Szkic orientacyjny

Pytania dotyczące obsługi programu C-Geo V8 i kolejnych edycji
Tomek83
____
____
Posty: 124
Rejestracja: sobota, 31 marca 2007, 20:15

Szkic orientacyjny

Post autor: Tomek83 »

Potrzebuję zrobić szkic orientacyjny, który będzie zgodny ze wzorem GUGiK-u. Czy możliwe jest opracowanie takiego szkicu w C-Geo. Zastanawiałem się nad zrobieniem kierunku północy, następnie w okrąg chciałbym ściągnąć kawałek mapy topograficznej w skali 1 : 10 000 z Geoportalu za pomocą serwerów WMS i w ten sposób otrzymać szkic orientacyjny. Środek okręgu wyznaczałby orientacyjnie interesujący mnie obiekt.
Problemy które napotkałem:
nie wiem jak obciąć obszar po za terenem okręgu;
nie wiem jak ściągnąć z Geoportal2.
Czy mogę poprosić o poradę w tej sprawie?
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7010
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: Jurek B. »

1. Wyciąć coś opierając się na kształcie okręgu na razie się nie da w C-GEO - jedynie obrysować łamaną okrąg i to co na zewnątrz - wyciąć nowym narzędziem na mapie - Wycinanie
2. Adres do mapy topo z Geoportalu2 to: http://mapy.geoportal.gov.pl/wss/servic ... /WMSServer
Nie wiem czy coś pobierze się bo teraz daje mi puste arkusze, ale to może akurat na testowanym obszarze tak mam. Ten adres wpisać w oknie Klienta WMS, włączyć wyświetlanie wszystkich warstw, ewentualnie ustawić konwertowanie tła na wybrany kolor. Potem najlepiej włączyć tryb "Pobierz pliki z serwera" i włączyć "Pobierz pliki z serwera".
Pozdrawiam Jurek B.
Zibi123
______
______
Posty: 548
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 09:23

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: Zibi123 »

Ostatnio niewiele daje się pobrać z Geoportalu poprzez WMSa. Przynajmniej u mnie są z tym duże problemy.

Pozdrawiam
Zibi
Pozdrawiam
Zibi
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7010
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: Jurek B. »

Ciągle u nich wisi komunikat:
Załączniki
Przechwytywanie.PNG
Przechwytywanie.PNG (12.69 KiB) Przejrzano 8870 razy
Pozdrawiam Jurek B.
Tomek83
____
____
Posty: 124
Rejestracja: sobota, 31 marca 2007, 20:15

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: Tomek83 »

Ponieważ minął już prawie rok od mojego postu chciałbym się dowiedzieć czy coś się zmieniło w mojej sprawie i czy teraz będzie możliwe stworzenie szkicu orientacyjnego w powyższej postaci?
Awatar użytkownika
arttiq
_____
_____
Posty: 316
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 09:56
Lokalizacja: pomorze

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: arttiq »

Przydałoby się. Teraz przeklikuję ręcznie, aby to "obrobić" :mrgreen:
pozdrawiam
arttiq
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2596
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: grzes »

Do testów takie rozwiązanie:
- pomniejszamy mapę w c-geo do takiego obszaru jaki chcemy mieć na mapie topograficznej
- klikamy na ikonkę "Wstaw grafikę" (1)
- wybieramy z menu "Pobierz mapę topograficzną" (2)
topo1.png
topo1.png (84.23 KiB) Przejrzano 8318 razy
- po pobraniu (troche trwa - pobierane jest 10x10cm w 300 dpi) wybieramy zaznaczanie okręgiem (3) wskazujac srodek i rozciagajac
- wybieramy z menu "Przytnij" (4)
topo2.png
topo2.png (138.85 KiB) Przejrzano 8318 razy
Po wstawieniu rysunek mozna przesuwac, obracac, pomniejszac/powiekszac (łapiąc z róg) w oknie mapy.
Nowy plik exe
pozdrawiam
grzes
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2596
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: grzes »

I jeszcze jedna opcja:
"Wykonaj szkic orientacyjny w skali 1:10000"
1 klik i szkic gotowy
topo3.png
topo3.png (93.21 KiB) Przejrzano 8302 razy
Plik zip z zalącznika trzeba rozpakowac do katalogu BIN i zaktualizowac exe z linka jak w poprzednim poście
szkic_orientacyjny.zip
(94.43 KiB) Pobrany 400 razy
pozdrawiam
grzes
Jakub Kwinta
_____
_____
Posty: 342
Rejestracja: niedziela, 2 grudnia 2012, 19:55

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: Jakub Kwinta »

Kawał dobrej roboty. Ta opcja zaoszczędzi sporo czasu i klikania. Jeszcze jakby szło dołożyć do obrazków tą strzałkę północy którą Pan wykorzystał do orientacji :)

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7010
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: Jurek B. »

Jeszcze jakby szło dołożyć do obrazków tą strzałkę północy którą Pan wykorzystał do orientacji
Wystarczy ją wczytać w tym okienku Wstaw grafikę - ikonka "+" po prawej stronie okna - wskazać ten plik C-GEO\BIN.
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2596
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: grzes »

sama strzałka (prawa mysz i "zapisz obrazek jako"):
polnoc.png
polnoc.png (19.6 KiB) Przejrzano 8278 razy
pozdrawiam
grzes
Jakub Kwinta
_____
_____
Posty: 342
Rejestracja: niedziela, 2 grudnia 2012, 19:55

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: Jakub Kwinta »

Wielkie dzięki :)

pozdrawiam

Jakub
kristof
____
____
Posty: 183
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwietnia 2005, 19:40

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: kristof »

Świetna sprawa ale gdzie program zapisuje dany szkic orientacyjny ?
Chodzi mi o to aby zapisywał do katalogu danej roboty tak aby nie zaśmiecać dysku.
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2596
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: grzes »

kristof pisze:Świetna sprawa ale gdzie program zapisuje dany szkic orientacyjny ?
Chodzi mi o to aby zapisywał do katalogu danej roboty tak aby nie zaśmiecać dysku.
Po wstawieniu na mapę:
nazwa_projektu/images
pozdrawiam
grzes
Awatar użytkownika
arttiq
_____
_____
Posty: 316
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 09:56
Lokalizacja: pomorze

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: arttiq »

Fajna sprawa :mrgreen:
a czy dałoby się zrobić , aby średnica szkicu orientacyjnego była zawsze 5cm w skali mapy (aktualnie ustawionej skali standardowej), np 1:5000 - średnica = 250m, dla 1:500 = 25m, a dla 1:1000 = 50m.....
pozdrawiam
arttiq
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2596
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: grzes »

Średnica czy promień?
Teraz generowany szkic ma rozmiar na wydruku 100,9X163,3mm - co odpowiada kółku o srednicy 10cm i skali mapy w kółku 1:10000.
pozdrawiam
grzes
Awatar użytkownika
arttiq
_____
_____
Posty: 316
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 09:56
Lokalizacja: pomorze

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: arttiq »

Średnica okręgu = 5cm w skali mapy. (skala szkicu topo pozostaje zawsze bez zmian = 1:10000)

Jeżeli robię mapę w skali 1:500 - średnica okręgu w terenie/mapie powinna wynosić 25m
a Jeżeli robię mapę w skali 1:500 - to średnica okręgu w terenie/mapie = 250m...

czyli nie zmieniam już rozmiaru bloku szkicu orientacyjnego, bo jest dopasowany do używanej skali standardowej mapy.
pozdrawiam
arttiq
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2596
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: grzes »

Czyli teraz jest ok za wyjatkiem tego ze okrag ma miec srednicę 5 cm a nie 10?
pozdrawiam
grzes
Awatar użytkownika
arttiq
_____
_____
Posty: 316
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 09:56
Lokalizacja: pomorze

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: arttiq »

Proszę wstawić szkic orientacyjny na mapę i drukując ją w skali 1:5000. Na wydruku będzie on miał 1cm szerokości. Jeżeli chcemy ją druknąć w skali 1:500 to na wydruku szkic orientacyjny będzie miał szerokość 10cm. Moim zdaniem powinien mieć zawsze na wydruku stałą wartość, np. 5 cm.
---
Czyli ustawiamy wpierw skale standardową, np. 1:500 i generujemy szkic. Jak chcemy przejść na inną skalę, np. 1:2000, to ustawiamy ją w programie, po czym generujemy szkic, który na wydruku ma 5cm szerokości.
---
Dążę do tego, że wraz ze zmianą skali opracowania zmienia się wielkość bloku szkicu orientacyjnego. :roll:
pozdrawiam
arttiq
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2596
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: grzes »

arttiq pisze:Proszę wstawić szkic orientacyjny na mapę i drukując ją w skali 1:5000. Na wydruku będzie on miał 1cm szerokości. Jeżeli chcemy ją druknąć w skali 1:500 to na wydruku szkic orientacyjny będzie miał szerokość 10cm. Moim zdaniem powinien mieć zawsze na wydruku stałą wartość, np. 5 cm.
---
Czyli ustawiamy wpierw skale standardową, np. 1:500 i generujemy szkic. Jak chcemy przejść na inną skalę, np. 1:2000, to ustawiamy ją w programie, po czym generujemy szkic, który na wydruku ma 5cm szerokości.
---
Dążę do tego, że wraz ze zmianą skali opracowania zmienia się wielkość bloku szkicu orientacyjnego. :roll:
Ale teraz jest tak ze jak ustawimy sobie skale standardową mapy i wygenerujemy szkic to ma on wlasciwe rozmiary dla tej skali.
Oczywiscie jesli mapę wydrukujemy w innej skali to szkic zmieni wymiary. Trzeba by go wtedy generowac na nowo lub zmienic wymiary w oknie edycji grafiki
pozdrawiam
grzes
Awatar użytkownika
arttiq
_____
_____
Posty: 316
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 09:56
Lokalizacja: pomorze

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: arttiq »

Faktycznie, działa ze skalą mapy. :oops:
Wcześniej , coś mi nie działało...

To, czy byłaby możliwość zrobić okrąg ze średnicą 5cm?
Załączniki
Schowek02.jpg
Schowek02.jpg (38 KiB) Przejrzano 8018 razy
pozdrawiam
arttiq
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2596
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: grzes »

arttiq pisze: To, czy byłaby możliwość zrobić okrąg ze średnicą 5cm?
Jasne, będzie moze jeszcze dzisiaj
pozdrawiam
grzes
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2596
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: grzes »

Nowy plik exe i w zalaczniku zip ktory nalezy wypakowac do katalogu BIN
szkic.png
szkic.png (43.29 KiB) Przejrzano 7954 razy
szkice.zip
(131.53 KiB) Pobrany 205 razy
pozdrawiam
grzes
Awatar użytkownika
arttiq
_____
_____
Posty: 316
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 09:56
Lokalizacja: pomorze

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: arttiq »

Ooo, super :lol: i jeszcze przeźroczystość gratis :)
Wielkie dzięki.
pozdrawiam
arttiq
Jakub Kwinta
_____
_____
Posty: 342
Rejestracja: niedziela, 2 grudnia 2012, 19:55

Re: Szkic orientacyjny

Post autor: Jakub Kwinta »

U mnie jest problem ze zrobieniem szkicu w wersji 10 cm. W trakcie generowania mapy na chwilę się pojawia raster a po wyświetleniu go w okienku ze strzałką znika. Dla 5 cm jest ok i dla samego rastra też ok.
ODPOWIEDZ