GeoOrganizer__Kopia bezpieczeństwa
GeoOrganizer__Kopia bezpieczeństwa
Witam.
Pomocy, Ratunku !!!!!!!!
Z komputera wyparowała mi baza robót, słowniki oraz faktury dosłownie wszytko z dwóch lat a szczególnie szkoda z tegorocznych danych.
Program Organizer jest zainstalowany na dysku "D" wraz z programem CGEO, kopia bezpieczeństwa dla CGEO jest składowana na niezależnym dysku "E" a gdzie jest składowana kopia bezpieczeństwa Ogranizera, byłem przekonany że ona jest na dysku "D" w folderze tego programu.
Przytrafił mi się problem z SO i trzeba było zainstalować go na nowo a przy okazji powrót do Win-7 z Win-10.
Mam pytanie czy ktoś może mi powiedzieć gdzie się podziały te dane robót wraz ze słownikami i fakturami, a może to gdzieś jest ukryte ?!
Jest to wersja jednostanowiskowa.
Zagadnienie kopii bezpieczeństwa stało się w tym momencie pilne, wybór położenia tej kopii powinien udostępniony w bezpiecznym miejscu np. na niezależnym dysku,
zapis kopi automaczny
Z poważaniem
AM
Pomocy, Ratunku !!!!!!!!
Z komputera wyparowała mi baza robót, słowniki oraz faktury dosłownie wszytko z dwóch lat a szczególnie szkoda z tegorocznych danych.
Program Organizer jest zainstalowany na dysku "D" wraz z programem CGEO, kopia bezpieczeństwa dla CGEO jest składowana na niezależnym dysku "E" a gdzie jest składowana kopia bezpieczeństwa Ogranizera, byłem przekonany że ona jest na dysku "D" w folderze tego programu.
Przytrafił mi się problem z SO i trzeba było zainstalować go na nowo a przy okazji powrót do Win-7 z Win-10.
Mam pytanie czy ktoś może mi powiedzieć gdzie się podziały te dane robót wraz ze słownikami i fakturami, a może to gdzieś jest ukryte ?!
Jest to wersja jednostanowiskowa.
Zagadnienie kopii bezpieczeństwa stało się w tym momencie pilne, wybór położenia tej kopii powinien udostępniony w bezpiecznym miejscu np. na niezależnym dysku,
zapis kopi automaczny
Z poważaniem
AM
Re: GeoOrganizer__Kopia bezpieczeństwa
Kopię bezpieczeństwa robi użytkownik samodzielnie i zapisuje w przez siebie wyznaczonym katalogu:
Baza danych przechowywana jest w katalogu użytkownika -> Dokumenty -> Geo Organizer
Plik ten można ręcznie kopiować w celu zrobienia kopii, w razie problemów należy taką kopię skopiować w miejsce źródłowe...Pozdrawiam Rafał Kocierz
Witam
Dziękuję za informację widzę, że zaniedbałem te możliwości.
Jednak obstawał bym przy jakimś systemowym tworzeniu kopii baz danych w tym szalonym tempie pracy i życia byłoby to dużo wygodniejsze i bezpieczniejsze od samodzielnego kopiowania, atak byśmy mogli jeszcze bardziej zapie... z robotą.
Proszę o przemyślenie tej sugestii i pozytywne jej rozpatrzenie. Dziękuję !!!
Z poważaniem.
AM
Dziękuję za informację widzę, że zaniedbałem te możliwości.
Jednak obstawał bym przy jakimś systemowym tworzeniu kopii baz danych w tym szalonym tempie pracy i życia byłoby to dużo wygodniejsze i bezpieczniejsze od samodzielnego kopiowania, atak byśmy mogli jeszcze bardziej zapie... z robotą.
Proszę o przemyślenie tej sugestii i pozytywne jej rozpatrzenie. Dziękuję !!!
Z poważaniem.
AM
Z tą kopią to jest trochę problem bo program moze działać tez sieciowo i wtedy nie wie gdzie jest plik bazy. Mozna by to zadanie zrzucic wtedy na serwer ale chyba lepszym rozwiązaniem jest dodanie do Harmonogramu zadań w windows polecenia uruchomiajcego raz dziennie (np w czasie gdy komputer jest bezczynny) plik bat w ktorym bedzie np
To co powyzej kopiuje plik roboty.geo na dysk f do katalogu backup pod nazwa zawierająca datę np roboty_2016-03-15.geo. Co jakis czas mozemy wtedy usunąc stare kopie.
Przy czym zdecydowanie polecam kopiowanie na inny (fizycznie) dysk żeby chronic dane w przypadku awarii dysku (ew. kopiowac ten plik np do katalogu dropboxa co spowoduje wykonanie jego kopii w chmurze).
Kod: Zaznacz cały
set nazwa_pliku=roboty_%DATE%.geo
copy roboty.geo f:\backup\%nazwa_pliku%
Przy czym zdecydowanie polecam kopiowanie na inny (fizycznie) dysk żeby chronic dane w przypadku awarii dysku (ew. kopiowac ten plik np do katalogu dropboxa co spowoduje wykonanie jego kopii w chmurze).
pozdrawiam
grzes
grzes
Zmieniam komputery.
Jak przegrać dane dotyczące zgłoszonych prac, wykonawców, zleceniodawców itp.
Jak przegrać dane dotyczące zgłoszonych prac, wykonawców, zleceniodawców itp.
Trzeba skopiować roboty.geo (jak na rysunku w drugim poście). Jeżeli to wersja wielostanowiskowa to roboty .geo są w katalogu C:/GeoOrganizer
-To serve and protect-
A dokladniej w katalogu do ktorego zainstalowaliśmy serwer.Wojtek P. pisze: Jeżeli to wersja wielostanowiskowa to roboty .geo są w katalogu C:/GeoOrganizer
pozdrawiam
grzes
grzes
Mam zainstalowaną wersje jednostanowiskową.
Plik roboty.geo wgrałem do katalogu gdzie zainstalowany jest Geoorganizer - bez efektu.
Może przeinstalować go do wersji wielostanowiskowej ?
Plik roboty.geo wgrałem do katalogu gdzie zainstalowany jest Geoorganizer - bez efektu.
Może przeinstalować go do wersji wielostanowiskowej ?
Przecież trzeba skopiować do tego samego katalogu dla wersji jednostanowiskowej czyli "Użytkownicy/Publiczny/Dokumenty publiczne/GeoOrgaizer
ps. warto czasem poczytać instrukcję...
ps. warto czasem poczytać instrukcję...
-To serve and protect-
Jest ok.
Dziękuje.
Dziękuje.