Ostatnio w wolnych chwilach eksperymentuje z modułem wyrównania w GNSS w C-Geo. Niestety mam trochę zaległości teoretycznych, a raczej zwyczajnie brak doświadczenia w tych sprawach.
Postanowiłem wykonać obserwacje na dowolnym punkcie metoda statyczną. Sesja trwała około 40 minut, interwał 1 sec. Obserwacje wykonałem odbiornikiem Trimbla śledzącym satelity GPS. Zamówiłem sobie także obserwacje z dwóch wirtualnych punktów za pomocą serwisu POZGEO D. Oczywiście znam teoretyczne współrzędne XYZ tych punktów, gdyż na podstawie tych danych wygenerowane zostały obserwacje. Następnie wzorowałem się tutaj artykułem w "Geodecie" autorstwa Pana R. Pażusa, wczytałem te dane z 3 punktów (1 mojego oraz 2 punktów wirtualnych) wczytałem do darmowego programu GNSS Solution. Obliczyłem wektory, a następnie wyeksportowałem je do C-Geo (zgodnie z instrukcja obsługi modułu wyrównania). Wszystkie 3 wektory elegancko się wczytały wraz z odchyłkami.
W zakładce punkty ustawiłem stałość punktów i tak dla punktu wirtualnego V563 ustawiłem 2D, jako stałość XY, dla drugiego punktu V564 oraz dla mojego punkt rp1 ustaliłem brak, tak by uzyskać współrzędne tych punktów na podstawie wyrównania wektorów. [rys2]. Nie obliczałem wysokości punktu na razie chciałem sprawdzić jak to się ma tylko z XY.
Następnie wykonałem obliczenia i oczywiście m0 wyliczyło 0.05

Nie wiem czy przez przypadek czy nie, ale współrzędne punktu V564 po wyrównaniu wyszły identyczne takie same jak teoretyczne przy zamawianiu obserwacji w serwisie POZGEO D.
Czy zatem mogę stwierdzić że obliczenie współrzędnych punktu rp1 mogę uznać za prawidłowe. Zastanawia mnie też jakie przyjąć błędy dla pomiarów GNSS, głownie chodzi o "błąd stały wektora" i "błąd systematyczny".
Być może któryś z forumowiczów miał okazję już coś w tym kierunku działać. Byłbym wdzięczny za opinię i dyskusję. Oczywiście posiadam obserwacje na których wykonałem to obliczenia i w razie czego mogę do celów edukacyjnych podesłać.
Pozdrawiam