GeoOrganizer - lista zmian w programie

aplikacja do zarządzania robotami geodezyjnymi
Awatar użytkownika
Wojtek P.
Team
Team
Posty: 888
Rejestracja: wtorek, 8 lutego 2005, 09:35

GeoOrganizer - lista zmian w programie

Post autor: Wojtek P. »

Instalacja i instrukcja do pobrania w dziale plików

Lista zmian
-To serve and protect-
janek
______
______
Posty: 605
Rejestracja: poniedziałek, 21 marca 2005, 19:37

Re: GeoOrganizer - lista zmian w programie

Post autor: janek »

Od 1 lipca zmiany w cenniku
Janek B.
Awatar użytkownika
tomek_79
____
____
Posty: 133
Rejestracja: środa, 21 marca 2012, 23:59

Re: GeoOrganizer - lista zmian w programie

Post autor: tomek_79 »

Witam
Czy jest możliwość dodania w zakładce [ZDJĘCIA/DOKUMENTY SKANOWANE] obsługi plików w formacie PDF, czasem jest to wygodniejsze bo skanujemy często wiele stron do jednego dokumentu PDF.
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2701
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: GeoOrganizer - lista zmian w programie

Post autor: grzes »

tomek_79 pisze:Witam
Czy jest możliwość dodania w zakładce [ZDJĘCIA/DOKUMENTY SKANOWANE] obsługi plików w formacie PDF, czasem jest to wygodniejsze bo skanujemy często wiele stron do jednego dokumentu PDF.
Ale w jakim sensie? Zeby poszczegolne strony się wyswietlały? Jesli tak to niestety nie da rady. Mozna skanować do PDF na pierwszej zakładce "Dokumenty dołączone ..." i tu mogę pomyśleć nad jakims podglądem PDF-a wewnątrz Geoorganizera
pozdrawiam
grzes
Awatar użytkownika
tomek_79
____
____
Posty: 133
Rejestracja: środa, 21 marca 2012, 23:59

Re: GeoOrganizer - lista zmian w programie

Post autor: tomek_79 »

w tej chwili mamy :
zakładka 1 = [DOKUMENTY DOŁĄCZONE DO PRACY]
zakładka 2 = [ZDJĘCIA, DOKUMENTY SKANOWANE]
zakładka ....
Z praktycznego podejścia w zakładce 1 umieszczam wszystkie dokumenty które generuję bezpośrednio pod GEOORGANIZEREM, natomiast w zakładce 2 umieszczam zdjęcia, oraz dokumenty skanowane - więc w zakładce 1 jest opcja skanuj do pdf - a powinna być w 2 - tak dla porządku.
Po co całe to zamieszanie - otóż wymyśliliśmy ostatnio że przed oddaniem operatu będziemy go skanować, tak na wszelki wypadek żeby mieć go zawsze "pod ręką". Mam w biurze skaner z podajnikiem więc nie ma problemu wkładam te powiedzmy 40 stron, a za 5 minut mam jeden wielostronicowy plik pdf, fajnie byłoby upchnąć go do GEOORGANIZERA do zakładki nr 2 ale niestety można dodawać tylko pliki graficzne. Co do wyświetlania miniaturek nie ma takiej potrzeby - wystarczy że po kliknięciu plik otworzy się w Adobe Acrobat Reader i będzie super.
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2701
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: GeoOrganizer - lista zmian w programie

Post autor: grzes »

Niestety nie ma takiej mozliwosci - zakladka druga jest pomyslana wylacznie do rastrow, cała reszta dokumentów do zakładki pierwszej.
pozdrawiam
grzes
Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 480
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: GeoOrganizer - lista zmian w programie

Post autor: ariel0-0 »

Przydała by się możliwość hurtowego dodawania zaznaczonych plików - dokumentów i ich opisania np. z definiowalnego pola wyboru.
Have a nice day
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2701
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: GeoOrganizer - lista zmian w programie

Post autor: grzes »

ariel0-0 pisze:Przydała by się możliwość hurtowego dodawania zaznaczonych plików - dokumentów i ich opisania np. z definiowalnego pola wyboru.
Opisania czyli przypisania do wlasnej "Grupy" - czy dodatkowe pole opisu?
pozdrawiam
grzes
Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 480
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: GeoOrganizer - lista zmian w programie

Post autor: ariel0-0 »

Może być opisanie poprzez przydzielenie do grupy :)
Dla dokumentów, których nazwy plików niewiele mówią, tworzonych w Wordzie czy Libreoffice np. sprawozdanie, licencja, etc.
Have a nice day
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2701
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: GeoOrganizer - lista zmian w programie

Post autor: grzes »

Wrzucilem do testow setup - teraz mozna robic multiselect plików, a po ich wskazaniu jest pytanie o grupę (z możliwością dodawania grup własnych)
pozdrawiam
grzes
Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 480
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: GeoOrganizer - lista zmian w programie

Post autor: ariel0-0 »

Super!
Przydał by się jeszcze multiselect plików w Geo Organizerze i możliwość zmiany grupy.
Program umożliwia dodawanie kilka razy tego samego pliku. Rozumiem wersjonowanie, ale może jakieś ostrzeżenie i porównanie dat i rozmiaru, jak w Windows, by się przydało.
Have a nice day
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2701
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: GeoOrganizer - lista zmian w programie

Post autor: grzes »

ariel0-0 pisze:Super!
Przydał by się jeszcze multiselect plików w Geo Organizerze i możliwość zmiany grupy.
Program umożliwia dodawanie kilka razy tego samego pliku. Rozumiem wersjonowanie, ale może jakieś ostrzeżenie i porównanie dat i rozmiaru, jak w Windows, by się przydało.
Ostrzezenie nie problem - daty i rozmiaru nie przechowuje teraz w bazie wiec nie mam z czym porównać - trzeba by to dodać.
pozdrawiam
grzes
Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 480
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: GeoOrganizer - lista zmian w programie

Post autor: ariel0-0 »

Zauważyłem drobną niedogodność. W zakładce dokumenty, podczas dodawania wielostronicowego skanu_do_pdf, program ignoruje dalszy ciąg nazwy pliku po kropce. np. podając nazwę "E.637-xxxx_2008", w dokumentach uzyskuję plik "E.pdf".
Brakuje możliwości poprawy nazwy pliku albo/oraz dodania własnego opisu, notatki, przydzielenia do grupy.
Have a nice day
Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 480
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: GeoOrganizer - lista zmian w programie

Post autor: ariel0-0 »

podczas skanowania przycisk "anuluj" nie działa
Have a nice day
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2701
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: GeoOrganizer - lista zmian w programie

Post autor: grzes »

ariel0-0 pisze:Zauważyłem drobną niedogodność. W zakładce dokumenty, podczas dodawania wielostronicowego skanu_do_pdf, program ignoruje dalszy ciąg nazwy pliku po kropce. np. podając nazwę "E.637-xxxx_2008", w dokumentach uzyskuję plik "E.pdf".
Brakuje możliwości poprawy nazwy pliku albo/oraz dodania własnego opisu, notatki, przydzielenia do grupy.
Poprawiony błąd z nazwą z kropką - setup do testów
i dodana opcja edycji informacji o plikach:
edit_dok.png
edit_dok.png (35.72 KiB) Przejrzano 11519 razy
UWAGA!
Ponieważ dodane zostały nowe pola do bazy danych to osoby używające wersji z serwerem koniecznie muszą zaktualizować serwer - model bazy danych w programie musi być zgodny z tym ktory jest na serwerze - inaczej program będzie zgłaszał różne błędy.
pozdrawiam
grzes
Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 480
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: GeoOrganizer - lista zmian w programie

Post autor: ariel0-0 »

Dziękuję, świetna robota.
Jest jeszcze drobny problem z polskimi znakami w nazwie grup.
Załączniki
2.PNG
2.PNG (9.88 KiB) Przejrzano 11495 razy
1.PNG
1.PNG (4.04 KiB) Przejrzano 11495 razy
Have a nice day
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2701
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: GeoOrganizer - lista zmian w programie

Post autor: grzes »

Poprawione tylko trzeba będzie przeedytować te złe dokumenty bo już tak się zapisało w bazie
pozdrawiam
grzes
Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 480
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: GeoOrganizer - lista zmian w programie

Post autor: ariel0-0 »

Super. Dzięki za szybką reakcję.
Poproszę jeszcze o dodanie ikonki zapisz na dysku do zakładki "dokumenty", podobnie jak jest w zakładce rastrów.
Szczególnie potrzebna w architekturze z serwerem, gdy tych plików nie ma lokalnie.
Have a nice day
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2701
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: GeoOrganizer - lista zmian w programie

Post autor: grzes »

ariel0-0 pisze:Super. Dzięki za szybką reakcję.
Poproszę jeszcze o dodanie ikonki zapisz na dysku do zakładki "dokumenty", podobnie jak jest w zakładce rastrów.
Szczególnie potrzebna w architekturze z serwerem, gdy tych plików nie ma lokalnie.
Jest
pozdrawiam
grzes
Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 480
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: GeoOrganizer - lista zmian w programie

Post autor: ariel0-0 »

@grzes, jesteś wielki :)
Have a nice day
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2701
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: GeoOrganizer - lista zmian w programie

Post autor: grzes »

Dzięki za uznanie! :)
pozdrawiam
grzes
Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 480
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: GeoOrganizer - lista zmian w programie

Post autor: ariel0-0 »

Tworzę sobie szablony dokumentów i naszła mnie refleksja, że często brakuje w przepisach i drukach konsekwencji.
Przeważnie mylony jest wykonawca ze sporządzającym, albo ODGiK z Organem.
Miałbym taką sugestie aby w GO te kwestie uporządkować. Przeważnie cała baza danych prowadzona jest dla jednego wykonawcy w sensie firmy.
Zaś lista wykonawców, jest w rzeczywistości listą podwykonawców, kierowników prac, bądź osób prowadzących daną sprawę.
Bardzo bym prosił aby to rozdzielić i dodać dane organu, do którego kierujemy wnioski a nawet zgłoszenia pracy.
Have a nice day
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2701
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: GeoOrganizer - lista zmian w programie

Post autor: grzes »

ariel0-0 pisze:Tworzę sobie szablony dokumentów i naszła mnie refleksja, że często brakuje w przepisach i drukach konsekwencji.
Przeważnie mylony jest wykonawca ze sporządzającym, albo ODGiK z Organem.
Miałbym taką sugestie aby w GO te kwestie uporządkować. Przeważnie cała baza danych prowadzona jest dla jednego wykonawcy w sensie firmy.
Zaś lista wykonawców, jest w rzeczywistości listą podwykonawców, kierowników prac, bądź osób prowadzących daną sprawę.
Bardzo bym prosił aby to rozdzielić i dodać dane organu, do którego kierujemy wnioski a nawet zgłoszenia pracy.
Proszę o doprecyzowanie w ktorym miejscu i co dodać. Chodzi o szablony pism?
pozdrawiam
grzes
Awatar użytkownika
ariel0-0
_____
_____
Posty: 480
Rejestracja: środa, 7 kwietnia 2010, 00:02
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Re: GeoOrganizer - lista zmian w programie

Post autor: ariel0-0 »

U mnie baza prowadzona jest wyłącznie dla jednego wykonawcy (firmy) a w miejscu wykonawcy wpisuję osobę odpowiedzialna na dane zlecenie. Zawsze przed korzystaniem z szablonów musze zmienić wykonawcę na firmę. Brakuje mi w bazie jakiegoś dodatkowego pola np. Geodeta/Sporządzający/Odpowiedzialny/Podwykonawca lub podobny synonim wykonawcy (bezpośredniego).

Jeśli chodzi o drugą sprawę dot. Organu, przeważnie wnioski o zmiany w ewidencji albo o uwierzytelnienie kieruje się do Organu (jak we wzorze) a nie do ODGIK. Mam sugestię, żeby w oknie edycji "Ośrodek dokumentacji/urząd" dodać pole "Organ prowadzący" i uwzględnić taką pozycję w danych.
Niemniej, są to drobiazgi, więc nie naciskam.
Załączniki
osrodek.png
osrodek.png (51.79 KiB) Przejrzano 11134 razy
Have a nice day
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2701
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: GeoOrganizer - lista zmian w programie

Post autor: grzes »

A może do tych pól wykorzystać zakładkę "Dane dodatkowe" i tam zdefiniowac brakujące pola (do się je później umieszczac w szablonie)
pozdrawiam
grzes
ODPOWIEDZ