Geo Organizer - FAKTURY
Geo Organizer - FAKTURY
"Chyba nie bardzo rozumiem temat
Dlaczego nie mozna wprowadzic tych innych odbiorców do bazy zleceniodawców (przycisk z 3 kropkami obok danych odbiorcy w oknie edycji faktury) i wybierac wlasciwego z listy?"
Może podałem zły przykład więc wyjaśnię jeszcze raz.\
W Bazie KONTRAHENCI wpisuję dane : "Kowalski Jan / firma KOGUCIK"
często zdarza się że "Jan Kowalski" nie jest właścicielem firmy a jedynie jej pracownikiem, lub kierownikiem jakiegoś działu z którym współpracujemy więc tak łatwiej go wpisać do BAZY i potem Wyszukiwać, zdarza się że w tej samej firmie pracuje jeszcze np. "Krzysztof Nowak" który jest szefem innego działu ... itd.
Wiem że mógłbym wprowadzić sobie do bazy "Kowalski Jan / "KOGUCIK" i "Krzysztof Nowak / "KOGUCIK" ale niestety to sam się wydrukuje na FV a ja muszę na niej wpisać tylko nazwę firmy
Stąd moja prośba.
No i jeszcze jedno ułatwiło by trochę sprawę - FV z terminem płatności wpisywanym po ilości dni a nie ręczne wpisywanie daty.
Dlaczego nie mozna wprowadzic tych innych odbiorców do bazy zleceniodawców (przycisk z 3 kropkami obok danych odbiorcy w oknie edycji faktury) i wybierac wlasciwego z listy?"
Może podałem zły przykład więc wyjaśnię jeszcze raz.\
W Bazie KONTRAHENCI wpisuję dane : "Kowalski Jan / firma KOGUCIK"
często zdarza się że "Jan Kowalski" nie jest właścicielem firmy a jedynie jej pracownikiem, lub kierownikiem jakiegoś działu z którym współpracujemy więc tak łatwiej go wpisać do BAZY i potem Wyszukiwać, zdarza się że w tej samej firmie pracuje jeszcze np. "Krzysztof Nowak" który jest szefem innego działu ... itd.
Wiem że mógłbym wprowadzić sobie do bazy "Kowalski Jan / "KOGUCIK" i "Krzysztof Nowak / "KOGUCIK" ale niestety to sam się wydrukuje na FV a ja muszę na niej wpisać tylko nazwę firmy
Stąd moja prośba.
No i jeszcze jedno ułatwiło by trochę sprawę - FV z terminem płatności wpisywanym po ilości dni a nie ręczne wpisywanie daty.
Re: Geo Organizer - FAKTURY
Ilosc dni dodam ale z tą pierwszą sprawa dalej mam problem. Czyli chodzi o to zeby w slowniku do kazdego kontrahenta byla lista zestawów danych do faktury?
pozdrawiam
grzes
grzes
Przecież można wrzucić do bazy kontrahentów firmę KOGUCIK (zaznyczyć, że firma) bez wpisywania osoby...
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Można wpisać samą firmę ale bez danych osobowych przysłowiowego "Janka Kowalskiego" nie sposób się połapać który dział firmy odpowiada za daną robotę czyli z kim w razie kłopotów się kontaktować.
Tak chodzi o listę zestawów danych do FV
Tak chodzi o listę zestawów danych do FV
To może lepiej by było gdybyśmy dodali do danych Zleceniodawcy - listę jego przedstawicieli? Z możliwością umieszczenia jednego z nich go w danych roboty i widocznego potem na liście robót?tomek_79 pisze:Można wpisać samą firmę ale bez danych osobowych przysłowiowego "Janka Kowalskiego" nie sposób się połapać który dział firmy odpowiada za daną robotę czyli z kim w razie kłopotów się kontaktować.
Pozdrawiam Jurek B.
Takie rozwiązanie również byłoby pomocne
Dzień dobry
Mam problem przy wystawianiu faktury korygującej - program niewłaściwie wyświetla kwotę słownie (ucina tekst)
Mam problem przy wystawianiu faktury korygującej - program niewłaściwie wyświetla kwotę słownie (ucina tekst)
Przydałby się zrzut zeby dokładnie doradzic. Ale zawsze mozna zeedytowac formularz faktury i poprzesuwać tak zeby na kwotę słownie było więcej miejsca:tomek_79 pisze:Dzień dobry
pozdrawiam
grzes
grzes
nie chodzi o rozmiar pola ale o to co w nim program wypisuje, poniżej zrzut ekranu z FV
P.S. Sprawa bardzo pilna !!!Re: Geo Organizer - FAKTURY
pozdrawiam
grzes
grzes
czy podany link jest na pewno prawidłowy?
bo program dalej wyświetla błędna wartość słowną (faktura ma wartość "-351,87zł")
bo program dalej wyświetla błędna wartość słowną (faktura ma wartość "-351,87zł")
Ostatnio zmieniony 27 cze 2016, 15:33 przez tomek_79, łącznie zmieniany 1 raz.
wartość ujemna faktury nie wyświetlana jest poprawnie, dalej mamy to samo
na ekranie w nawiasach bo takie jest formatowanie - to pozniej zmienie - na wydruku jest oktomek_79 pisze:wartość ujemna faktury nie wyświetlana jest poprawnie
tzn? slownie nie dziala?, dalej mamy to samo
pozdrawiam
grzes
grzes
OK, poprawilem wyswietlanie liczb ujemnych - slownie tez juz powinno dzialac, mam wrazenie ze do poprzedniego setupu dostal sie jednak stary exe.
http://softline.xgeo.pl/index.php/dzia- ... oorganizer
http://softline.xgeo.pl/index.php/dzia- ... oorganizer
pozdrawiam
grzes
grzes
Jeśli chodzi o FV wszystko działa już bez zarzutu.
Natomiast pojawił się dziwny błąd podczas generowania operatu z wcześniej przygotowanego szablonu który wcześniej działał bez zarzutów, mianowicie gdy generujemy dokument program wyświetla komunikat o treści " błąd w czasie dodawania danych!"
Natomiast pojawił się dziwny błąd podczas generowania operatu z wcześniej przygotowanego szablonu który wcześniej działał bez zarzutów, mianowicie gdy generujemy dokument program wyświetla komunikat o treści " błąd w czasie dodawania danych!"
Moge sie tylko domyslac ze nie został zaktualizowany serwer.
pozdrawiam
grzes
grzes
no tak .... działa
-
- __
Pozwolę sobie dopisać pewien drobiazg w tym wątku. Chodzi tylko o dodanie do formularza wydruku faktury informacji z pola Uwagi okna Zleceniodawca.
Ewentualnie krótki kurs jak to zrobić samemu edytując wzór faktury.
Kiedyś już o tym wspominałem, ale wiadomo jak to z drobiazgami
- Załączniki
-
- uwagi.jpg (64.1 KiB) Przejrzano 8571 razy
Nie bardzo jest to do zrobienia. Faktura nie jest scisle powiazana z baza zleceniodawcow. Ew. przycisk w oknie faktury do kopiowanie uwag ze zleceniodawcy do uwag w oknie fakturygeoekspres pisze:Pozwolę sobie dopisać pewien drobiazg w tym wątku. Chodzi tylko o dodanie do formularza wydruku faktury informacji z pola Uwagi okna Zleceniodawca.
pozdrawiam
grzes
grzes
-
- __
W tej chwili właśnie w ten sposób sobie radzę. W oknie uwagi wpisuję nr umowy lub zlecenia i przy wystawianiu faktury kopiuję go przed wydrukiem do okna uwagi z faktury.
Zamarzył mi się automat, ale skoro jest to problematyczna sprawa to pozostanę przy dotychczasowym rozwiązaniu.
Dziękuję.
Zamarzył mi się automat, ale skoro jest to problematyczna sprawa to pozostanę przy dotychczasowym rozwiązaniu.
Dziękuję.
Dodałem przycisk:
Dodane też filtrowanie po statusie i kolorze w opcji: Raporty -> Zestawienie prac
pozdrawiam
grzes
grzes
Numeracja faktur trochę rozczarowuje skromnymi możliwościami.
Brakuje możliwości wstawienia przedrostka i automatycznie usuwane są zera, np. 001.
Ręczne wstawianie separatora można jeszcze przeboleć.
takie schematy np.:
01/2017
2017.001
GD/01/2017
nie wychodzą.
oryginał/kopia - już się nie stosuje
Brakuje możliwości wstawienia przedrostka i automatycznie usuwane są zera, np. 001.
takie schematy np.:
01/2017
2017.001
GD/01/2017
nie wychodzą.
- Załączniki
-
- numeracja.PNG (7.13 KiB) Przejrzano 8248 razy
-
- numeracja2.PNG (4.75 KiB) Przejrzano 8248 razy
Have a nice day
A co z numeracją? W obrebie kazdego przedrostka oddzielnie? A jak jest przyrostek i przedrostek to jak wtedy numerowac?ariel0-0 pisze:Numeracja faktur trochę rozczarowuje skromnymi możliwościami.
takie schematy np.:
01/2017
2017.001
GD/01/2017
nie wychodzą.
oryginał/kopia - to mozna usunąc w edycji formularza wydruku
pozdrawiam
grzes
grzes
Włączę się w ten wątek ze względu na zbliżony temat.
Jeden z użytkowników GeoOrganizera zauważył, że nie można obecnie wystawiać faktur z oznaczeniem osobno Nabywcy i Odbiorcy faktury - np. dotyczy to faktur wystawianych dla gmin czy powiatów.
Grześ dodał taką możliwość - wymagana aktualizacja serwera i aplikacji. Ponadto trzeba albo wcześniej usunąć plik ze wzorem faktury (faktura.fr3 z katalogu users/public/documents/geo organizer), albo samodzielnie zmodyfikować ten wzór dodając takie pola jak na obrazku.
Jeden z użytkowników GeoOrganizera zauważył, że nie można obecnie wystawiać faktur z oznaczeniem osobno Nabywcy i Odbiorcy faktury - np. dotyczy to faktur wystawianych dla gmin czy powiatów.
Grześ dodał taką możliwość - wymagana aktualizacja serwera i aplikacji. Ponadto trzeba albo wcześniej usunąć plik ze wzorem faktury (faktura.fr3 z katalogu users/public/documents/geo organizer), albo samodzielnie zmodyfikować ten wzór dodając takie pola jak na obrazku.
- Załączniki
-
- fb987728ef0a60eae9f220324434ac7a.png (11.71 KiB) Przejrzano 8196 razy
Pozdrawiam Jurek B.