Poddaję pod dyskusję pomysł wprowadzenia "blokady" dla punktu. Efekt miałby być taki, że punkt z tabeli uzyskałby status stalości i niezmienności. Przy wykonywaniu obliczeń i zapisie do bazy, przy porównywaniu z punktem, który już jest w bazie pojawiałby się komunikat - "Punkt stały - czy nadal chcesz wprowadzać zmiany ? ".
Oczywiście w tabeli musiałaby istnieć możliwość ustalenia statusu takiego punktu na stały i dopiero po zdjęciu takiej blokady byłby on tradycyjnie dostepny do edycji.
Pytanie po co ta zabawa ? - aby unknąć błędów przypadkowych wynikających np. z wielokrotnego użycia tego samego punktu w obliczeniach , czy też wielokrotnego wyznaczania danego punktu z różnych wariantowych obliczeń.
zbigniew pisze:Poddaję pod dyskusję pomysł wprowadzenia "blokady" dla punktu. Efekt miałby być taki, że punkt z tabeli uzyskałby status stalości i niezmienności. Przy wykonywaniu obliczeń i zapisie do bazy, przy porównywaniu z punktem, który już jest w bazie pojawiałby się komunikat - "Punkt stały - czy nadal chcesz wprowadzać zmiany ? ".
Oczywiście w tabeli musiałaby istnieć możliwość ustalenia statusu takiego punktu na stały i dopiero po zdjęciu takiej blokady byłby on tradycyjnie dostepny do edycji.
Pytanie po co ta zabawa ? - aby unknąć błędów przypadkowych wynikających np. z wielokrotnego użycia tego samego punktu w obliczeniach , czy też wielokrotnego wyznaczania danego punktu z różnych wariantowych obliczeń.
W sumie nie używałbym tego do tego co Pan \, ale myślę że w niektórych pracach mógłbym to także wykorzystać. Bardzo ważne jest jednak umiejętne wprowadzenie tej możliwości w program. Na pewno ten "haczyk" musiałby być w tabeli projektu. Nie wiem może dodatkowa kolumna.
Ostatnio zmieniony 05 mar 2013, 14:24 przez MarekOtt, łącznie zmieniany 1 raz.
Pomysł godny poparcia - jestem za.
W moim przypadku przydatne by to było do blokowania punktów osnowy jak i graniczników.
Często bywa że inni pracownicy gmerają mi w obiekcie który jest prowadzony przez np 2 lata
(obsługa budowy itp) i na końcu okazuje się, że przez przypadek została przeliczona wysokość
punktu osnowy lub numer pikiety nałożył się z numerem poligonu i nie zauważony został nadpisany.