Kalibracja w c-raster

Uwagi i problemy związane z programem (modułem) C-Raster
bstok
_
_
Posty: 7
Rejestracja: 09 lut 2015, 12:28

Re: Kalibracja w c-raster

Post autor: bstok »

aktualna wersja programu... nie ma pliku kal bo nie robi wpasowania..pasek postępu dochodzi do ok 70 % a następnie wyskakuje wcześniej zamieszczony przeze mnie komunikat. wiec jest tylko plik tiff, żadnego pliku tiff nie chce wpasowac.
Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 973
Rejestracja: 08 lut 2005, 08:35

Re: Kalibracja w c-raster

Post autor: Wojtek P. »

Witam
Nie mam od klientów takich informacji (a aktualizowany był już jakiś czas temu). Jaki komunikat wyskakuje?
Proszę pobrać i przeinstalować program STĄD. Jak nadal będzie problem proszę wysłać mi taki raster na serwis
-To serve and protect-
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2883
Rejestracja: 18 mar 2005, 22:01

Re: Kalibracja w c-raster

Post autor: grzes »

Plik o nazwie: nazwa_pliku_tiff.kal to plik z punktami wpasowania - powinien sie zapisywac niezaleznie od tego czy wykona sie wpasowanie czy nie
pozdrawiam
grzes
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 8248
Rejestracja: 16 lut 2005, 20:25

Re: Kalibracja w c-raster

Post autor: Jurek B. »

bstok pisze:aktualna wersja programu... nie ma pliku kal bo nie robi wpasowania..pasek postępu dochodzi do ok 70 % a następnie wyskakuje wcześniej zamieszczony przeze mnie komunikat. wiec jest tylko plik tiff, żadnego pliku tiff nie chce wpasowac.
A uprawnienia do zapisu/modyfikacji plików w katalogu gdzie jest raster - są?
Proszę sprawdzić według tych wskazówek:
Pozdrawiam Jurek B.
bstok
_
_
Posty: 7
Rejestracja: 09 lut 2015, 12:28

Re: Kalibracja w c-raster

Post autor: bstok »

program zaktualizowany, uprawnienia zapisu i modyfikacji ustawione wg wskazówek. Przesyłam plik.. Wyświetla się taki komunikat:
Załączniki
craster.jpg
craster.jpg (133.28 KiB) Przejrzano 19019 razy
Awatar użytkownika
piotr j.
_____
_____
Posty: 466
Rejestracja: 15 sty 2016, 13:50

Re: Kalibracja w c-raster

Post autor: piotr j. »

Potwierdzam.

U mnie też taki komunikat się pojawia, tj "Wystąpił problem z kalibracją rastra - plik wynikowy nie został utworzony".

Upgrade c-geo ze starszej wersji wraz z modułem c-rastra zakupiony został przez mojego szefa pod koniec grudnia 2015r. Pracuję jeszcze na Windows XP.
Pozdrawiam.
piotr j.
Awatar użytkownika
k_batura
____
____
Posty: 142
Rejestracja: 20 cze 2005, 14:25
Lokalizacja: Wilkowo

Re: Kalibracja w c-raster

Post autor: k_batura »

Piotr, a zastosowałeś się do wskazówek 2 posty wyżej?
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2883
Rejestracja: 18 mar 2005, 22:01

Re: Kalibracja w c-raster

Post autor: grzes »

Prosze wyslac na grzes małpa xgeo.pl tif i plik .kal - sprawdze u siebie
pozdrawiam
grzes
Awatar użytkownika
piotr j.
_____
_____
Posty: 466
Rejestracja: 15 sty 2016, 13:50

Re: Kalibracja w c-raster

Post autor: piotr j. »

k_batura » poniedziałek, 25 stycznia 2016, 16:06
Piotr, a zastosowałeś się do wskazówek 2 posty wyżej?
Tak, u siebie na Win 8.1 mam takie ustawienia i problem się powtarza.

W pracy na Win XP muszę jeszcze popatrzeć na ustawienia.
grzes » poniedziałek, 25 stycznia 2016, 18:09
Prosze wyslac na grzes małpa xgeo.pl tif i plik .kal - sprawdze u siebie
Wysłałem pliki.

Zauważyłem, przeglądając plik kal, że pod poz 5 (wsp y rastra) jest inna wartość, niż ta, która wyświetla się w tabelce w programie c-raster. Może to będzie wskazówką.
Załączniki
c-raster.png
c-raster.png (221.46 KiB) Przejrzano 18833 razy
Pozdrawiam.
piotr j.
Awatar użytkownika
piotr j.
_____
_____
Posty: 466
Rejestracja: 15 sty 2016, 13:50

Re: Kalibracja w c-raster

Post autor: piotr j. »

Wgranie nowego pliku instalacyjnego c-raster rozwiązało problem.
Pozdrawiam.
piotr j.
geoproj5
____
____
Posty: 121
Rejestracja: 09 lip 2022, 12:02

Re: Kalibracja w c-raster

Post autor: geoproj5 »

Watek jest dosc krotki wiec nie chce zasmiecac forum nowymi. Czy w c-raster [aplikacja samodzielna] kiedy chce kalibrowac, moge jakos wczytac punkty terenowe z txt ? [zeby nie wklepywac ich pojedynczo]
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 8248
Rejestracja: 16 lut 2005, 20:25

Re: Kalibracja w c-raster

Post autor: Jurek B. »

geoproj5 pisze: 25 lis 2022, 21:15 Watek jest dosc krotki wiec nie chce zasmiecac forum nowymi. Czy w c-raster [aplikacja samodzielna] kiedy chce kalibrowac, moge jakos wczytac punkty terenowe z txt ? [zeby nie wklepywac ich pojedynczo]
Nie ma tam takiej możliwości, ale można zainstalować demo C-GEO i tam założyć roboczą tabelę współrzędnych, wczytać punkty z pliku TXT (demo przyjmuje max 50) i potem podając ich numery w C-Rastrze pobierać do okna wpasowania.
Pozdrawiam Jurek B.
ODPOWIEDZ