Docinanie obiektów
Docinanie obiektów
Witam, mam pytanie,
Czy da się na mapie za jednym zamachem dociąć wiele obiektów otwartych na różnych warstwach znajdujących się, do jakiegoś innego obiektu??
Konkretnie chce wyciąć wszystko co znajduje się poza obiektem zamkniętym stanowiącym zakres mojego opracowania mapy d.c. projektowych??
Mam dużą mapę z ODGiK i potrzebuję do mojego zakresu uciąć wszystko co się na niej znajduje, jak to zrobić??
Czy da się na mapie za jednym zamachem dociąć wiele obiektów otwartych na różnych warstwach znajdujących się, do jakiegoś innego obiektu??
Konkretnie chce wyciąć wszystko co znajduje się poza obiektem zamkniętym stanowiącym zakres mojego opracowania mapy d.c. projektowych??
Mam dużą mapę z ODGiK i potrzebuję do mojego zakresu uciąć wszystko co się na niej znajduje, jak to zrobić??
Re: Docinanie obiektów
Niestety w prosty sposób się nie da
Temat był wiele razy poruszany ale jeszcze nie doczekał się realizacji. Może teraz... ?

Temat był wiele razy poruszany ale jeszcze nie doczekał się realizacji. Może teraz... ?
Pozdrawiam
-
- _____
http://www.softline.xgeo.pl/forum/viewt ... nie#p15955 może to pomoże. Ja pomagam sobie tym rysując kilka obiektów zamkniętych na obszrach mapy które nie są mi potrzebne.
Tylko należy pamiętać, że warstwa przesłaninia powinna być na samej górze w spisie warstw żeby przesłaniała wszystko pozostałe.

Do druku przesłanianie jest ok - sam tak zawsze robię, ale jeżeli trzeba zrobić eksport np do dwg, to już leci wszystko to co jest przesłonięte. Jeżeli chcemy dać zamawiającemu kawałek mapy tylko w jakimś zakresie to jest to dość karkołomne.
Pozdrawiam
-
- _____
Przy eksporcie do dwg, czy dxf jest ikonka obszar eksporu i można zaznaczyć tylko obszar okna mapy.Może to trochę pomoże 

Być może komuś się przyda, ale raczej sporadycznie. Idę o zakład, że nawet taki eksport nie przytnie obiektów.bartek1122 pisze:Przy eksporcie do dwg, czy dxf jest ikonka obszar eksporu i można zaznaczyć tylko obszar okna mapy.Może to trochę pomoże

Pozdrawiam
Ale w samym Autocadzie jest chyba funkcja przytnij/działa bardzo sprawnie/, którą można usunąć linie przysłonięte w C-geo.
pozdrawiam
fancegeo
fancegeo
Ja osobiście bym chciał aby program rozwinął się w taką stronę, aby nie trzeba było kupować programu CAD w celu wysłania projektantowi schludnego pliku DWG. Czyli:
- rozbudowanie formularzy o możliwość exportu do DWG (bo w końcu mapa powinna mieć opis pozaramkowy) - ewentualnie jak będzie możliwość przycięcia mapy to przeniesie się treść formularza na mapę i tak się dokona exportu, ale to chyba pewne obchodzenie problemu, a nie jego rozwiązanie. Najlepiej byłoby aby formularz przekonwertował się Arkusze (odpowiednik formularzy w pliku dwg) choć nie wiem czy to możliwe
- prostsze narzędzia typu przedłuż i utnij na mapie
- funkcja przycięcia treści mapy do określonej linii (polilinii zamkniętej). przyznam że nawet w autocadzie jest z tym kupa roboty, najlepszymi narzędziami dysponuje w tym zakresie MicroStation oraz AutoCAD MAP.
- lepszy eksport do dxf i dwg (aby później nie trzeba było siedzieć pół dnia nad mapą w programie CAD aby uczynić ją wizualnie do przyjęcia)
- rozbudowanie formularzy o możliwość exportu do DWG (bo w końcu mapa powinna mieć opis pozaramkowy) - ewentualnie jak będzie możliwość przycięcia mapy to przeniesie się treść formularza na mapę i tak się dokona exportu, ale to chyba pewne obchodzenie problemu, a nie jego rozwiązanie. Najlepiej byłoby aby formularz przekonwertował się Arkusze (odpowiednik formularzy w pliku dwg) choć nie wiem czy to możliwe

- prostsze narzędzia typu przedłuż i utnij na mapie
- funkcja przycięcia treści mapy do określonej linii (polilinii zamkniętej). przyznam że nawet w autocadzie jest z tym kupa roboty, najlepszymi narzędziami dysponuje w tym zakresie MicroStation oraz AutoCAD MAP.
- lepszy eksport do dxf i dwg (aby później nie trzeba było siedzieć pół dnia nad mapą w programie CAD aby uczynić ją wizualnie do przyjęcia)
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Ja też chciałbym żeby tak było. 80% projektantów już chce mapy w dwg, a za jakiś czas będzie to standard.FaFaL pisze:Ja osobiście bym chciał aby program rozwinął się w taką stronę, aby nie trzeba było kupować programu CAD w celu wysłania projektantowi schludnego pliku DWG.
Pozdrawiam
witam,
odświeżam temat.
na początku zabawa z dxf-em z ośrodka, jak już wszytko ma "ręce i nogi" czas na: eksport do autocad-a.
i od nowa: docinanie, wstawianie orientacji,tabelki
i ciągłe tłumaczenie projektantom dlaczego to tyle trwa i tak wygląda.
W 100% popieram propozycję Fafal-a.
odświeżam temat.
na początku zabawa z dxf-em z ośrodka, jak już wszytko ma "ręce i nogi" czas na: eksport do autocad-a.
i od nowa: docinanie, wstawianie orientacji,tabelki
i ciągłe tłumaczenie projektantom dlaczego to tyle trwa i tak wygląda.
W 100% popieram propozycję Fafal-a.
Po 2 latach i ja odświeżę temat Fafal`a- istotne zmiany wymienił. Dodam jeszcze, że przydałoby się narzędzie do usuwania obiektów jakimś w obszarem (tak jak działa to dla rastra)
Czy "nożyczki" nie załatwiają sprawy?Po 2 latach i ja odświeżę temat Fafal`a- istotne zmiany wymienił. Dodam jeszcze, że przydałoby się narzędzie do usuwania obiektów jakimś w obszarem (tak jak działa to dla rastra)
Pozdrawiam Jurek B.
źle się wypowiedziałem- chodziło mi o docinanie/wydłużanie do linii- tak jak to opisał już Fafal. Nożyczki do wycinania obszarem jak najbardziej się sprawdzają. Ale jest też jedna wada nożyczek- po przycięciu do wskazanego obiektu sam obiekt jest też usuwany- lepiej gdyby nie był on usuwany a gdy ktoś chce usunąć to zawsze może sobie zaznaczyć i usunąć
Ponowię prośbę- czy dałoby się zrobić narzędzie "utnij/wydłuż" do danej linii?
Tak, ale trzeba czekać. Teraz można stosować inne metody - np. przecięcie innym obiektem, wydłużenie przez przeciągnięcie do następnego punktu.
Pozdrawiam Jurek B.
a ja proszę o to by C-Geo nie domykało obiektów zamkniętych tylko pozostawiło obiekt otwarty, np część działki, budynku...
Przycięty np budynek może wnosić troszkę zamieszania.
Przycięty np budynek może wnosić troszkę zamieszania.
Jestem za wprowadzeniem takiej opcji.
Czy dałoby się wprowadzić taką funkcję przy "Przycięcie mapy", żeby funkcja nie była stosowana do warstw niewidocznych? Znacznie by to ułatwiło sprawę przy eksporcie do dxf. Aktualnie jak robię mapę do wydruku to korzystam z przysłaniania (jako założonej warstwy). Ale jak już chcę zrobić taką samą mapę dla projektanta to zaczynają się schody, bo są opisy i siatka krzyży. Gdyby wycinanie działało tak jak wspomniałem to wystarczyłoby wyłączyć warstwę opisu i siatki krzyży, dociąć obiekt, ponownie włączyć warstwy i eksportować