1 cm
1 cm
Przygotowując podkład np. do podziału nieruchomości korzystam z "pomiarów i obliczeń na mapie". Kompletując dokumentację korzystam z obliczeń z paska narzędzi i wtedy otrzymuję różnice rzędu 1 cm.
Tym razem przy obliczeniu powierzchni stała się rzecz dziwna- mianowicie różnica w odległości to 1cm a odchyłka to 2cm ?
Tym razem przy obliczeniu powierzchni stała się rzecz dziwna- mianowicie różnica w odległości to 1cm a odchyłka to 2cm ?
- Załączniki
-
- 1cm.jpeg (33.23 KiB) Przejrzano 8317 razy
Re: 1 cm
Faktycznie jest tu ciekawy przypadek - odchyłkę liczymy obecnie odejmując niezaokrąglone czołówki i w tym akurat przypadku powstaje różnica - pokazuje to rysunek tu załączony. Zmienimy sposób obliczania odchyłki - po zaokrągleniu czołówek.
- Załączniki
-
- Przechwytywanie.JPG (78.01 KiB) Przejrzano 8233 razy
Pozdrawiam Jurek B.
Obliczenia ortogonalne (punkty na prostej - np. przy projektowaniu działek) obliczenia odległości pomiędzy punktami, różnica występuje również pomiędzy pomiarem odległości a rzutowaniem na prostą (obliczenia na mapie) głównie na długich odcinkach.
Witam,
tez sie podłącze do tematu obliczania długości ze wsp. Ja z kolei zauważyłem cemtymetrowe różnice w obliczeniach na mapie i przy obliczaniu czołówki przy obliczaniu powierzchni. Podejrzewam, że to kwestia niebrania do obliczenia dalszych miejsc po przecinku w obl. ortogonalnych, ale skoro podobny temat jest poruszany to warto zapytac.
Pozdrawiam.
tez sie podłącze do tematu obliczania długości ze wsp. Ja z kolei zauważyłem cemtymetrowe różnice w obliczeniach na mapie i przy obliczaniu czołówki przy obliczaniu powierzchni. Podejrzewam, że to kwestia niebrania do obliczenia dalszych miejsc po przecinku w obl. ortogonalnych, ale skoro podobny temat jest poruszany to warto zapytac.
Pozdrawiam.
- Załączniki
-
- 1.JPG (37.47 KiB) Przejrzano 8034 razy
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pytając wstydzisz się tylko raz, nie wiedząc wstydzisz się przez resztę życia.
Pytając wstydzisz się tylko raz, nie wiedząc wstydzisz się przez resztę życia.
Wysłałem projekt- różnica występuje pomiędzy pomiarem odległości (8.30) a obliczeniem ortogonalnym (8.29).Jurek B. pisze:Ciężko mi to wykryć - wszystkie obliczenia jakie testowałem dają te same wyniki - bez przykładu nie dam rady tego wykryć jednak.
pabik1 pisze:Wysłałem projekt- różnica występuje pomiędzy pomiarem odległości (8.30) a obliczeniem ortogonalnym (8.29).Jurek B. pisze:Ciężko mi to wykryć - wszystkie obliczenia jakie testowałem dają te same wyniki - bez przykładu nie dam rady tego wykryć jednak.
- Załączniki
-
- 1cm.jpeg (60.29 KiB) Przejrzano 7807 razy
Dlaczego punkty o tych samych współrzędnych (dokładność 2- miejsca po przecinku ustawione w opcjach) wyświetlają się w różnych miejscach na mapie? Domyślam się że punkty sam program oblicza z większą dokładnością. Być może siatka mapy jest zbyt gęsta?
- Załączniki
-
- p.jpeg (13.79 KiB) Przejrzano 7638 razy
-
- Pp.jpeg (17.3 KiB) Przejrzano 7638 razy
Na obrazkach nie widać bieżącej skali, ale domyślam się że jest na tyle duża, że punkty, których współrzędne w zaokrągleniu do 1cm są oddalone od siebie. Najprościej się przekonać jak jest naprawdę, zwiększając dokładność do mm - wtedy powinny być widoczne różnice współrzędnych.
Pozdrawiam Jurek B.
Owszem, jest to mapa w dużej skali ale jeżeli w opcjach programu, dokładność współrzędnych jest na ściśle określona to tak właśnie powinny być wyświetlane współrzędne na mapie.
Nie mogą punkty być wyświetlane jak dotychczas. Tak wyświetlane punkty powodują np. iż rysowane linie granic działki, obliczenia powierzchni oraz linie użytków rozmijają się z sobą (nie nachodzą na siebie). Przykład: działka (czworobok) pomierzone punkty 1,2,3,4. Punkty 1,2,3,4 tworzą kompleks działki do obliczeń powierzchni. Pomiędzy punktami 1-2 obliczamy punkt 5, pomiędzy punktami 3-4 obliczamy punkt 6. Do tego dochodzą jeszcze obliczone punkty wyznaczające kontury użytków. Powierzchnie obliczamy "od ogółu do szczegółu". W ten sposób powstaje wiele linii które często nie pokrywają się z sobą.
Nie mogą punkty być wyświetlane jak dotychczas. Tak wyświetlane punkty powodują np. iż rysowane linie granic działki, obliczenia powierzchni oraz linie użytków rozmijają się z sobą (nie nachodzą na siebie). Przykład: działka (czworobok) pomierzone punkty 1,2,3,4. Punkty 1,2,3,4 tworzą kompleks działki do obliczeń powierzchni. Pomiędzy punktami 1-2 obliczamy punkt 5, pomiędzy punktami 3-4 obliczamy punkt 6. Do tego dochodzą jeszcze obliczone punkty wyznaczające kontury użytków. Powierzchnie obliczamy "od ogółu do szczegółu". W ten sposób powstaje wiele linii które często nie pokrywają się z sobą.
- Załączniki
-
- Ppp.jpeg (11.41 KiB) Przejrzano 7536 razy
Przepraszam, ale tak narysowana mapa dowodzi błędów topologii, a nie o problemach z wyświetlaniem punktów przez C-GEO. Jeśli Pan dokładnie chce mieć w bazie współrzędne takie jak Pan widzi w obliczeniach to należy sobie włączyć w opcjach programu opcję "zaokrąglaj współrzędne" (zakładka "Obliczenia"). Wtedy będzie dokładnie tak jak Pan pisze, czyli jak Pan ustawi współrzędne do 0.01m to wszędzie one będą brane do obliczeń (oraz mapy) z taką właśnie dokładnością.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Właśnie zaokrąglanie współrzędnych do cm powoduje wyświetlanie obok linii punktu obliczonego na linii
Have a nice day
Jeżeli zaczepisz granicę klasoużytku o taki punkt wyliczony na prostej z zaokrąglonymi współrzędnymi, to okaże się, że linia granicy i klasoużytku przy dużej skali nie pokrywa się z różnicą do kilku mm. W takim przypadku lepiej wyłączyć w opcjach zaokrąglanie współrzędnych.
Have a nice day
To wiadomo, ale to nie rozwiąże opisanego problemu i dlatego napisałem ze to inna bajka
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Wiem że było, ale znowu wróciło.
I jeszcze jedno, czy ustawienie zaokrąglana współrzędnych (przy włączeniu pomijania lub bez pomijania) ma wpływ na obliczenie powierzchni ?. Czy powierzchnia zawsze obliczana jest do iluś tam więcej miejsc po przecinku ?
I jeszcze jedno, czy ustawienie zaokrąglana współrzędnych (przy włączeniu pomijania lub bez pomijania) ma wpływ na obliczenie powierzchni ?. Czy powierzchnia zawsze obliczana jest do iluś tam więcej miejsc po przecinku ?
- Załączniki
-
- raport.JPG (31.9 KiB) Przejrzano 6762 razy
-
- opcje.JPG (50.07 KiB) Przejrzano 6762 razy
Nie miał Pan włączonej opcji odpowiadającej za redukcje odwzorowawcze przy liczeniu długości ze współrzędnych, program więc nie wyświetlił w raporcie wartości długości pomierzonej zredukowanej - gdy jest ona widoczna, wówczas też widać skąd się bierze odchyłka rzeczywista:
- Załączniki
-
- Przechwytywanie.PNG (50.33 KiB) Przejrzano 6744 razy
Pozdrawiam Jurek B.
Kierunki i długości są obliczane z zaokrąglonych współrzędnych, z nich wyliczane współrzędne muszą być więc różne od oryginalnych.Z tym 1 cm to mam też problem w obliczeniach "twórz zadania tachimetryczne" w tabeli.
Po stworzeniu zadania i wykonaniu obliczenia w tachimetrii niektóre punkty uzyskują współrzędne różne o 1cm.
Wystarczy na czas tworzenia stanowiska tachimetrycznego wyłączyć zaokrąglanie w opcjach.
Pozdrawiam Jurek B.
Jurek B. pisze:Nie miał Pan włączonej opcji odpowiadającej za redukcje odwzorowawcze przy liczeniu długości ze współrzędnych, program więc nie wyświetlił w raporcie wartości długości pomierzonej zredukowanej - gdy jest ona widoczna, wówczas też widać skąd się bierze odchyłka rzeczywista:
Super. Dziękuje za pomoc.