wtyczka kalibracji rastra

W tym dziale zamieszczamy informacje o nowych wtyczkach. Można tu uzyskać pomoc na temat działania wtyczek
maciekwu
VIP
VIP
Posty: 1040
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

wtyczka kalibracji rastra

Post autor: maciekwu »

po otwarciu wtyczki wstawiam raster, który już z grubsza został usytuowany (tif+twf) próba przesunięcia rastra daje komunikat "raster został przesunięty" ale raster pozostaje w nie zmienionej pozycji. Próba skalibrowania ( ustalenie punktów kalibracji, obliczenie ) uzyskuję komunikat o poprawieniu pliku kalibracji ale raster nie ulega korekcie. Co robię żle? Ewentualnie w czym problem?
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2888
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: wtyczka kalibracji rastra

Post autor: FaFaL »

Widocznie program nie ma uprawnień do modyfikacji pliku tfw. Po wstawieniu tiffa na mapę proponuję zmienić nazwę pliku tfw. Powinno pomóc, no chyba że program zupełnie nie ma praw do zapisu w danym katalogu...
Pozdrawiam Rafał Kocierz
maciekwu
VIP
VIP
Posty: 1040
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: wtyczka kalibracji rastra

Post autor: maciekwu »

sądząc po fakcie zapisywania w tym samym katalogu pliku kalibracji posiada uprawnienia. Jeżeli wczytam zadanie kalibracji w programie C-Geo (mapa/raster/wpasuj raster) to przesunięcie rastra następuje
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2888
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: wtyczka kalibracji rastra

Post autor: FaFaL »

A zrobił Pan jak zasugerowałem ?
Dodatkowo można pobrać wtyczkę z linku jaki był w odpowiednim wątku a nie z katalogu wtyczek bo chyba tam była starsza wersja
Pozdrawiam Rafał Kocierz
maciekwu
VIP
VIP
Posty: 1040
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: wtyczka kalibracji rastra

Post autor: maciekwu »

spróbuję od pobrania wtyczki i dalej wg Pańskiej sugestii
maciekwu
VIP
VIP
Posty: 1040
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: wtyczka kalibracji rastra

Post autor: maciekwu »

niestety na Pana stronie (http://home.agh.edu.pl/~kocierz/index.p ... elect&id=9) nie widzę tej wtyczki
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2888
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: wtyczka kalibracji rastra

Post autor: FaFaL »

Pozdrawiam Rafał Kocierz
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2888
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: wtyczka kalibracji rastra

Post autor: FaFaL »

Załączam link do aktualnej wersji Wtyczki Kalibracji Rastra w której poprawiłem obliczenie błędu wpasowania (m0).
https://www.dropbox.com/s/wq9yx8cuqnzx8 ... O.zip?dl=0
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1332
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: wtyczka kalibracji rastra

Post autor: MarekOtt »

Panie Rafale, czy jest gdzieś stara wersja wtyczki. Niestety po wgraniu nowej, dzieją się dziwne rzeczy. Okno jakoś dziwnie znika, miga i nie wiadomo co :)
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2888
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: wtyczka kalibracji rastra

Post autor: FaFaL »

MarekOtt pisze:Panie Rafale, czy jest gdzieś stara wersja wtyczki. Niestety po wgraniu nowej, dzieją się dziwne rzeczy. Okno jakoś dziwnie znika, miga i nie wiadomo co :)
Tu jest starsza: https://www.dropbox.com/s/f8waf1ju213s7 ... O.exe?dl=0
Jak będę miał chwilkę to pobawię się tą nowszą i sprawdzę czy też zaczną działać jakieś czary :)
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1332
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: wtyczka kalibracji rastra

Post autor: MarekOtt »

FaFaL pisze:
MarekOtt pisze:Panie Rafale, czy jest gdzieś stara wersja wtyczki. Niestety po wgraniu nowej, dzieją się dziwne rzeczy. Okno jakoś dziwnie znika, miga i nie wiadomo co :)
Tu jest starsza: https://www.dropbox.com/s/f8waf1ju213s7 ... O.exe?dl=0
Jak będę miał chwilkę to pobawię się tą nowszą i sprawdzę czy też zaczną działać jakieś czary :)
Super :). Nic się o tej wtyczce nie pisze, bo z nią ogólnie jest bardzo mało problemów, a korzystam z niej bardzo dużo. Zapomniałem już o tym wpasowaniu wbudowanym do C-Geo.


BTW. Nie myślał Pan by dodać też wczytywanie innych plików niż tylko TIF, np. jpg ?
Awatar użytkownika
MarekOtt
VIP
VIP
Posty: 1332
Rejestracja: piątek, 30 grudnia 2005, 14:20
Lokalizacja: Strzelce Op.

Re: wtyczka kalibracji rastra

Post autor: MarekOtt »

Panie Rafale, czy była by szansa by za pomocą wtyczki, można było wpasować plik graficzny w formacie *.JPG. Bardzo mi tego brakuje, szczególnie przy wpasowywaniu MPZP, które często są zrzutem ekranu z SIP'ow. Trzeba przerabiać programami graficznymi z JPG na TIF.
maciekwu
VIP
VIP
Posty: 1040
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: wtyczka kalibracji rastra

Post autor: maciekwu »

wtyczka jest faktycznie świetna, w zasadzie wyłącznie przy jej pomocy kalibruję rastry. Ale mam małą uwagę. Byłoby wygodnie jeżeli można by swobodnie dobierać punkty do obliczenia (podobnie jak w C-geo gdzie można zaznaczać i odznaczać punkty do obliczenia), a nie poprzez ich kasowanie. Wygodnie byłoby móc czyścić listę punktów kliknięciem ( "Funkcja zbyt niebezpieczna"), a nie kasując poszczególne punkty. To oczywiście kosmetyka.
Jakub Kwinta
_____
_____
Posty: 342
Rejestracja: niedziela, 2 grudnia 2012, 19:55

Re: wtyczka kalibracji rastra

Post autor: Jakub Kwinta »

Szkoda tylko tego , że w dzisiejszym czasie dalej trzeba się użerać z rastrami....
Wtyczka jest niezbędna.
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2888
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: wtyczka kalibracji rastra

Post autor: FaFaL »

Wtyczka zakończyła swój żywot i w C-GEO pojawiła się odpowiednia funkcja :Kalibracja rastra na mapie
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Jakub Kwinta
_____
_____
Posty: 342
Rejestracja: niedziela, 2 grudnia 2012, 19:55

Re: wtyczka kalibracji rastra

Post autor: Jakub Kwinta »

No to elegancko , w wolnej chwili przetestuję.
ODPOWIEDZ