Po pierwsze.... Proszę tworzyć posty zgodne z tematyką wątku
root pisze:Witam, od pewnego czasu zastanawiam się kiedy zostanie udostępniona wersja "marcowa" modułu? (to tak na początek)
Wszystkie aktualne zmiany są w wersji testowej.
root pisze:Poza tym czytałem artykuł w ostatnim i przedostatnim "Geodecie" na temat modułu, trochę zasmucił mnie fakt, że przedstawione przykłady zostały jedynie dla sieci pomiarowych o bardzo małych dokładnościach...
Przykłady były skierowane do typowego geodety wykonującego typowe prace geodezyjne
root pisze:...po drugie nieściśle napisano o tym, że można prowadzić proces wyrównania w układzie lokalnym, ponieważ powyżej napisano, że owszem można, ale tylko gdy nie korzystamy z wektorów GNNS, ponieważ to wymagałoby dopisania kilku linijek programu...o tym ograniczeniu nie wspomniano a szkoda.
Wszystko napisano zgodnie z prawdą, można wyrównywać sieci lokalne. Jak napisałem we wcześniejszym poście wektory GNSS nie mogą być wyrównane w dowolnym lokalnym układzie współrzędnych - szkoda, że nie rozumie Pan charakteru wykonywanych pomiarów GPS. Jest matematyczna możliwość wyrównania w układach powiązanych z układem Państwowym i dodanie tego wymaga dopisania kilku linijek kodu (nie są to 4 liniki) ale wymaga zmiany pewnych założeń koncepcyjnych, a to wymaga większej ilości zmian. Przy okazji trzeba mieć świadomość zniekształcenia wektorów podczas ich transformacji do układu lokalnego.
root pisze:Poza tym powołując się na paragraf 16 ust. 2 i 4 rozporządzenia z 9 listopada, nie uściślono również tego, że w module nie mamy dużej możliwości jeśli chodzi o nakładanie warunków definiujących układ odniesienia. Mam na myśli tylko wybór punktów stałych (bezbłędnych i z określoną błędnością położenia). Natomiast brak jest definicji układu elementarnego określonego na stałym punkcie i azymucie który nie zniekształca całej sieci (ten warunek jest bardzo istotny, chcąc znaleźć błędy grube w układzie, ponieważ nie wprowadza dodatkowych warunków deterministycznych na niewiadome w całym układzie), jak również wspomnianego w paragrafie 16 wyrównania swobodnego opartego na wszystkich punktach sieci lub na wybranych punktach tej samej sieci (sieci lokalne dla obsługi inwestycji o dużej precyzji).
Tu się Pan myli. W programie można definiować układ po przez zdefiniowanie minimalnej liczby elementów nawiązania. W przypadku sieci GPS będzie to jeden punkt stały, w przypadku sieci klasycznej jeden punkt stały i azymut itp...... Wyrównanie sieci z minimalną liczbą elementów orientujących nazywamy wyrównaniem quasi - swobodnym co jest jest zgodne z przetoczonym przez Pana paragrafem. Ciągle Pan nie rozumie że sieci złożonej z wektorów GPS nie można narzucić dowolnej orientacji bo wektor jest już zorientowany.
Więc jak najbardziej są metody szukania błędów grubych, wystarczy wprowadzić minimalną liczbę elementów orientacji. Program będzie rozbudowany o funkcje automatycznego szukania błędów grubych, ale to jest plan nie na najbliższe dwa tygodnie.
Mam nadzieje, że moje przemyślenia nie zostaną odebrane jako chęć podbudowania własnego ego
Proszę się nie martwić, na pewno nie odczytałem tego tekstu jako chęć podbudowania Pańskiego ego.