Dzień dobry,
mam problem z objętościami - nie liczyłem nigdy w c-geo.
I nie wiem czy mogę importować punkty do zadania objętości - stałe i terenu - mam ich około 25 tyś.
Ręczne wczytywanie odpada idzie się załamać.
Następnie jak to ugryźć czy liczyć do poziomu (np 0), bo mam pomiar przed i pomiar po, oczywiście nie są w tych samych miejscach.
Obowdnicę (obszar) też mam i musi się pokrywać.
Czytając instrukcje i forum nie jestem pewien kolejnych kroków.
Jednak co istotne czy muszę punkty ręcznie wprowadzać (chodzi też przy modelu) czy można import.
proszę o odpowiedź z góry dziękuję i pozdrawiam
Krzysiek
Objętości pomocy
Re: Objętości pomocy
Witam
Współrzędne można skopiować z tabeli i wkleić do modułu (do tabeli pozyskać je poprzez import)
Odnośnie modelu to należy stworzyć dwa modele na tych samych punktach obszaru.
Załóżmy że mamy wykop.
1 model : punkty terenu i punkty tworzące obrys obszaru będą tymi samymi punktami (można narysować na mapie obiekt zamknięty , wybrać go i kliknąć ikonkę "kopiuj zaznaczone punkty")
2 model: na punkty terenu będą się składać punkty wykopu i punkty tworzące obrys obszaru (zakładkę "punkty tworzące obrys obszaru" robi się analogicznie jak wyżej)
Następnie licząc objętość robimy różnicę między tymi modelami- mamy objętość. (Oczywiście punkty wykopu możemy zaznaczyć w tabeli lub na mapie i skopiować)
Tu jest przykład obliczenia Mas wykopu.
Współrzędne można skopiować z tabeli i wkleić do modułu (do tabeli pozyskać je poprzez import)
Odnośnie modelu to należy stworzyć dwa modele na tych samych punktach obszaru.
Załóżmy że mamy wykop.
1 model : punkty terenu i punkty tworzące obrys obszaru będą tymi samymi punktami (można narysować na mapie obiekt zamknięty , wybrać go i kliknąć ikonkę "kopiuj zaznaczone punkty")
2 model: na punkty terenu będą się składać punkty wykopu i punkty tworzące obrys obszaru (zakładkę "punkty tworzące obrys obszaru" robi się analogicznie jak wyżej)
Następnie licząc objętość robimy różnicę między tymi modelami- mamy objętość. (Oczywiście punkty wykopu możemy zaznaczyć w tabeli lub na mapie i skopiować)
Tu jest przykład obliczenia Mas wykopu.
-To serve and protect-
"Współrzędne można skopiować z tabeli i wkleić do modułu (do tabeli pozyskać je poprzez import)"
tylko jak to zrobić, jak otwieram objętości to plik import nie działa. Nic nie wyskakuje bez znaczenia czy biorę plik txt autocad czy co innego.
chyba coś musze źle robić.
tylko jak to zrobić, jak otwieram objętości to plik import nie działa. Nic nie wyskakuje bez znaczenia czy biorę plik txt autocad czy co innego.
chyba coś musze źle robić.
Do tabeli współrzednych importuje się punkty na przykład z pliku tekstowego. Będąc w oknie tabeli współrzędnych "Plik -import"
Aby wczytać je potem do modułu należy je w tabeli zaznaczyć i ikonka "kopiuj" a w module ikonka "wklej"
Aby wczytać je potem do modułu należy je w tabeli zaznaczyć i ikonka "kopiuj" a w module ikonka "wklej"
-To serve and protect-
Dzięki 
ja robić ctrl+c i V - ale nie działało. Moja inteligencja .....
Pytanie nastepne czy punkty obszaru mogą byc bez H ?
pozdrawiam
krzysiek

ja robić ctrl+c i V - ale nie działało. Moja inteligencja .....
Pytanie nastepne czy punkty obszaru mogą byc bez H ?
pozdrawiam
krzysiek
Nie . Wszystkie punkty w module muszą mieć określone wysokości
ps. A TU jest pełny opis jak tworzyć model i liczyć objętość
ps. A TU jest pełny opis jak tworzyć model i liczyć objętość
-To serve and protect-