Dzień dobry wszystkim!
Im dłużej czasu spędzam przy programie tym bardziej mi się podoba ale jednocześnie widzę, jakich rzeczy mi brakuje.
Pierwsza sprawa jaka rzuciła mi się w oczy to brak możliwości skalowania okna "Praca Geodezyjna".

- brak paska przewijanie w polach dodatkowych
- pasek przewijania8.jpg (51.42 KiB) Przejrzano 7208 razy
Stworzyłem sobie listę pól, które wstawiają się następnie do innych dokumentów. Niestety nie wszytko mogę uzupełnić - okienko się nie skaluje ani przy większej ilości pól nie przewija się.
Jeśli chodzi o rzeczy jakich mi brakuje to. m.in. brak możliwości zaczytania do szablonu druku pola "Zamawiający". Pole potrzebne jest m.in. w szablonie sprawozdania.
Kolejna sprawa - edytor tekstów - wiem, że nie jest to docelowo program tekstowy ale ucieszyłbym się bardzo gdybym rozmiar czcionki można było zmniejszyć do wielkości 6 i 7 i gdyby pojawiła się możliwość edycji grubości linii w tabeli. Chodzi tylko o dodanie linii o połowę cieńszej niż ta obecna.
Jeśli chodzi o generowanie zgłoszenia - grubości linii i czcionka mogły by być nieco mniejsze. Bez problemu można wypełnić czcionką rozmiaru 6-7 i zgłoszenie będzie równie czytelne - ale to takie subiektywne odczucie.
Chcę wykorzystać dane wprowadzone do programu w celu sporządzania protokołów granicznych. Istnieje możliwość wydobycia listy działek z właścicielami ale bez adresów? Przekazywanie zamawiającemu kopii protokołu np. ze wznowienia wraz z adresami wszystkich sąsiadów może kłócić się z ochroną danych osobowych a ręczne kasowanie tych danych jest trochę uciążliwe.
Proponuje poszerzenie opcji o gotowe zapytanie generujące listę:
Podmiot + nr działki
Podmiot + nr działki + dokument własności
oraz nr działki + lista podmiotów - wtedy przy jednej działce wypisani są właściciele (pogrupowani wg. działki).
Odwrotny filtr podmiot + lista działek też mile widziany.
Równie dobrym rozwiązaniem byłoby tworzenie takiego dowolnego wiersza przez użytkownika, np: nr działki, lista podmiotów/pojedynczy podmiot, udział, KW, itd.
Poza powyższym jeszcze kilka pomysłów i propozycji:
Fajnie by było gdyby pojawiła się zakładka "Do uwierzytelnienia" a w niej"
1. Nazwa dokumentu (np wybór z własnego słownika) i liczba kopi do uwierzytelnienia.
Z takiej zakładki i z innych dostępnych danych bez problemu, można by było wygenerować wniosek o uwierzytelnienie.
Drugi pomysł to zakładka "Mapa" służąca głównie do generowania opisów map do celów projektowych i map z inwentaryzacji.
W zakładce zestaw jakiś gotowych pól + ewentualność dodawania pól użytkownika lub cała zakładka definiowana przez użytkownika z polami takimi jak:
1. Tytuł mapy
2. Nazwa układu X,Y
3. Nazwa układu H
4. Data pomiaru
5. Godło
6. Służebności
7. Mapa nr 1 z ...
itd.
Najlepsze rozwiązanie było by takie gdyby do jednego zgłoszenia można było podpiąć kilka takich map - w przypadku wydruku wstęgowego gdzie mapa może składać się z kilku arkuszy lub w ramach jednego opracowania tworzymy kilka dokumentów.
W oparciu o takie pola i inne dostępne z programu ramka gotowa w kilka sekund.
Może jeszcze zakładka "Budynki EGIB" / "Budynki Nowe/Zmienione" gdzie możemy wpisać budynki ewidencyjne, możliwość wpisania danych na podstawie których wygenerujemy arkusz spisowy budynku lub wykaz zmian dotyczący budynku. Podobnie z użytkami - obecnie można wpisać stan ewidencyjny ale nowego nie. Chyba też nie istnieje możliwość pobrania tych danych do szablonów drukowanych.
Program bardzo rozwojowy i myślę, że z czasem jeszcze bardziej będzie usprawniał pracę.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Łukasz.