Proszę o podpowiedź, w jaki sposób usunąć odnośnik pozostawiony na mapie na warstwie działki.
Zrobiłem eksport do nowej tabeli w tym samym projekcie. Po otwarciu nowej tabeli automatycznie (podczas eksportu) nastąpiła zmiana stylu linii (ze stylu "granicy działki na linię ciągłą, to samo nastąpiło z użytkami). Wszedłem do opcji "warstwy" i dokonałem zmiany stylu linii na "granica działki". Automatycznie odnośnik uwiązany z numerem działki również zmienił styl na linię "granica działki". Z pośpiechu dowiązałem nowy odnośnik (styli linii - linia ciągła) i nie usunąłem starego ze stylem "granica działki". Kiedyś można było umieścić kilka odnośników do danego opisu i każdy dawał się usuwać. Teraz nie mogę wogóle usunąć starego odnośnika, kontrola spójności mapy również nic nie daje. Po dokonaniu kontroli spójności mapy pojawiają się jedynie punkty dowiązania odnośnika i tylko to można usunąć. O zmianie parametrów stylu linii dla działek i użytków podczas eksportu pisałem już wcześniej. Nadal u mnie to występuje i nie mogę się tego efektu pozbyć. Muszę po eksporcie ręcznie zmieniać styl linii dla warstwy działek i użytków.
Pozdrawiam
Zibi
Jak usunąć odnośnik ... ?
Jak usunąć odnośnik ... ?
Pozdrawiam
Zibi
Zibi
Re: Jak usunąć odnośnik ... ?
Proszę wysłać ten projekt na serwis@geo.pl .
ps. czasem w przypadku linii nie dajacych się usunąć pomaga eksport do innej mapy
pozdrawiam
ps. czasem w przypadku linii nie dajacych się usunąć pomaga eksport do innej mapy
pozdrawiam
-To serve and protect-
Witam
Problem wynika z tego iż odnośniki dla napisow z warstwy działek umieszczane są na warstwie zerowej
A po eksporcie do innej mapy są umieszczane na warstwie działek i jest im ustawiany styl lini na domyślny (taki jak granica działki)
Problem z jego wyborem wynika z tego iż w założeniach programu było to że na warstwach działek i użytków
mogą znajdować się tylko czołowki, dziłałki, użytki, napisy i punkty nie mogą tam być obiekty otwarte (linie), zamknięte, odnośniki, warstwice, krzywe, łuki, okregi i inne
A gdy przypadkiem się tam znajdą program nie bedzie ich wybierał.
W najbliższym czasie powinna być poprawka która poprawi eksport odnośników do innej mapy.
Jak i możliwość wyboru odnośników na warstawie działek/użytków.
Dodatkowo powinna być też możliwość ustawienia stylu lini dla odnośników (teraz zawsze są one rysowane linią ciągłą w kolorze warstwy) a zmiana stylu lini na odnośniki nie działa.
pozdrawiam
Łysy
Problem wynika z tego iż odnośniki dla napisow z warstwy działek umieszczane są na warstwie zerowej
A po eksporcie do innej mapy są umieszczane na warstwie działek i jest im ustawiany styl lini na domyślny (taki jak granica działki)
Problem z jego wyborem wynika z tego iż w założeniach programu było to że na warstwach działek i użytków
mogą znajdować się tylko czołowki, dziłałki, użytki, napisy i punkty nie mogą tam być obiekty otwarte (linie), zamknięte, odnośniki, warstwice, krzywe, łuki, okregi i inne
A gdy przypadkiem się tam znajdą program nie bedzie ich wybierał.
W najbliższym czasie powinna być poprawka która poprawi eksport odnośników do innej mapy.
Jak i możliwość wyboru odnośników na warstawie działek/użytków.
Dodatkowo powinna być też możliwość ustawienia stylu lini dla odnośników (teraz zawsze są one rysowane linią ciągłą w kolorze warstwy) a zmiana stylu lini na odnośniki nie działa.
pozdrawiam
Łysy
Owszem eksport do innej mapy pomógł, ale cała mapa jest do ponownej edycji. Nastąpiło to o czym pisałem powyżej tj. po raz kolejny nastąpiła zmiana stylu linii dla warstwy działek i użytków an linie ciągłe (czasami następuje również zmiana koloru i nie wiem czym to może być spowodowane, może zależy to od pogody? ). Odnośnik usunąłem poprzez wybranie napisu i "usuń odnośnik" po prawym klawiszem myszki (kiedyś można było wybrać sam odnośnik i usunąć go przez "delete". Swoją drogą to inne odnośniki na warstwie działek tak można usunąć tylko tego jedego nie.
I jeszcze jedno. Skoro mówimy i obiektach otwartych na wastwie działki i użytki to ja dosyć często dokonuje przecięcia obiektów zamkniętych (m.in. działek i użytków) aby dana mapa miała "ręce i nogi" podczas wydruku. Na wastwie działek pozostają wówczas odcinki otwarte (odcinki granic) które po eksporcie znikają (trzeba je ponownie dowiązywać). Dobrze, że istnieje funkcja zapisu warstwy obcinanej na dowolną inną warstwę, ale i tak czasami coś potrafi zniknąć. Może by takie założenie trochę zmienić tak by to co się znajduje na danej warstwie nie znikało po dokonaniu eksportu?
A czy ktoś z szanownych programistów zastanawiał się nad tym co może być powodem zmiany stylu linii (czasem koloru) dla warstwy działek i użytków po eksporcie U mnie ten efekt występuje cały czas. Instalowałem C-GEO na innym komputerze (laptopie) i jest to samo. Dlatego nie rozumiem co może być tego powodem.
Pozdrawiam
Zibi
I jeszcze jedno. Skoro mówimy i obiektach otwartych na wastwie działki i użytki to ja dosyć często dokonuje przecięcia obiektów zamkniętych (m.in. działek i użytków) aby dana mapa miała "ręce i nogi" podczas wydruku. Na wastwie działek pozostają wówczas odcinki otwarte (odcinki granic) które po eksporcie znikają (trzeba je ponownie dowiązywać). Dobrze, że istnieje funkcja zapisu warstwy obcinanej na dowolną inną warstwę, ale i tak czasami coś potrafi zniknąć. Może by takie założenie trochę zmienić tak by to co się znajduje na danej warstwie nie znikało po dokonaniu eksportu?
A czy ktoś z szanownych programistów zastanawiał się nad tym co może być powodem zmiany stylu linii (czasem koloru) dla warstwy działek i użytków po eksporcie U mnie ten efekt występuje cały czas. Instalowałem C-GEO na innym komputerze (laptopie) i jest to samo. Dlatego nie rozumiem co może być tego powodem.
Pozdrawiam
Zibi
Pozdrawiam
Zibi
Zibi