo lub gmina, a jeśli mam coś już napisanego w danej komórce to nie działa np: KERG: $pKerg. KERG to napis który juz jest w tabeli i chciałbym aby on został i dodał się tylko sam numer do niego. Czy może coś źle wpisuję??
A czy można jakoś zmienić datę aby pojawiała się sama data bez godziny??
A czy można jakoś zmienić datę aby pojawiała się sama data bez godziny??
Witam
Zgodnie z sugestiami została dodana mozliwość wpisywania w jednym polu tekstu składającego się napisu wpisanego i tekstu pobranego z opisu projektu, godła, współrzędnych ... np:
Gmina: $pGmina
godło: $G
jak również można wstawić kilka parametrów
wsp X: $x Y: $y
kilka uwag do tego:
po parametrze (który jest w środku) należe wstawić znak " " (spacja) lub $ ($ nie bedzie wyświetlany)
Np:
$pPowiat-$pGmina jest błędny
poprawnie należy wpisać
$pPowiat$-$pGmina ( "Opole-Czarnowąsy" )
lub
$pPowiat - $pGmina ( "Opole - Czarnowąsy" )
Dodano również możliwość wyświetlenia samej daty (bez godziny), samej godziny jaki i daty z godziną
Data
"Data założenia": $pDData
"Data modyfikacji": $pDData_Mod
"Data ostat. arch.": $pDData_Arch
Godzina
"Godzina założenia": $pGData
"Godzina modyfikacji": $pGData_Mod
"Godzina ostat. arch.": $pGData_Arch
Data i Godzina
"Data założenia": $pDGData
"Data modyfikacji": $pDGData_Mod
"Data ostat. arch.": $pDGData_Arch
jak i został możliwość wpisania
"Godzina założenia": $pData
"Godzina modyfikacji": $pData_Mod
"Godzina ostat. arch.": $pData_Arch
Pozdrawiam
Zgodnie z sugestiami została dodana mozliwość wpisywania w jednym polu tekstu składającego się napisu wpisanego i tekstu pobranego z opisu projektu, godła, współrzędnych ... np:
Gmina: $pGmina
godło: $G
jak również można wstawić kilka parametrów
wsp X: $x Y: $y
kilka uwag do tego:
po parametrze (który jest w środku) należe wstawić znak " " (spacja) lub $ ($ nie bedzie wyświetlany)
Np:
$pPowiat-$pGmina jest błędny
poprawnie należy wpisać
$pPowiat$-$pGmina ( "Opole-Czarnowąsy" )
lub
$pPowiat - $pGmina ( "Opole - Czarnowąsy" )
Dodano również możliwość wyświetlenia samej daty (bez godziny), samej godziny jaki i daty z godziną
Data
"Data założenia": $pDData
"Data modyfikacji": $pDData_Mod
"Data ostat. arch.": $pDData_Arch
Godzina
"Godzina założenia": $pGData
"Godzina modyfikacji": $pGData_Mod
"Godzina ostat. arch.": $pGData_Arch
Data i Godzina
"Data założenia": $pDGData
"Data modyfikacji": $pDGData_Mod
"Data ostat. arch.": $pDGData_Arch
jak i został możliwość wpisania
"Godzina założenia": $pData
"Godzina modyfikacji": $pData_Mod
"Godzina ostat. arch.": $pData_Arch
Pozdrawiam
Re: Opisy w tabelach a opisy na szkicu polowym
Przy wstawieniu zmiennej $x $y - współrzędne są opisywane z tyloma miejscami po przecinku ile jest ich w tabeli. W formularzu sekcji dziwnie wygląda np. dodatkowe pięć zer. Czy da się je wyłączyć i jednocześnie korzystać z automatycznego wpisywania?
Musielibyśmy je uzależnić od ustawień opcji dokładności programu - czy to by wystarczyło?
Pozdrawiam Jurek B.
Edytor formularzy - zmienne
Nie bardzo. Wydaje mi się że właśnie w tej chwili są w ten sposób uzależnione. I bardzo dobrze. Niestety, niektóre ODGiK domagają się liczenia współrzędnych z dokładnością 5 miejsc po przecinku (sprawa wtyczania w prostą użytków). O ile ta podwyższona dokładność jest jak najbardziej na miejscu przy mniejszych formularzach, gdzie ramka pola roboczego jest jedynym odniesieniem do współrzędnych i gdzie początek układu może być w dowolnym miejscu, to w przypadku formularza sekcji A1 wolałbym mieć do wyboru współrzędne zaokrąglone do metra.Jurek B. pisze:Musielibyśmy je uzależnić od ustawień opcji dokładności programu - czy to by wystarczyło?
PS. Widzę że zmienił się tytuł wątku - a strasznie się naszukałem tych kodów
Tagi do wyszukiwarki - "Edytor formularzy" "kody" "zmienne"
Przy okazji dodam, aby nie było że tylko załatwiam prywatę, a nie zauważyłem na forum ani w przykładach formularzy:
$g - godło sekcji
$gg - godło sekcji wyższej (górnej)
$gd - godło sekcji dolnej
$gp - godło sekcji z prawej
$gl - godło sekcji z lewej
Ostatnio zmieniony 26 paź 2011, 19:48 przez tuvalu, łącznie zmieniany 1 raz.
Bedzie bardzo trudno to zrobić - nie wiemy gdzie może zostać użyta ta zmienna - musielibyśmy dodać do niej jakieś atrybuty - dot. dokładności, np. $xy2 - może tak się to uda
Pozdrawiam Jurek B.
Witam.
Czy jest możliwość dodania poniższych zmiennych dla formularzy *.frm i *.fr3 , chyba że już są, a nie mogę ich odszukać.
1 ID Powiatu - przyda się dla kodu powiatu wstawianego na klauzule map ($pIdPowiat),
2 ID województwa ($pIdWojewodztwo),
3 data z formatowaniem - [dd.mm.yyyy] tak jak jest w szablonach ($pdd.mm.yyyy),
4 wstawienie ukł współrzędnych i wysokości (z ustawień projektu) - dla opisu poza ramkowego mdcp ($pUkł_Wsp), ($pUkł_Wys)
1, 2, 4 dla szablonów też by się przydały
Spowodowało to by większą uniwersalność formularzy. Teraz trzeba dla każdego powiatu tworzyć kopię formularza zmieniając tylko kilka danych.
Czy jest możliwość dodania poniższych zmiennych dla formularzy *.frm i *.fr3 , chyba że już są, a nie mogę ich odszukać.
1 ID Powiatu - przyda się dla kodu powiatu wstawianego na klauzule map ($pIdPowiat),
2 ID województwa ($pIdWojewodztwo),
3 data z formatowaniem - [dd.mm.yyyy] tak jak jest w szablonach ($pdd.mm.yyyy),
4 wstawienie ukł współrzędnych i wysokości (z ustawień projektu) - dla opisu poza ramkowego mdcp ($pUkł_Wsp), ($pUkł_Wys)
1, 2, 4 dla szablonów też by się przydały
Spowodowało to by większą uniwersalność formularzy. Teraz trzeba dla każdego powiatu tworzyć kopię formularza zmieniając tylko kilka danych.