Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja
Re: Geo Organizer - nowe zgłoszenie i jego kalkulacja
Dodawanie wpisów z GO działa bez zarzutu.
Usuwanie wpisów nie działa.
GO nie wczytuje wpisów zrobionych przez Googla.
Usuwanie wpisów nie działa.
GO nie wczytuje wpisów zrobionych przez Googla.
Komunikacja jest na razie w jedną stronę - usuwanie na pewno będzie jeśli zostanie wykonane po stronie programu. Natomiast czy bedzie pelna synchronizacja zmian jesli zostały wykonane z pozycji kalendarza Google to muszę przemyslec. Nie wiem czy cos się nie namiesza ze zdarzeniami ktore nie powinny pojawić sie w geoorganizerze a są w GC
pozdrawiam
grzes
grzes
Ja z trochę innej beczki: w zakładce Praca geodezyjna - status można zdefiniować własną wartość (i fajnie). Dodałem "w kontroli" - czy była by możliwość umieszczania tam daty? W tej samej zakładce w polu wyboru Ośrodek dokumentacji w którym zgłaszana jest praca, mam kilka ośrodków i prawie wszystkie mają początek nazwy identyczny i długi, a to utrudnia wybór właściwego. Proponuję żeby wyświetlała się nazwa skrócona lub symbol.
Ja w związku z tą datą
Trzeba wymyśleć jakieś uniwersalne narzędzie, bo to jak zaproponowano chyba nie będzie zbyt elastyczne. Ja proponują coś ala dziennik roboty (Log), czyli dodatkowa zakładka w której będą zarejstrowane daty pewnych czynności wraz z ich opisem. Czyli jeśli ktoś przestawi sobie "Status roboty" to program zapisze odpowiedni log wraz z komentarzem co przestawiono na jaki stan. Może się to również pchać do kalendarza (np. z długością 15 minut) - ale to już nie koniecznie.
Jakie dane mogą być rejestrowane:
- założenie roboty
- wygenerowanie zgłoszenia
- import swde
- wczytanie dodatkowych dokumentów
- generowanie dokumentów
- zmiana statusu roboty
- ręczne dodawanie (np. w celu zapisania wysłania zawiadomień o ustaleniu granic, o terminie rozprawy granicznej itp)
Zostaje pytanie czy komuś będzie to pomocne

Trzeba wymyśleć jakieś uniwersalne narzędzie, bo to jak zaproponowano chyba nie będzie zbyt elastyczne. Ja proponują coś ala dziennik roboty (Log), czyli dodatkowa zakładka w której będą zarejstrowane daty pewnych czynności wraz z ich opisem. Czyli jeśli ktoś przestawi sobie "Status roboty" to program zapisze odpowiedni log wraz z komentarzem co przestawiono na jaki stan. Może się to również pchać do kalendarza (np. z długością 15 minut) - ale to już nie koniecznie.
Jakie dane mogą być rejestrowane:
- założenie roboty
- wygenerowanie zgłoszenia
- import swde
- wczytanie dodatkowych dokumentów
- generowanie dokumentów
- zmiana statusu roboty
- ręczne dodawanie (np. w celu zapisania wysłania zawiadomień o ustaleniu granic, o terminie rozprawy granicznej itp)
Zostaje pytanie czy komuś będzie to pomocne

Pozdrawiam Rafał Kocierz
Mam pytanie odnośnie wydruków z szablonów.
Czy można byłoby dodać możliwość wydruku konkretnej strony - mój szablon operatu ma ich kilka, a ja potrzebuję jedynie stronę nr 3, bo tam musiałem wprowadzić parę zmian.
Jeszcze jedno - bardzo, ale to bardzo przydatna byłaby możliwość wstawienia fragmentu mapy z C-GEO tak jak to możliwe jest w formularzach,tzn. rysujemy obszar na naszym szablonie w którym ma się pojawić treść mapki ze wskazanego projektu C-GEO.
Czy można byłoby dodać możliwość wydruku konkretnej strony - mój szablon operatu ma ich kilka, a ja potrzebuję jedynie stronę nr 3, bo tam musiałem wprowadzić parę zmian.
Jeszcze jedno - bardzo, ale to bardzo przydatna byłaby możliwość wstawienia fragmentu mapy z C-GEO tak jak to możliwe jest w formularzach,tzn. rysujemy obszar na naszym szablonie w którym ma się pojawić treść mapki ze wskazanego projektu C-GEO.
Ad1 oktomek_79 pisze:Mam pytanie odnośnie wydruków z szablonów.
Ad2 dopoki nie ma zrobionej ścisłej integracji z c-geo to jedyna droga to użycie kopiowania w oknie mapy: i wklejenie (Ctrl V) w dokumencie w geo organizerze.
pozdrawiam
grzes
grzes
I znowu komunikat " Pobierz i zainstaluj nowszą wersję ".lfLF pisze:Mam propozycję.
"Geo Organizer - nowe zgłoszenie" opracować w dwóch wersjach:
1. Zgłoszenie roboty - tyle i aż tyle.
2. Zgłoszenie roboty - plus wszystkie fajerwerki.
Po prostu obawiam się, że znowu coś niespodziewanego się przydarzy. Dlatego ponawiam propozycję opracowania dwóch wersji programu. Jedną uproszczoną - tylko do obsługi "ZGŁOSZENIE PRACY GEODEZYJNEJ". Na razie nie wpisuję do PROGRAMU więcej danych niż na bieżąco potrzebuję, z obawy że, coś się znowu stanie.
Z poważaniem flFL
Proszę śmiało instalować nową wersję
nic się z dotychczasową bazą nie stanie 

Pozdrawiam Rafał Kocierz
To zeby wytlumaczyc aktualny etap prac nad programem:lfLF pisze:I znowu komunikat " Pobierz i zainstaluj nowszą wersję ".lfLF pisze:Mam propozycję.
"Geo Organizer - nowe zgłoszenie" opracować w dwóch wersjach:
1. Zgłoszenie roboty - tyle i aż tyle.
2. Zgłoszenie roboty - plus wszystkie fajerwerki.
Po prostu obawiam się, że znowu coś niespodziewanego się przydarzy. Dlatego ponawiam propozycję opracowania dwóch wersji programu. Jedną uproszczoną - tylko do obsługi "ZGŁOSZENIE PRACY GEODEZYJNEJ". Na razie nie wpisuję do PROGRAMU więcej danych niż na bieżąco potrzebuję, z obawy że, coś się znowu stanie.
- program jest w wersji rozwojowej. Został publicznie udostepniony bo gotowe było opracowanie zgloszenia i uznalismy ze moze sie komus przydac.
- kazda aktualizacja ma swoj okres waznosci, a to po to, zeby poprzednie wersje zawierające usterki nie były używane, jak i po to, zeby testowac nowe opcje i poprawki
- staramy sie aby program był wstecznie kompatybilny i jak na razie nie widzę zagrożenia w tym temacie. Gdyby była potrzeba jakiegos przemodelowania bazy napiszemy narzędzie do konwersji starej bazy.
- jeżeli nie zostanie skasowany lub uszkodzony plik bazy roboty.geo (prosze robic backup tego pliku na zewnetrzny nośnik) to dane nie zostaną utracone
pozdrawiam
grzes
grzes
PROGRAMU używam, na dzisiaj, tylko do wypełnienia ZGŁOSZENIA PRACY. Po którejś aktualizacji zniknęły "polskie litery" następnie pojawiły się "ala ma kota". Obecnie nadpisuję kolejne "ala ma kota" i czekam na stabilną wersję programu z nastawieniem że, wystartuję od "zera".
A tak w ogóle, to wielkie dzięki za udostępnienie PROGRAMU - wypisanie zgłoszenia jest naprawdę bezproblemowe.
A tak w ogóle, to wielkie dzięki za udostępnienie PROGRAMU - wypisanie zgłoszenia jest naprawdę bezproblemowe.

Z poważaniem flFL
Ja mam taką małą propozycję
Skoro jest zakładka Kosztów roboty, to może fajnie byłoby automatycznie przerzucić do niej wyliczony koszt za materiały z ODGiK (oczywiście po naciśnięciu odpowiedniego przycisku) 

Pozdrawiam Rafał Kocierz
Skończyła mi się licencja na GeoOrganizera i wyskoczył napis "Ważność tej wersji już wygasła. POBIEŻ i zainstaluj nowszą wersję!". Więc pobieżyłem światęcznie jako ci pastuszkowie tu na forum by pobrać co trzeba 

Uppsstuvalu pisze:Skończyła mi się licencja na GeoOrganizera i wyskoczył napis "Ważność tej wersji już wygasła. POBIEŻ i zainstaluj nowszą wersję!". Więc pobieżyłem światęcznie jako ci pastuszkowie tu na forum by pobrać co trzeba

pozdrawiam
grzes
grzes
Czy można liczyć na druki z Rozporządzenia "w sprawie udostępniania materiałów..."? Najbardziej zależałoby mi na P - P8, często stosowane przy podziałach.
http://isip.sejm.gov.pl/Download?id=WDU ... 917&type=2
Liczyc mozna, ale nie obiecuje zadnego terminu - niestety brak wolnych mocy.tuvalu pisze:Czy można liczyć na druki z Rozporządzenia "w sprawie udostępniania materiałów..."? Najbardziej zależałoby mi na P - P8, często stosowane przy podziałach.
pozdrawiam
grzes
grzes
Mam pytanie do Kolegów.
Mamy w firmie serwer w sieci (Windows Server), który służy jako serwer plików.
Próbowałem instalować GeoOrganizer z poziomu serwera (usługa uruchamia się), ale wpisywanie IP w komputerach klienckich nie powoduje łączenia.
Czy mógłbym liczyć w tym zakresie na pomoc, czy instalacja powinna się odbywać poziomu serwera?
Czy też z poziomu komputera klienta, wydzielonego logicznie jako serwer?
W jakiej postaci należy wpisać adres serwera?
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Mamy w firmie serwer w sieci (Windows Server), który służy jako serwer plików.
Próbowałem instalować GeoOrganizer z poziomu serwera (usługa uruchamia się), ale wpisywanie IP w komputerach klienckich nie powoduje łączenia.
Czy mógłbym liczyć w tym zakresie na pomoc, czy instalacja powinna się odbywać poziomu serwera?
Czy też z poziomu komputera klienta, wydzielonego logicznie jako serwer?
W jakiej postaci należy wpisać adres serwera?
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
należy odblokować port bodaj na komputerze klienta w wykorzystywanej zaporze.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Kiedy można się spodziewać komercyjnej wersji Geo Organizera?
Chyba już na dniach bo v.0.7 już nie działa,(odsyła aby zainstalować nowszą) a nowej v.0.8 nie ma.geobar pisze:Kiedy można się spodziewać komercyjnej wersji Geo Organizera?
Chciałem wydrukować zawiadomienia aby jutro wysłać a tu taka "niespodzianka" (w sobotę było ok)
Z tego wnioskuję, że będzie nowa wersja albo wersja komercyjna , chyba, że z moim kompem coś nie tak.
Pozdrawiam
KZibi
a proszę sobie spróbować pobrać jeszcze raz wersję 0.7 i ją zainstalować - może zadziała 

Pozdrawiam Rafał Kocierz
Robiłem już trzy instalki (za każdym razem ściągałem na nowo) i nic się nie zmieniło.FaFaL pisze:a proszę sobie spróbować pobrać jeszcze raz wersję 0.7 i ją zainstalować - może zadziała
KZibi
Też mi przestał działać program. Czy można liczyć na wersję komercyjną, bo przyzwyczajenia są bardzo silne a jest kilka zgłoszeń do sporządzenia
Dzisiaj pojawi się ostatnia wersja darmowa.
W styczniu zaczniemy oferować już ten program jako komercyjny - w cenie 200 zł netto, więc nie będzie problemu z ograniczeniami czasowymi.
W styczniu zaczniemy oferować już ten program jako komercyjny - w cenie 200 zł netto, więc nie będzie problemu z ograniczeniami czasowymi.
Pozdrawiam Jurek B.
Przepraszam za ten klopot. Wrzucilem wersję 0.8. Mozna pobrac, zainstalowac i powinno juz wszystko dzialaćdragko19 pisze:Też mi przestał działać program. Czy można liczyć na wersję komercyjną, bo przyzwyczajenia są bardzo silne a jest kilka zgłoszeń do sporządzenia
pozdrawiam
grzes
grzes
Witam.
Czy da się jakoś te dane z Geo Organizera zapisać/wyeksportować do późniejszego ponownego importu. Zamierzam wymieniać dysk i nie chciałbym żeby mi wszystko przepadło co już wprowadziłem.
Pozdrawiam.
Radek Lato
Czy da się jakoś te dane z Geo Organizera zapisać/wyeksportować do późniejszego ponownego importu. Zamierzam wymieniać dysk i nie chciałbym żeby mi wszystko przepadło co już wprowadziłem.
Pozdrawiam.
Radek Lato