dokumenty
dokumenty
mam kilka pytań dotyczących dokumentów. Proszę ewentualnie traktować je jako propozycje
1 czy jest możliwość w szablonach dokumentów dodania nowej grupy?
2 czy istnieje możliwość zmiany nazwy szablonu dokumentu bez zakładania go na nowo ?
2 czy jest możliwość dla istniejącego szablonu dokumentu zmienić grupę?
3 czy istnieje możliwość posortowania szablonów dokumentów tak by nie trzeba tego robić za każdym otwarciem ?
4 Czy jest możliwość posortowania dokumentów (okno z wykazem dostępnych szablonów) na etapie tworzenia ich dla konkretnej roboty?
1 czy jest możliwość w szablonach dokumentów dodania nowej grupy?
2 czy istnieje możliwość zmiany nazwy szablonu dokumentu bez zakładania go na nowo ?
2 czy jest możliwość dla istniejącego szablonu dokumentu zmienić grupę?
3 czy istnieje możliwość posortowania szablonów dokumentów tak by nie trzeba tego robić za każdym otwarciem ?
4 Czy jest możliwość posortowania dokumentów (okno z wykazem dostępnych szablonów) na etapie tworzenia ich dla konkretnej roboty?
Re: dokumenty
ad1
Prosze podesłac propozycje nazw grup - nie chcę dokładać tam kolejnego słownika
ad2 ad3,4
ok - cos pomyslimy
Prosze podesłac propozycje nazw grup - nie chcę dokładać tam kolejnego słownika
ad2 ad3,4
ok - cos pomyslimy
pozdrawiam
grzes
grzes
Witam
Czy można dodać możliwość wyboru ścieżki do zapisu skanów i dokumentów, np jakiegoś miejsca w sieci lokalnej?
Czy można dodać możliwość wyboru ścieżki do zapisu skanów i dokumentów, np jakiegoś miejsca w sieci lokalnej?
Z tego co widzę to eoOrganizer jest tak napisany aby być w zgodzie z Windows, czyli dokumenty, ustawienia są zapisywane do katalogu domowego użytkownika. Dzięki temu nie powinno być problemów z prawami zapisu (dostępu).
Chcąc zmienić miesce docelowe zrobiłbym tzw link symboliczny. Czyli katalog dokumentów geoorganizera może być linkiem symbolicznym do katalogu znajdującego się na dysku sieciowym (zmapowanym).
http://leniwy.eu/news,10,Linki-symbolic ... owsie.html
Chcąc zmienić miesce docelowe zrobiłbym tzw link symboliczny. Czyli katalog dokumentów geoorganizera może być linkiem symbolicznym do katalogu znajdującego się na dysku sieciowym (zmapowanym).
http://leniwy.eu/news,10,Linki-symbolic ... owsie.html
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Dodałem do serwera możliwość skonfigurowania ścieżki do przechowywania dokumentów.
Tu jest nowy setup_test
Po zainstalowaniu nowego serwera należy stworzyć plik o nazwie serwer.ini i w jego treści wpisać:
gdzie xxx to sciezka do folderu.
W załączniku spakowany przykładowy plik.
Po utworzeniu tego pliku serwer należy zatrzymać i uruchomić ponownie aby nowe ustawienia zostały uwzględnione.
Tu jest nowy setup_test
Po zainstalowaniu nowego serwera należy stworzyć plik o nazwie serwer.ini i w jego treści wpisać:
Kod: Zaznacz cały
[Opcje]
SciezkaDokumentow=xxx
W załączniku spakowany przykładowy plik.
Po utworzeniu tego pliku serwer należy zatrzymać i uruchomić ponownie aby nowe ustawienia zostały uwzględnione.
- Załączniki
-
- serwer.zip
- (153 Bajtów) Pobrany 235 razy
pozdrawiam
grzes
grzes
dziękuję!
Zauważyłem pewną cechę GO, która może przysporzyć niepotrzebnych emocji.
Mianowicie, dołączone dokumenty np. Word'a można podglądać i nawet edytować. I tu kryje się niebezpieczeństwo. Edytowany dokument zapisywany jest w katalogu tymczasowym zaś dokument podpięty nie jest aktualizowany. Aby zaktualizować dokument należy go ponownie dodać z katalogu tymczasowego, albo zapisać zmiany jako inny dokument w dowolnej lokalizacji i ponownie dodać do GO.
Może dało by się aktualizację dokumentu jakoś zautomatyzować, albo przynajmniej dodać jakieś ostrzeżenie?
Mianowicie, dołączone dokumenty np. Word'a można podglądać i nawet edytować. I tu kryje się niebezpieczeństwo. Edytowany dokument zapisywany jest w katalogu tymczasowym zaś dokument podpięty nie jest aktualizowany. Aby zaktualizować dokument należy go ponownie dodać z katalogu tymczasowego, albo zapisać zmiany jako inny dokument w dowolnej lokalizacji i ponownie dodać do GO.
Może dało by się aktualizację dokumentu jakoś zautomatyzować, albo przynajmniej dodać jakieś ostrzeżenie?
Have a nice day
Niestety nie da się tego dobrze rozwiązać. Dołączane pliki należy traktować jako archiwum. Ew. ich edycja musi wiązać sie z ponownym dodaniem do programu. Akurat w wersji testowej dodana jest opcja dodawania scieżki do pliku (linku) - i to pozwala na edycję docelowego dokumentu. O ile mamy mozliwość skonfigurowania dysku sieciowego tak aby byl z wszystkich stanowisk dostępny pod tą samą scieżką, to być moze jest to jakies rozwiązanie (dla tych plikow ktore maja być często edytowane).ariel0-0 pisze:Zauważyłem pewną cechę GO, która może przysporzyć niepotrzebnych emocji.
pozdrawiam
grzes
grzes
O ile w sieci lokalnej mapowanie udziału serwera jest wykonalne, to w środowisku rozproszonym, połączonym przez VPN, problematyczne.
Ale widzę światełko w tunelu, bo jako link można dodać lokalizację w chmurze. I działa. Tylko coś z samym zapisem linku wygląda kiepsko.
Przydało by się poprawić/dodać możliwość wklejania linków. Niemniej, mały kroczek do pracy w chmurze.
Ale widzę światełko w tunelu, bo jako link można dodać lokalizację w chmurze. I działa. Tylko coś z samym zapisem linku wygląda kiepsko.
Przydało by się poprawić/dodać możliwość wklejania linków. Niemniej, mały kroczek do pracy w chmurze.
- Załączniki
-
- dokumenty.PNG (107.25 KiB) Przejrzano 9995 razy
Have a nice day
Ooo! To jest dobra myśl. Przerobiłem dodawanie linka w setupie testowym - teraz okno wygląda tak:
pozdrawiam
grzes
grzes
Skąd pobrać ten setup testowy ?
na stronie nie ma linku do wersji testowejJurek B. pisze:http://organizer.geo.pl/
rewelacja!grzes pisze:Ooo! To jest dobra myśl. Przerobiłem dodawanie linka w setupie testowym - teraz okno wygląda tak:
Jeszcze odnośnie dodawania dokumentu.
Po wybraniu pliku otwiera się okno wyboru grupy: Trochę to okno jest bez sensu. Grupę można wybrać z okna opisu, które zawsze otwieram aby dodać opis i datę dokumentu Można śmiało zrezygnować z okna wyboru grupy. Lepiej aby wyskakiwało okno opisu pliku.
Have a nice day
Ad1 link dodanyariel0-0 pisze: na stronie nie ma linku do wersji testowej
Jeszcze odnośnie dodawania dokumentu.
Po wybraniu pliku otwiera się okno wyboru grupy:grupy.PNG
Trochę to okno jest bez sensu. Grupę można wybrać z okna opisu, które zawsze otwieram aby dodać opis i datę dokumentu wlasciwosci.PNG
Można śmiało zrezygnować z okna wyboru grupy. Lepiej aby wyskakiwało okno opisu pliku.
Ad2 słuszna uwaga - nie wiem co mnie podkusiło żeby to okno tam wcisnąć. Zmieniłem je w aktualnym setupie testowym
pozdrawiam
grzes
grzes
odnawiam trochę wcześniejszy problem w tym wątku. Zgodnie z radą FaFaL'a przeniosłem katalog /User/.... do innej lokalizacji ( tak na marginesie dotyczy to nie zalogowanego użytkownika tylko "publiczny") i GeoOrganizer przestał widzieć roboty. Po przeniesieniu system był zamknięty i ponownie otwarty.
Powinno pomóc zainstalowanie GO jeszcze raz. Chyba w czasie instalacji program zapisuje na sztywno ściężkę do katalogu roboczego.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Sciezka do katalogu users/public pobierana jest z systemu przy starcie GO. Nie wiem czy prostszym rozwiązaniem nie jest instalacja serwera. Wtedy wszystkie pliki bazy są tam gdzie zainstalujemy serwer (z mozliwością dodatkowej konfiguracji w oknie serwera).
Sam program konfigurujemy wtedy do pracy z serwerem wpisując IP:127.0.0.1
Sam program konfigurujemy wtedy do pracy z serwerem wpisując IP:127.0.0.1
pozdrawiam
grzes
grzes
czyli bez ponownej instalacji nic nie da się zrobić? Mało to wygodne.
Ponowna instalacja nie kasuje danych. Przyznam że jeden użytkownik zrobił według mojej propozycji i po uruchomieniu GO (z danymi użytkownika przyniesionymi na inny dysk) wszystko zadziałało.
Pozdrawiam Rafał Kocierz
No i jeszcze pytanie czy prawidłowo przeniesiono katalogi użytkowników ... czy system rozpoznaje je prawidłowo ?
Pozdrawiam Rafał Kocierz
Jak można to sprawdzić? Zrobiłem zgodnie z sugestią posługując się informacjami zawartymi w linku.
a jaki to problem? max 2-3 minutymaciekwu pisze:czyli bez ponownej instalacji nic nie da się zrobić? Mało to wygodne.
pozdrawiam
grzes
grzes
niestety po reinstalacji GeoOrganizer odtwarza w poprzedniej lokalizacji folder "Publiczny". Próbuję przenieść go ale we właściwościach brak zakładki Lokalizacja.
sorry, ja się chyba nie potrzebnie wcinam - myślałem ze to o moją sugestię z serwerem chodzi
pozdrawiam
grzes
grzes
To właśnie oznacza, że źle to zrobiono. Możliwe, że aby przenieść "domyślnego użytkownika" trzeba przenieść cały folder wszystkich userów. Jeśli Pan nie chce ruszać pozostałych folderów, a bardzo zależy na przeniesieniu bazy danych i plików GO, to proponuję skorzystać z wiązania symbolicznego (linków symbolicznych), to rozwiąże Pana problem. Jest dużo artykułów w sieci jak to zrobić.maciekwu pisze:niestety po reinstalacji GeoOrganizer odtwarza w poprzedniej lokalizacji folder "Publiczny". Próbuję przenieść go ale we właściwościach brak zakładki Lokalizacja.
Pozdrawiam Rafał Kocierz