Współpraca C-GEO z Geo Organizerem

aplikacja do zarządzania robotami geodezyjnymi
Aoschin
____
____
Posty: 120
Rejestracja: wtorek, 27 sierpnia 2019, 12:35

Współpraca C-GEO z Geo Organizerem

Post autor: Aoschin »

Witam,
1.) przy kliknięciu w C-GEO w menu Formularzy "Zapisz do operatu elektronicznego" tworzony .pdf jest źle generowany (Np. brak jest furtek i bram - jakieś inne pomniejsze niezgodności także występują, ale nie pamiętam już), natomiast generowany przez wirtualną drukarkę jest w porządku, tak samo jak generowany przez opcję "Export do pliku rastrowego -> Eksport do PDF"
2.) przy kliknięciu w C-GEO w menu Raportów "Zapisz do operatu" tworzony .pdf jest źle generowany jeżeli oryginalny raport zawiera Wypunktowanie. Zamiast kropek generuje się linia pozioma. Jak wyżej wirtualna drukarka PDF generuje plik dobrze, tak samo jak zapis do PDF na dysk przez opcję w raportach.
3.) przy łączeniu roboty z projektem w C-GEO nie przepisuje się numer obrębu.
4.) czy jest opcja aby przenosiły się wpisy z "Dane dodatkowe" jeżeli w opisie projektu w C-GEO dodamy takie same pola?
Mam w C-GEO kilka dodatkowych pól opisowych które wykorzystuję(jako zmienne) przy opracowaniu raportów i formularzy i chciałbym uzupełniać je już na etapie dodawania roboty w Geo Organizerze, tak aby po połączeniu roboty z projektem się przepisywały do odpowiadających im pól w C-GEO.
Pozdrawiam
Ao
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7046
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Współpraca C-GEO z Geo Organizerem

Post autor: Jurek B. »

Aoschin pisze: piątek, 15 stycznia 2021, 12:59 Witam,
1.) przy kliknięciu w C-GEO w menu Formularzy "Zapisz do operatu elektronicznego" tworzony .pdf jest źle generowany (Np. brak jest furtek i bram - jakieś inne pomniejsze niezgodności także występują, ale nie pamiętam już), natomiast generowany przez wirtualną drukarkę jest w porządku, tak samo jak generowany przez opcję "Export do pliku rastrowego -> Eksport do PDF"
2.) przy kliknięciu w C-GEO w menu Raportów "Zapisz do operatu" tworzony .pdf jest źle generowany jeżeli oryginalny raport zawiera Wypunktowanie. Zamiast kropek generuje się linia pozioma. Jak wyżej wirtualna drukarka PDF generuje plik dobrze, tak samo jak zapis do PDF na dysk przez opcję w raportach.
3.) przy łączeniu roboty z projektem w C-GEO nie przepisuje się numer obrębu.
4.) czy jest opcja aby przenosiły się wpisy z "Dane dodatkowe" jeżeli w opisie projektu w C-GEO dodamy takie same pola?
Mam w C-GEO kilka dodatkowych pól opisowych które wykorzystuję(jako zmienne) przy opracowaniu raportów i formularzy i chciałbym uzupełniać je już na etapie dodawania roboty w Geo Organizerze, tak aby po połączeniu roboty z projektem się przepisywały do odpowiadających im pól w C-GEO.
Witam, dziękuję za te uwagi, będziemy je wprowadzali. Co do pkt. 2 to u mnie to działa ok - przydałoby się przesłać raport w RTF z takim wypunktowaniem by sprawdzić na konkretnym przypadku.
Pozdrawiam Jurek B.
Aoschin
____
____
Posty: 120
Rejestracja: wtorek, 27 sierpnia 2019, 12:35

Re: Współpraca C-GEO z Geo Organizerem

Post autor: Aoschin »

Tu moja pomyłka, po kliknięciu "Zapisz do operatu" zapisuje się RTF i on jest OK, dopiero po kliknięciu "Kopiuj do operatu", gdy generuje się PDF do zakładki Operat występuje ten błąd.
Pozdrawiam
Ao
Aoschin
____
____
Posty: 120
Rejestracja: wtorek, 27 sierpnia 2019, 12:35

Re: Współpraca C-GEO z Geo Organizerem

Post autor: Aoschin »

Witam!

Gdy chcemy połączyć projekt C-Geo z Geo Organizerem, a login użytkownika Geo-Organizera zawiera polski znak, nie da się połączyć z Geo Organizerem. Dopiero ręczna zmiana w pliku geoorg.ini umożliwia zalogowanie, a wyświetlany zapamiętany login z np. "Łukasz" zmienia się w "Ĺukasz".
Pozdrawiam
Ao
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2608
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: Współpraca C-GEO z Geo Organizerem

Post autor: grzes »

Aoschin pisze: poniedziałek, 1 lutego 2021, 09:23 Witam!

Gdy chcemy połączyć projekt C-Geo z Geo Organizerem, a login użytkownika Geo-Organizera zawiera polski znak, nie da się połączyć z Geo Organizerem. Dopiero ręczna zmiana w pliku geoorg.ini umożliwia zalogowanie, a wyświetlany zapamiętany login z np. "Łukasz" zmienia się w "Ĺukasz".
Poprawione w wersji testowej c-geo
pozdrawiam
grzes
tomek
____
____
Posty: 197
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 22:57

Re: Współpraca C-GEO z Geo Organizerem

Post autor: tomek »

Przez okienko CGEO Można dodać projekt do GO.Przydałaby się opcja "pobierana" .Mamy zwyczaj dodawania ostatniej wersji projektu.
Załączniki
pobranie cgeo _ geoorganizera.png
pobranie cgeo _ geoorganizera.png (16.44 KiB) Przejrzano 3312 razy
[size=134][url=http://www.geodezja.net.pl/]www.geodezja.net.pl[/url][/size]
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7046
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Współpraca C-GEO z Geo Organizerem

Post autor: Jurek B. »

Przez okienko CGEO Można dodać projekt do GO.Przydałaby się opcja "pobierana" .Mamy zwyczaj dodawania ostatniej wersji projektu.
Jest dodane w wersji testowej.
Pozdrawiam Jurek B.
tomek
____
____
Posty: 197
Rejestracja: czwartek, 21 kwietnia 2005, 22:57

Re: Współpraca C-GEO z Geo Organizerem

Post autor: tomek »

Dziękuję. :D .Czy działa to dopiero zobaczę po oficjalnej aktualizacji.
[size=134][url=http://www.geodezja.net.pl/]www.geodezja.net.pl[/url][/size]
maciekwu
VIP
VIP
Posty: 1014
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: Współpraca C-GEO z Geo Organizerem

Post autor: maciekwu »

niestety przy zapisywaniu projektu do pracy, po chwili pracy programu dostałem komunikat, że wystąpiły problemy, któryś plik jest zablokowany, uruchom ponownie c-geo.
Niestety po zamknięciu c-geo (sprawdzeniu że procesy są zamknięte co jest problemem przy restarcie c-geo) otworzyłem jeszcze raz C-geo i to samo.
Ten problem się wyjaśnił. Okazało się, że c-geo było zamknięte ale pozostał otwarty c-swde. Okazuje się, że odrębne programy (c-swde, wms ) nie zamykają się razem z c-geo. Jest to nie wygodne szczególnie przy otwartych kilku innych programach i łatwo nie zauważyć, że coś jeszcze jest otwarte po zamknięciu c-geo.
Mam jeszcze pytanie w jakiej lokalizacji zapisuje się plik kopii?
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7046
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Współpraca C-GEO z Geo Organizerem

Post autor: Jurek B. »

Nie jestem pewien czy możliwa jest kontrola nad inną aplikacją przy zamykaniu C-GEO, ale zobaczymy.
Kopie projektów są przechowywane w w GeoOrganizerze/e-operacie, w pracy która była wskazana przy zapisie projektu, w zakładce "Dokumenty dołączone do pracy".
Pozdrawiam Jurek B.
maciekwu
VIP
VIP
Posty: 1014
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: Współpraca C-GEO z Geo Organizerem

Post autor: maciekwu »

W zakładce "Dokumenty dołączone do pracy" nie widzę zapisanej kopii projektu. Odnalazłem go na dysku w katalogu GO\Dokumenty\O
Przy okazji pytanie. Jaki jest klucz oznaczenia zapisanych w tym katalogu dokumentów? Nazwa pliku to jak widzę nazwa dokumentu poprzedzona trzycyfrowym numerem. Projekty jak widzę też mają numer poprzedzony trzycyfrowym numerem ale nazwa identyfikuje jednoznacznie pracę.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7046
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Współpraca C-GEO z Geo Organizerem

Post autor: Jurek B. »

maciekwu pisze: czwartek, 29 kwietnia 2021, 11:05 W zakładce "Dokumenty dołączone do pracy" nie widzę zapisanej kopii projektu. Odnalazłem go na dysku w katalogu GO\Dokumenty\O
Przy okazji pytanie. Jaki jest klucz oznaczenia zapisanych w tym katalogu dokumentów? Nazwa pliku to jak widzę nazwa dokumentu poprzedzona trzycyfrowym numerem. Projekty jak widzę też mają numer poprzedzony trzycyfrowym numerem ale nazwa identyfikuje jednoznacznie pracę.
Kopia projektu trafia do pracy w to miejsce które opisałem, w razie potrzeby proszę o kontakt z serwisem, pomożemy odnaleźć.
Nazewnictwo plików w tym folderze O, oparte jest na kolejności ich umieszczania tam przez program - to ta liczba przed nazwą pliku.
Pozdrawiam Jurek B.
maciekwu
VIP
VIP
Posty: 1014
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: Współpraca C-GEO z Geo Organizerem

Post autor: maciekwu »

C-geo nie pobiera z GeoOrganizera działek, rodzaju roboty, Zleceniodawcy. Czasami pry pobraniu opisu jest problem z kodowaniem polskich liter
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7046
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Współpraca C-GEO z Geo Organizerem

Post autor: Jurek B. »

maciekwu pisze: poniedziałek, 3 maja 2021, 16:44 C-geo nie pobiera z GeoOrganizera działek, rodzaju roboty, Zleceniodawcy. Czasami pry pobraniu opisu jest problem z kodowaniem polskich liter
Tak jak pisałem wcześniej - proszę kontaktować się z serwisem, pomożemy w prawidłowej konfiguracji.
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7046
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Współpraca C-GEO z Geo Organizerem

Post autor: Jurek B. »

C-geo nie pobiera z GeoOrganizera działek, rodzaju roboty, Zleceniodawcy.
Jeszcze co do działek i zleceniodawcy - to te dane pracy nie są powiązywane z projektem C-GEO.
Pozdrawiam Jurek B.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7046
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Współpraca C-GEO z Geo Organizerem

Post autor: Jurek B. »

Jeszcze raz co do działek i zleceniodawcy - programista wprowadził do programu w wersji testowej pobieranie danych zleceniodawcy z pracy do projektu - dane te są przypisywane przy powiązaniu pracy z projektem C-GEO.
Numer działki także będzie się wyświetlał, ale pod warunkiem, że użytkownik doda do danych projektu pole o nazwie:
Nr działki
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (54.81 KiB) Przejrzano 2772 razy
Pozdrawiam Jurek B.
maciekwu
VIP
VIP
Posty: 1014
Rejestracja: czwartek, 31 marca 2005, 19:17

Re: Współpraca C-GEO z Geo Organizerem

Post autor: maciekwu »

wracając do zapisywania kopii projektu. Przed chwilą zapisywałem kopie dwóch projektów do prac. Jedna się zapisała i widać ją w zakładce druga nie (może dlatego, że miała numer 13-2021 :lol: ). Tzn. zapisała się w katalogu fizycznie ale nie widać jej w zakładce. Natomiast fizycznie kopie te zapisują się do katalogu ...dokumenty\0\. Czy można to zmienić. Mam zainstalowanego GeoOrganizera na dysku z systemem i szybko dysk się zapcha.
Awatar użytkownika
Jurek B.
Team
Team
Posty: 7046
Rejestracja: środa, 16 lutego 2005, 21:25

Re: Współpraca C-GEO z Geo Organizerem

Post autor: Jurek B. »

Dokumenty podpięte do pracy są przechowywane w katalogu Dokumenty w folderze serwera, który określa się przy jego instalacji. Można jednak wskazać inny folder w aplikacji konfiguracja_uslugi.exe, która jest umieszczona w katalogu serwera.
Pozdrawiam Jurek B.
ODPOWIEDZ