rdzeń
rdzeń
Z tego co zauważyłem to C-GEO działa na jednym rdzeniu. W menedżerze zadań w zakładce wydajność przy obciążeniu C-GEO, komputer wykazuje max 50% obciążenia procesora. Od jakiegoś czasu pracuję na bardzo dużym projekcie i program ma problem z odświeżaniem grafiki, obliczeniami itd. Nie zawiesza się, ale trochę to trwa zanim przemieli dane. Ja to rozumiem bo projekt faktycznie jest duży. Pytanie czy byłaby możliwość aby tak zmienić program żeby pracował na 2 jądrach systemu czyli obciążał w prawie 100% procesor przy takich pracach.
-
- __
Re: rdzeń
Witam. Jestem wieloletnim użytkownikiem C-Geo i osobiście nie widzę alternatywy do pracy nad niedużymi projektami. Problem zaczyna się gdyż praca obszarowo zajmuje kilkadziesiąt ha i wiecej. Problemem jest już nawet import podkładu wektorowego (np. z całego obrębu). Program podczas pracy na projektem strasznie zwalnia i nawet samo przesuwanie widoku mapy jest uciążliwie. Wygląda niestety na to, że program C-Geo nie jest za dobrze zoptymalizowany. Jestem jednak bardzo przyzwyczajony do pracy w C-Geo i chciałby korzystać z tego programu również w przypadku dużych projektów.
Mam wiec pytanie do support'u czy zmiana platformy sprzętowej poprawiłaby komfort pracy z większymi projektami w C-Geo?
Dodam, że aktualnie korzystam z lapka z procesorem Intel Core 2 Duo 2.00 GHz (T5870) + 2 GB Ram. System operacyjny to WinXP.
Rozważam przesiadkę na platformę Intel i5 + 6 GB Ram + Win7. Myślę też nad dyskiem SSD.
Mam wiec pytanie do support'u czy zmiana platformy sprzętowej poprawiłaby komfort pracy z większymi projektami w C-Geo?
Dodam, że aktualnie korzystam z lapka z procesorem Intel Core 2 Duo 2.00 GHz (T5870) + 2 GB Ram. System operacyjny to WinXP.
Rozważam przesiadkę na platformę Intel i5 + 6 GB Ram + Win7. Myślę też nad dyskiem SSD.
Właśnie sam jestem ciekaw czy projekty umieszczone na dysku ssd będą szybciej przetwarzane przez bazę danych - nie wiem czy bde korzysta dużo z dysku czy raczej wczytuję bazę do ramu. Tu nadmienię, że w wersji testowej znacznie przyspieszono wskazywanie obiektów na mapach o dużej liczbie warstw.
Co do wielu rdzeni, to mam nadzieję, że niedługo uda mi się wprowadzić obsługę wielu rdzeni przy wyrównaniu osnów dzięki czemu odczuje się znaczne przyspieszenie obliczeń.
Co do wielu rdzeni, to mam nadzieję, że niedługo uda mi się wprowadzić obsługę wielu rdzeni przy wyrównaniu osnów dzięki czemu odczuje się znaczne przyspieszenie obliczeń.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
eee tu tylko był rozważany procesor
Ciekawe czy dałoby się stworzyć jakiś dupny projekt testowy oraz jakieś makro wykonujące działania na mapie i mierzące czas
wtedy każdy chętny by przetestował i podał swój czas i konfigurację 

Pozdrawiam Rafał Kocierz
-
- __
Dzięki za odpowiedź, ale powołany wątek nie wnosi za wiele. Poza tym, że na dzień dzisiejszy przy pracy w C-Geo liczba rdzeni procesora nie wpływa w żadnym stopniu na wydajność.
Małe projekty (kilkuhektarowe mapy) z rastrami cz-b (lub co najwyżej skala szarości) na obecnym sprzęcie śmigają bardzo dobrze. Problem jest z dużymi projektami i chciałbym się dowiedzieć czy problem tkwi w sprzęcie (procesor,ram) czy w niezoptymalizowanym kodzie programu (np. ograniczenia silnika bazodanowego, silnika renderującego, buforowania danych).
Na przykład mam wrażenie, że przesuwając widok w niewielkim zakresie przy dużym powiększeniu rysunku program program mieli całą mapę mimo, że tylko znikomy fragment jest wyświetlany.
Zauważyłem też, że duże znaczenia w przypadku rastrów ma wybrana w opcjach metoda "nakładania" rastrów. Rozdzielczość rastrów również ma znaczenie. Jak skanuję w skali szarości w 200dpi. Przy zmianie na 300dpi rysowanie rastrów wyraźnie zwalnia.
Nie chciałby wydawać pieniędzy na nowy sprzęt dla czysto kosmetycznej zmiany wydajności.
Po prostu interesuje mnie czy zmiana sprzętu w sposób zdecydowany i wyraźny poprawi szybkość działania programu przy dużych projektach.
Małe projekty (kilkuhektarowe mapy) z rastrami cz-b (lub co najwyżej skala szarości) na obecnym sprzęcie śmigają bardzo dobrze. Problem jest z dużymi projektami i chciałbym się dowiedzieć czy problem tkwi w sprzęcie (procesor,ram) czy w niezoptymalizowanym kodzie programu (np. ograniczenia silnika bazodanowego, silnika renderującego, buforowania danych).
Na przykład mam wrażenie, że przesuwając widok w niewielkim zakresie przy dużym powiększeniu rysunku program program mieli całą mapę mimo, że tylko znikomy fragment jest wyświetlany.
Zauważyłem też, że duże znaczenia w przypadku rastrów ma wybrana w opcjach metoda "nakładania" rastrów. Rozdzielczość rastrów również ma znaczenie. Jak skanuję w skali szarości w 200dpi. Przy zmianie na 300dpi rysowanie rastrów wyraźnie zwalnia.
Nie chciałby wydawać pieniędzy na nowy sprzęt dla czysto kosmetycznej zmiany wydajności.
Po prostu interesuje mnie czy zmiana sprzętu w sposób zdecydowany i wyraźny poprawi szybkość działania programu przy dużych projektach.
Zauważyłem też, że duże znaczenia w przypadku rastrów ma wybrana w opcjach metoda "nakładania" rastrów. Rozdzielczość rastrów również ma
Wydaje mi się, że musiałby Pan zobaczyć jak pracuje się na aktualnym sprzęcie z i7, dyskiem SSD i Windows7/8. To olbrzymia różnica w wydajności w porównaniu do tego co ma Pan obecnie.
Czy używa Pan Tiffów? I czy kalibruje do geoTIFF?znaczenie. Jak skanuję w skali szarości w 200dpi. Przy zmianie na 300dpi rysowanie rastrów wyraźnie zwalnia.
Wydaje mi się, że musiałby Pan zobaczyć jak pracuje się na aktualnym sprzęcie z i7, dyskiem SSD i Windows7/8. To olbrzymia różnica w wydajności w porównaniu do tego co ma Pan obecnie.
Pozdrawiam Jurek B.
-
- __
Kalibruję tiffy z kompresją lzw do formatu tiff+geo. Panie Jurku czy zmiana na format wynikowy tiff+georeferencja poprawi wydajność? A może format rcf byłby najkorzystniejszy? Ja z niego nie korzystam gdyż nie chce mi się czekać na resampling rastra 
Mimo wszystko z rysowaniem rastrów w C-Geo nie jest źle. Problemem jest z obsługą dużych zbiorów wektorowych. Nie wiem czemu np. po zaimportowaniu kilkumegowego dxf folder projektu puchnie do kilkudziesięciu mega. Niektóre projekty u mnie ważą po 700 MB. Przy takich rozmiarach projektów wydaje mi się, że ilość pamięci ram też może mieć znaczenie. A może ktoś z użytkowników podzieliłby się wrażeniami z importu i pracy na wektorowej mapie obrębu ok. 1000 ha?
Ja przymierzam się do zakupu polisingowego Della M6500 na i5 + 6GB (ok. 2000 zł). Ale jeśli i7 byłby lepszy do pracy z C-Geo to dołożyłbym kilka stówek.

Mimo wszystko z rysowaniem rastrów w C-Geo nie jest źle. Problemem jest z obsługą dużych zbiorów wektorowych. Nie wiem czemu np. po zaimportowaniu kilkumegowego dxf folder projektu puchnie do kilkudziesięciu mega. Niektóre projekty u mnie ważą po 700 MB. Przy takich rozmiarach projektów wydaje mi się, że ilość pamięci ram też może mieć znaczenie. A może ktoś z użytkowników podzieliłby się wrażeniami z importu i pracy na wektorowej mapie obrębu ok. 1000 ha?
Ja przymierzam się do zakupu polisingowego Della M6500 na i5 + 6GB (ok. 2000 zł). Ale jeśli i7 byłby lepszy do pracy z C-Geo to dołożyłbym kilka stówek.
Jak to TIFF, to nie będzie już szybciej w innym formacie.
Coś nie tak musi być z importem, bo kilka MB DXF nie może rozdmuchać naszej bazy do kilkadziesiąt MB - przydałby się taki DXF.
Projekt może zwiększyć swoją pojemność gdy zaczną być zapisywane kopie zapasowe map.
Coś nie tak musi być z importem, bo kilka MB DXF nie może rozdmuchać naszej bazy do kilkadziesiąt MB - przydałby się taki DXF.
Projekt może zwiększyć swoją pojemność gdy zaczną być zapisywane kopie zapasowe map.
Pozdrawiam Jurek B.
Problemem importów DXF jest powielanie się wierzchołków ... dwie linie schodzące się w jednym punkcie generują dwa punkty (jeden zbędny punkt bez numeru..) ... przy dwóch liniach to nie problem, ale przy tysiącach już tak. Rozumiem, że polecenie które usunie ten problem będzie bardzo czasochłonne, ale może wpłynąć na późniejszą wygodę pracy... - tak tylko głośno myślę 

Pozdrawiam Rafał Kocierz
-
- __
Cały projekt ok. 765 MB. Z czego:
materiały (które trzymam w projekcie) 180
folder "rastry" 50
folder "backup" 290
3 duże table (czysta nakładka egib, czysta nakłada s+u, główna table robocza)
14 małych table (eksporty obiektów w zakresie widoków z głownej roboczej)
Import numerycznej mapy ewidencyjne ok. 1000 ha.
DGN z PODGiK 1.9MB przerobiony na dxf za pomocą MS PowerDraft. Po konwersji 13 MB.
Tabela po imporcie dxf'a 71MB (w tym plik *.db 35MB)
Dodam, że zawsze po imporcie robię "Kontrolę spójności mapy" bo snapowanie nigdy nie działa.
Panie Jurku mogę pliki źródłowe wysłać na mail.
materiały (które trzymam w projekcie) 180
folder "rastry" 50
folder "backup" 290
3 duże table (czysta nakładka egib, czysta nakłada s+u, główna table robocza)
14 małych table (eksporty obiektów w zakresie widoków z głownej roboczej)
Import numerycznej mapy ewidencyjne ok. 1000 ha.
DGN z PODGiK 1.9MB przerobiony na dxf za pomocą MS PowerDraft. Po konwersji 13 MB.
Tabela po imporcie dxf'a 71MB (w tym plik *.db 35MB)
Dodam, że zawsze po imporcie robię "Kontrolę spójności mapy" bo snapowanie nigdy nie działa.
Panie Jurku mogę pliki źródłowe wysłać na mail.
I5 od I7 różni się ilością rdzeni i5 - 2, i7 - 4, C-GEO nie użyje mocy z I7 a cena procesora zwykle jest x2 aby uzyskać taki sam zegar (używki troszkę mniej drastyczne)Jarek Bagnicki pisze: ...Ja przymierzam się do zakupu polisingowego Della M6500 na i5 + 6GB (ok. 2000 zł). Ale jeśli i7 byłby lepszy do pracy z C-Geo to dołożyłbym kilka stówek.
Do znudzenia powtarza się hasło zasady zegarowej, w 1 wątkowych aplikacjach więcej = lepiej.
Kasę zamiast na I7 lepiej wydać na najszybsze I5 + SSD bo C-GEO przy przesunięciu mapy podczytuje raster więc im większe masz DPI i paletę kolorów a zatem wielkość plików tym bardziej ci potrzeba SSD.
Dla Windows XP jeśli ktoś chce na tym systemie sugeruje dyski firmy Samsung bo mają oprogramowanie które wspomaga ten wiekowy system i zabezpieczy trwałość oraz wydajność SSD.
Najtańsze dyski Kingstona nie są najtrwalsze (czerwone) ale serie blue i black nie zawodzą.
OCZ

itd. jakby coś ...
P.S.
Opis ilości rdzeni tyczy się procesorów do laptopów.
Ostatnio zmieniony 25 sie 2014, 18:15 przez energeo, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam
wini
wini
-
- __
Wiec postanowione
i5 + dysk SSD. Do tego chyba 6GB ram. Ale w sumie proces "cgeo8.exe" nie pochłania wiele pamięci wiec nie jestem pewien czy tak dużo pamięci będzie wpływało na wydajność C-Geo. Oczywiście podzielę się wrażeniami z pracy w C-Geo przy nowej konfiguracji jak będę w posiadaniu nowego lapka.
Jestem ciekaw czy coś wiadomo już nt. "puchnięcia" mapy wektorowej po kolejnych zmianach formatu DGNv8 -> DXF -> import do tabeli C-Geo ...
Link do plików Panie Jurku poszedł w PW.

Jestem ciekaw czy coś wiadomo już nt. "puchnięcia" mapy wektorowej po kolejnych zmianach formatu DGNv8 -> DXF -> import do tabeli C-Geo ...
Link do plików Panie Jurku poszedł w PW.
Czas znalazłem jednak dopiero teraz:
Import 14mb DXF:
- po imporcie pliki bazy danych mapy ok. 100mb
- po imporcie ok. 130 tys. pkt. wielokrotnie powtórzonych
- po wykonaniu Kontroli spójności mapy - 32 tys. unikalnych pkt. i 21 tys. obiektów mapy (działki, użytki, kontury, budynki)
- obszar całej mapy: ponad 1000 ha
- odświeżenie całości (skala 1:40000) - ok 6 sek.
- odświeżenie widoku w skali 1:5000 - ok 1 sek.
- wybór obiektu - natychmiast
Komputer: konwertowalny notebook Lenovo Yoga 2 PRO (Win8.1 Pro, i7 4500U, 256GB SSD, 8GB RAM)
Import 14mb DXF:
- po imporcie pliki bazy danych mapy ok. 100mb
- po imporcie ok. 130 tys. pkt. wielokrotnie powtórzonych
- po wykonaniu Kontroli spójności mapy - 32 tys. unikalnych pkt. i 21 tys. obiektów mapy (działki, użytki, kontury, budynki)
- obszar całej mapy: ponad 1000 ha
- odświeżenie całości (skala 1:40000) - ok 6 sek.
- odświeżenie widoku w skali 1:5000 - ok 1 sek.
- wybór obiektu - natychmiast
Komputer: konwertowalny notebook Lenovo Yoga 2 PRO (Win8.1 Pro, i7 4500U, 256GB SSD, 8GB RAM)
Pozdrawiam Jurek B.
-
- __
Hmmm.. U mnie na leciwym już C2D (T5870 2.0GHz) z 2GB ram i WinXP (nie reinstalowany od nowości tj. od 2009) czas odświeżania widoku czystego pliku wektorowe jest na podobnym poziomie tj. ok. 1s przy dużym powiększeniu mapy, 6-8s całego zakresu. Natomiast z wybieranie obiektów jest różnie czasami natychmiast, a czasami nawet muszę poczekać z 2s na podświetlenie poligonu. Jak mam kilka nakładających się poligonów (obręb, działki, kontury użytków i klasyfikacyjne) i kliknę kilka razy w jednym miejscu do zamula na kilka sekund. Podobna sytuacja jest gdy kilka razy zmienię zoom kółkiem myszki. Przesuwaniem mocno spowalnia z podłożonym rastrem zasadniczej.
Nawiasem mówiąc ciekawy ten Pański Lenovo Yoga. Mały potwór:) Mam nadzieję, że kiedyś też się takiego dorobię
Nawiasem mówiąc ciekawy ten Pański Lenovo Yoga. Mały potwór:) Mam nadzieję, że kiedyś też się takiego dorobię

Uff, znalazłem przyczynę takiego długiego odświeżania i rysowania mapy u mnie - to włączona opcja w Parametrach programu-Mapa:
Wygładzanie krawędzi linii - po jej wyłączeniu czas oczekiwania nie przekracza 1 sek.
Komputer bardzo sobie chwalę - poza wydajnością jest lekki, więc można nosić bez wrażenia cegły
Wygładzanie krawędzi linii - po jej wyłączeniu czas oczekiwania nie przekracza 1 sek.
Komputer bardzo sobie chwalę - poza wydajnością jest lekki, więc można nosić bez wrażenia cegły

Pozdrawiam Jurek B.
-
- __
Ja zawsze mam wyłączone wygładzanie bo niepotrzebnie spowalnia działanie programu dla kosmetycznej poprawy wyglądu mapy.
Nie wiem jakie to ma znaczenie dla wydajności C-Geo, ale pliki "bazodanowe" mają bardzo kiepską kompresję (lub nawet jej brak). Tabel z zaimpotrowanym wektorem dxf (13mb) zajmuje ok 80 mb, ale po spakowaniu 7zip'em zostaje już tylko 11mb.
W sumie z jednej strony im mocniejszy algorytm kompresji tym większe zapotrzebowanie na moc obliczeniową procka przy przetwarzaniu danych. Ale z drugiej strony im więcej miejsca na dysku zajmują dane tym wiecej "mielenia" dyskiem. Poza tym jakoś programy CAD'owskie radzą sobie bezproblemowo z mocno skompresowanymi plikami ...
Nie wiem jakie to ma znaczenie dla wydajności C-Geo, ale pliki "bazodanowe" mają bardzo kiepską kompresję (lub nawet jej brak). Tabel z zaimpotrowanym wektorem dxf (13mb) zajmuje ok 80 mb, ale po spakowaniu 7zip'em zostaje już tylko 11mb.
W sumie z jednej strony im mocniejszy algorytm kompresji tym większe zapotrzebowanie na moc obliczeniową procka przy przetwarzaniu danych. Ale z drugiej strony im więcej miejsca na dysku zajmują dane tym wiecej "mielenia" dyskiem. Poza tym jakoś programy CAD'owskie radzą sobie bezproblemowo z mocno skompresowanymi plikami ...
-
- __
Zgodnie z obietnica chciałbym się podzielić wrażeniami z przesiadki na nową platformę. Trochę to trwało, ale w końcu:) Ostatecznie zmieniłem lapka na stacjonarny Dell 7010: i5-3470 + 8 GB RAM + SSD Goodram C40 100 GB. System to Win7 Home, a monitor FHD (1920x1080). I powiem, że ... warto było 
Duże projekty w C-Geo śmigają zdecydowanie szybciej. Oczywiście z wyłączonym wygładzaniem linii i tekstów, które moim zdaniem zdecydowanie wydłuża odświeżanie widoku. Jeszcze nie miałem okazji sprawdzić importu dużych plików wektorowych, który czasami trwał wieki.
Jeśli, ktoś rozważa wymianę leciwego sprzętu z prockiem C2D na i5 to jak najbardziej polecam ...

Duże projekty w C-Geo śmigają zdecydowanie szybciej. Oczywiście z wyłączonym wygładzaniem linii i tekstów, które moim zdaniem zdecydowanie wydłuża odświeżanie widoku. Jeszcze nie miałem okazji sprawdzić importu dużych plików wektorowych, który czasami trwał wieki.
Jeśli, ktoś rozważa wymianę leciwego sprzętu z prockiem C2D na i5 to jak najbardziej polecam ...