Import punktów z innego projektu
Import punktów z innego projektu
Witam, tak jak w temacie czy można zaimportować wybrane punkty z innego projektu, tabeli nie zamykając aktualnej tabeli roboczej. Wiem, że można otworzyć zaznaczyć i skopiować punkty a następnie wkleić je do wybranej tabeli, ale konieczne jest niestety zamkniecie aktualnego projektu.
Re: Import punktów z innego projektu
Witam, tak, można - zaznaczyć punkty w tabeli, przełączyć się na mapę, wykonać eksport do innej mapy - zaznaczyć w dolnej części okna parametrów eksportu "Tylko obiekty zaznaczone". Jeśli oprócz punktów zaznaczone będą też jakieś obiekty w bazie danych mapy, to też zostaną wyeksportowane.
Pozdrawiam Jurek B.
To chyba by miało być troszkę inaczej:
1. Pracuję w jakimś projekcie i nagle stwierdzam, że przydałyby się jakieś punkty które mam w innym projekcie
2. Uruchamiam odpowiednią (nową funkcję) i wskazuję projekt oraz tabelę w której są potrzebne punkty
3. Pokazuje mi się okienko z wszystkimi punktami w wybranej tabeli i jakimś sposobem zaznaczam punkty potrzebne
4. naciskam przycisk IMPORT i w mojej aktywnej tabeli pojawiają się wskazane punkty
Jeśli są to punkty osnowy to może lepiej wykorzystać funkcję TABELI PODSTAWOWEJ ?
1. Pracuję w jakimś projekcie i nagle stwierdzam, że przydałyby się jakieś punkty które mam w innym projekcie
2. Uruchamiam odpowiednią (nową funkcję) i wskazuję projekt oraz tabelę w której są potrzebne punkty
3. Pokazuje mi się okienko z wszystkimi punktami w wybranej tabeli i jakimś sposobem zaznaczam punkty potrzebne
4. naciskam przycisk IMPORT i w mojej aktywnej tabeli pojawiają się wskazane punkty
Jeśli są to punkty osnowy to może lepiej wykorzystać funkcję TABELI PODSTAWOWEJ ?
Pozdrawiam Rafał Kocierz
-
- _____
Można tez utworzyć nową warstwę następnie przenieść zaznaczone pkt-y na wybraną warstwę i eksportować do innej mapy.
Taka funkcja bardzo by ułatwiła pracę przy dużych obiektach. Przy obsłudze drogi mam dwie tabele z osnową, drogową i mostową z których to kopiuję punkty do zakładanych obiektów. Problem jest tylko z tym że muszę zamknąć projekt na którym aktualnie pracuję, otworzyć projekt w którym mam tabele z osnową skopiować punkty i ponownie otworzyć projekt w którym pracowałem.1. Pracuję w jakimś projekcie i nagle stwierdzam, że przydałyby się jakieś punkty które mam w innym projekcie
Jeśli chodzi o osnowę to czemu nie ustawi sobie Pan tabeli z osnową jako tabelę podstawową dla projektu w którym Pan pracuje ? Tabela podstawowa dla projektu w którym Pan pracuje nie musi być w tym samym projekcie.
http://softline.xgeo.pl/wiki/index.php?title=Tabela
http://softline.xgeo.pl/wiki/index.php?title=Tabela
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Na potrzeby budowy mam założonych kilka projektów np. dla drogi głównej, dla dróg serwisowych, dla robót kubaturowych itd. w których to korzystam z jednej osnowy.
proponuję w takim razie skorzystać z funkcji tabeli podstawowej, a aby mieć wizualizację punktów na mapie to proszę skorzystać z funkcji mapy w tle. To rozwiąże potrzebę kopiowania punktów, a korzyść jest taka, że jeśli zmienią się współrzędne punktów osnowy to nie będzie musiał Pan ich ponownie kopiować do każdego obiektu, tylko zawsze będzie się Pan odnosił do tych najbardziej aktualnych.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Nie bardzo wiem jak z tej opcji skorzystać, proszę o pomoc.a aby mieć wizualizację punktów na mapie to proszę skorzystać z funkcji mapy w tle
Ponawiam propozycję aktualizacji. Taka funkcjonalność mnie osobiście bardzo by się przydała. Czasami potrzebuję mieć w jednej tabeli wszystkie punkty i wówczas muszę po kolei przełączać się między projektami. Wystarczyłby podgląd innego projektu bądź samej tabeli z możliwością kopiowania do schowka wybranych punktów.FaFaL pisze:To chyba by miało być troszkę inaczej:
Have a nice day
przedyskutujemy to z programistami i wymyślimy jakiś sposób.Wystarczyłby podgląd innego projektu bądź samej tabeli z możliwością kopiowania do schowka wybranych punktów.
Pozdrawiam Jurek B.
Też jestem za dodaniem opcji umożliwiającej łatwy import punktów z innego obiektu bez zamykania tego na którym się pracuje.
Także jestem za. Takie okno by mogłoby obsługiwać wszystkie inne projekty oraz inne tabele z projektu na jakim pracujemy by nie było potrzeby otwierać całej tabeli by zgrać 2-3 pkt-y.
Jestem za , to by bardzo ułatwiło pracę.
Witam
Jestem za, to przeskakiwanie z projektu do projektu po kilka punktów jest kłopotliwe, to dobry pomysł.
Z poważaniem
ZM
Jestem za, to przeskakiwanie z projektu do projektu po kilka punktów jest kłopotliwe, to dobry pomysł.
Z poważaniem
ZM
Odświeżę temat, przydała by się dodatkowa opcja importu wybranych punktów z innego obiektu, tabeli.
Popieram.
Też często potrzebuję
Pozdrawiam
Też często potrzebuję

Pozdrawiam
Ave
i jeszcze może dodać transformację między układami.
i jeszcze może dodać transformację między układami.
Pozdrawiam
Andrzej Maciejczek
Andrzej Maciejczek