Import RTK z TopSurv
Import RTK z TopSurv
Użytkownicy odbiorników GNSS firmy Topcon oraz Sokia posługujący się oprogramowaniem TopSurv (lub w odmianie dla Sokki) w wersji 7 będą mogli wczytywać pomiary RTK/RTN osnów pomiarowych bezpośrednio z pliku roboty o rozszerzeniu TSJ, czyli bez dodatkowych exportów.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Re: Import RTK z TopSurv
Czy już to działa ?
Czy też należy pobrać jakąś aktualizację i co dalej robić ?
Czy też należy pobrać jakąś aktualizację i co dalej robić ?
Zauważyłem dzisiaj błąd w imporcie wektorów GPS z Topsurv-a, polegający na zdublowaniu odjęcia od wysokości anteny punktu ARP. W trakcie pomiaru program odejmuje od zapisanych wektorów GPS wyżej wymienioną wartość, a w trakcie importu drugi raz wartość ta zostaje odjęta. Posiadam odbiornik Topcon GR-3 i zauważyłem że po wyrównaniu od wartości wysokości z pomiaru w terenie została odjęta wielkość właśnie tego punktu ( w odbiorniku GR-3 wynosi 168 mm i o podobną wartość odjęło mi od wysokości -dokładnie 167 mm).
PrzemekN
Witam
Proszę załączyć dane abym mógł sprawdzić ponieważ na danych które posiadam mamy zgodność do 1mm.
Proszę załączyć dane abym mógł sprawdzić ponieważ na danych które posiadam mamy zgodność do 1mm.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Zapomniałem że można dołączyć do postu.
- Załączniki
-
- Zawidowice_hala.txt
- (4.33 KiB) Pobrany 281 razy
PrzemekN
Jeśli mamy zidentyfikować problem niezbędny jest plik programu TopSurv
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Witam
Niestety okazało się, że różne wersje TopSurv (7 vs 8 ) zapisują wyniki obserwacji w różny sposób. Aktualnie jesteśmy w trakcie dokładnej weryfikacji co się konkretnie zmieniło. Dla osób posiadających wersję oprogramowania TopSurv w wersji 8 lub wyżej najwygodniej będzie dokonać eksportu pomiarów do formatu Topcon XML.
Niestety okazało się, że różne wersje TopSurv (7 vs 8 ) zapisują wyniki obserwacji w różny sposób. Aktualnie jesteśmy w trakcie dokładnej weryfikacji co się konkretnie zmieniło. Dla osób posiadających wersję oprogramowania TopSurv w wersji 8 lub wyżej najwygodniej będzie dokonać eksportu pomiarów do formatu Topcon XML.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Właścicieli Topconów i Sokki z nowym oprogramowaniem zapraszamy do testowania i używania.
w module Wyrównanie ścisłe 3D/GNSS dodano import wektorów GNSS z programu MAGNET Topcona który jest dostępny w nowych GPS tego producenta. Jednocześnie wprowadzono do modułu kilka innych drobnych poprawek,
Pozdrawiam Rafał Kocierz