Mapa topograficzna z Geoportalu

W tym dziale można wpisywać znane i polecane adresy dostępnych serwerów WMS - przydatnych użytkownikom C-GEO. Tu także można pytać o pomoc w zakresie WMS.
marioo
VIP
VIP
Posty: 1051
Rejestracja: 23 cze 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Mapa topograficzna z Geoportalu

Post autor: marioo »

Czy teraz można ściągnąć/obejrzeć w Cgeo korzystając z narzędzia "klient WMS" skany map topograficznych z geoportalu?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2883
Rejestracja: 18 mar 2005, 22:01

Re: Mapa topograficzna z Geoportalu

Post autor: grzes »

Ten adres wyglada ze dziala bez problemów:

Kod: Zaznacz cały

http://mapy.geoportal.gov.pl/wss/service/img/guest/TOPO/MapServer/WMSServer
pozdrawiam
grzes
marioo
VIP
VIP
Posty: 1051
Rejestracja: 23 cze 2006, 08:22
Lokalizacja: Białystok

Re: Mapa topograficzna z Geoportalu

Post autor: marioo »

Dziękuję, działa! :)
Pozdrawiam
bartek1122
____
____
Posty: 245
Rejestracja: 25 gru 2010, 10:06

Re: Mapa topograficzna z Geoportalu

Post autor: bartek1122 »

A mi nie działa w ogóle żadne pobieranie z wms poza szkicem orientacyjnym?
Awatar użytkownika
logis
Team
Team
Posty: 628
Rejestracja: 13 gru 2005, 10:34
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Mapa topograficzna z Geoportalu

Post autor: logis »

No niestety ale u nas wszystko działa, może coś nie zostało określone jednoznacznie - co najmniej jeden punkt posiadający współrzędne, ustawione odwzorowanie dla tabeli ? A może coś (program antywirusowy) zablokował działanie naszego klienta wms czyli programu wms2.exe znajdującego się w głównym folderze programu ?

Jacek
Jacek Małańczuk
bartek1122
____
____
Posty: 245
Rejestracja: 25 gru 2010, 10:06

Re: Mapa topograficzna z Geoportalu

Post autor: bartek1122 »

Po aktualizacji jest ok. Potrzebuje wykonać mapę w skali np 1:200000 dla całej swojej gminy głównie z nazwami ulic. Jakieś pomysły skąd pobrać taką mapę do C-Geo. Pobieranie z opeenStreet mi nie wychodzi :( Na WMS też nic takiego nie znalazłem
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 8248
Rejestracja: 16 lut 2005, 20:25

Re: Mapa topograficzna z Geoportalu

Post autor: Jurek B. »

A gmina nie ma założonej EMUiA ? Ew. na priv. jaka to gmina - może coś jednak się znajdzie.
Pozdrawiam Jurek B.
janek
______
______
Posty: 611
Rejestracja: 21 mar 2005, 18:37

Re: Mapa topograficzna z Geoportalu

Post autor: janek »

Czy wms działa dziś poprawnie?
Ustawiam zakres okna mapy, pobieranie idzie, natomiast w efekcie spośród pobranych 15 kwadratów widzę na ekranie 1
Czy coś może nie tak w ustawieniach u mnie?
Janek B.
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2883
Rejestracja: 18 mar 2005, 22:01

Re: Mapa topograficzna z Geoportalu

Post autor: grzes »

janek pisze:Czy wms działa dziś poprawnie?
Ustawiam zakres okna mapy, pobieranie idzie, natomiast w efekcie spośród pobranych 15 kwadratów widzę na ekranie 1
Czy coś może nie tak w ustawieniach u mnie?
Janek B.
Na takie pytanie nikt nie odpowie - jeden serwer moze dzialac inny nie. Proszę podać adres z jakiego Pan pobiera.
pozdrawiam
grzes
janek
______
______
Posty: 611
Rejestracja: 21 mar 2005, 18:37

Re: Mapa topograficzna z Geoportalu

Post autor: janek »

Z tego, który podał Pan kilka postów wyżej (30 maja)
Janek B.
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2883
Rejestracja: 18 mar 2005, 22:01

Re: Mapa topograficzna z Geoportalu

Post autor: grzes »

Sprawdziłem na szybko - i na moim obszarze działa prawidłowo
pozdrawiam
grzes
janek
______
______
Posty: 611
Rejestracja: 21 mar 2005, 18:37

Re: Mapa topograficzna z Geoportalu

Post autor: janek »

Czy mógłby mi Pan wysłać screena z e swoich ustawień?
Janek B.
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2883
Rejestracja: 18 mar 2005, 22:01

Re: Mapa topograficzna z Geoportalu

Post autor: grzes »

Testowalem na takich:
wms.png
wms.png (72.61 KiB) Przejrzano 19833 razy
pozdrawiam
grzes
drh
_
_
Posty: 9
Rejestracja: 25 cze 2009, 08:48

Re: Mapa topograficzna z Geoportalu

Post autor: drh »

od jakiegoś czasu mam problem z pobieraniem danych z WMS za pośrednictwem c-geo. Aktualizację mam najnowszą.
Przykładowo pobierając kilka kafelków, ściągają się wszystkie a po odświeżeniu mapy pokazuje się jeden i wyskakuje błąd. Kolejne kliknięcie na pobieranie skutkuje kolejnym (następnym) kaflem i błędem.

EurekaLog 6.1.04
Application:
-------------------------------------------------------
1.1 Start Date : Wed, 26 Oct 2016 08:46:05 +0200
1.2 Name/Description: CGEO8.EXE - (C-GEO dla Windows)
1.3 Version Number : 8.9.10.4
1.4 Parameters :
1.5 Compilation Date: Tue, 4 Oct 2016 12:06:09 +0200
1.6 Up Time : 25 minutes, 36 seconds
Exception:
-----------------------------------------------------
2.1 Date : Wed, 26 Oct 2016 09:11:41 +0200
2.2 Address : 005871B0
2.3 Module Name : CGEO8.EXE - (C-GEO dla Windows)
2.4 Module Version: 8.9.10.4
2.5 Type : EDBEngineError
2.6 Message : Key violation.
2.7 ID : DF06
2.8 Count : 1
...
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 8248
Rejestracja: 16 lut 2005, 20:25

Re: Mapa topograficzna z Geoportalu

Post autor: Jurek B. »

Trochę bez sensu było wklejać tu ten raport bo już nic nie widać, ale proszę uruchomić program jako administrator (prawy klawisz myszki na ikonce programu) - to powinno pomóc - należy to robić zawsze raz po aktualizacji.
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 973
Rejestracja: 08 lut 2005, 08:35

Re: Mapa topograficzna z Geoportalu

Post autor: Wojtek P. »

Możliwy jest też inny problem (zresztą było to już na forum):
... możliwe że zepsuła się tabela do przechowywania danych o podczytanych rastrach. W katalogu C-GEO/BIN kasujemy trzy pliki o nazwie rastermanager o rozszerzeniach *.db, *px, *val. Można je po prostu usunąć i program zacznie je wypełniać od nowa. Oczywiście usuwamy na wyłączonym C-Geo...
-To serve and protect-
drh
_
_
Posty: 9
Rejestracja: 25 cze 2009, 08:48

Re: Mapa topograficzna z Geoportalu

Post autor: drh »

Usunięcie plików "rastermanager" pomogło. Dziękuję.
latajacekolano
___
___
Posty: 80
Rejestracja: 26 wrz 2019, 03:36

Re: Mapa topograficzna z Geoportalu

Post autor: latajacekolano »

Witam,
Korzystając z opcji pobierania mapy topograficznej,
gdzie znajdę informację odnośnie jej skali?
albo mogę ustawić w jakiej skali mapa jest pobrana albo w jakiej mogę pobrać ?

Żeby wydrukować także pobraną dla przykładu mapę topograficzną w skali 1:10000 w tej samej
skali, muszę przy wydruku także ustawić taką skalę czy inną?
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 8248
Rejestracja: 16 lut 2005, 20:25

Re: Mapa topograficzna z Geoportalu

Post autor: Jurek B. »

Witam, mapy topograficzne z geoportalu można wyświetlać korzystając z usługi WMS. Jest ona skonfigurowana tak, że w przypadku wysłania zapytania o obszar nie większy niż zakres arkusza mapy topograficznej w skali 1:10 000, otrzymujemy w odpowiedzi raster mapy topograficznej 1:10 000. Przy zakresie większym niż arkusz 1:10 000 a mniejszym niż 1:25000, w odpowiedzi uzyskamy raster mapy topo 1:25 000, itd.
Jeśli interesowałby Pana arkusz mapy topograficznej konkretnego miejsca, w określonej skali, niestety trzeba zamówić go odpłatnie (geoTIFF) w "centralnym" portalu PZGiK:
https://pzgik.geoportal.gov.pl/imap/
Mapy te nie są niestety udostępniane tak jak np. dane NMT przez usługę WCS.
Więcej info o mapach topograficznych i dostępie do nich jest tu (na początku i końcu tego artykułu):
https://www.geoportal.gov.pl/pl/dane/mapy/
Pozdrawiam Jurek B.
latajacekolano
___
___
Posty: 80
Rejestracja: 26 wrz 2019, 03:36

Re: Mapa topograficzna z Geoportalu

Post autor: latajacekolano »

Jurek B. pisze: 21 mar 2024, 09:39 Witam, mapy topograficzne z geoportalu można wyświetlać korzystając z usługi WMS. Jest ona skonfigurowana tak, że w przypadku wysłania zapytania o obszar nie większy niż zakres arkusza mapy topograficznej w skali 1:10 000, otrzymujemy w odpowiedzi raster mapy topograficznej 1:10 000. Przy zakresie większym niż arkusz 1:10 000 a mniejszym niż 1:25000, w odpowiedzi uzyskamy raster mapy topo 1:25 000, itd.
Jeśli interesowałby Pana arkusz mapy topograficznej konkretnego miejsca, w określonej skali, niestety trzeba zamówić go odpłatnie (geoTIFF) w "centralnym" portalu PZGiK:
https://pzgik.geoportal.gov.pl/imap/
Mapy te nie są niestety udostępniane tak jak np. dane NMT przez usługę WCS.
Więcej info o mapach topograficznych i dostępie do nich jest tu (na początku i końcu tego artykułu):
https://www.geoportal.gov.pl/pl/dane/mapy/
Dziękuję bardzo.
latajacekolano
___
___
Posty: 80
Rejestracja: 26 wrz 2019, 03:36

Re: Mapa topograficzna z Geoportalu

Post autor: latajacekolano »

Jurek B. pisze: 21 mar 2024, 09:39 Witam, mapy topograficzne z geoportalu można wyświetlać korzystając z usługi WMS. Jest ona skonfigurowana tak, że w przypadku wysłania zapytania o obszar nie większy niż zakres arkusza mapy topograficznej w skali 1:10 000, otrzymujemy w odpowiedzi raster mapy topograficznej 1:10 000. Przy zakresie większym niż arkusz 1:10 000 a mniejszym niż 1:25000, w odpowiedzi uzyskamy raster mapy topo 1:25 000, itd.
Jeśli interesowałby Pana arkusz mapy topograficznej konkretnego miejsca, w określonej skali, niestety trzeba zamówić go odpłatnie (geoTIFF) w "centralnym" portalu PZGiK:
https://pzgik.geoportal.gov.pl/imap/
Mapy te nie są niestety udostępniane tak jak np. dane NMT przez usługę WCS.
Więcej info o mapach topograficznych i dostępie do nich jest tu (na początku i końcu tego artykułu):
https://www.geoportal.gov.pl/pl/dane/mapy/
Witam,
Czy pobrany w oknie mapy programu raster mapy topograficznej mogę eksportować do pliku TIFF wraz z georeferencją czy jest to niemożliwe?
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 8248
Rejestracja: 16 lut 2005, 20:25

Re: Mapa topograficzna z Geoportalu

Post autor: Jurek B. »

Witam,
Czy pobrany w oknie mapy programu raster mapy topograficznej mogę eksportować do pliku TIFF wraz z georeferencją czy jest to niemożliwe?
Witam,
tak, jest on w trakcie pobierania zapisywany w katalogu mapy - jego lokalizację widać w legendzie i można do niej przejść przez prawy klawisz myszki:
Zrzut ekranu 2024-06-21 102242.png
Zrzut ekranu 2024-06-21 102242.png (79.37 KiB) Przejrzano 905 razy
Jest to plik TIF z georeferencją w zewnętrznym pliku ".geo"
Trzeba jedynie pamiętać, że nazwa tak pobranego rastra jest tymczasowa, czyli pobranie fragmentu innego obszaru zastąpi go nowym plikiem, więc najlepiej skopiować raster w inne miejsce jeśli chce się go użyć dalej.
Pozdrawiam Jurek B.
latajacekolano
___
___
Posty: 80
Rejestracja: 26 wrz 2019, 03:36

Re: Mapa topograficzna z Geoportalu

Post autor: latajacekolano »

Dziękuję.
ODPOWIEDZ