GeoOrganizer - Czy jest możliwa wersja online

aplikacja do zarządzania robotami geodezyjnymi
r.geodeta
_
_
Posty: 7
Rejestracja: czwartek, 7 października 2021, 11:00

GeoOrganizer - Czy jest możliwa wersja online

Post autor: r.geodeta »

Dzień dobry wszystkim,

Chcialbym zapytać czy softline ma w planach stworzenie wersji online geoorganizera? W obecnych czasach kiedy jesteśmy w stanie pracować, również w geodezji, z dowolnego miejsca byłaby to bardzo przydatna opcja.
globalgs
_
_
Posty: 9
Rejestracja: środa, 6 lipca 2011, 00:45

Re: GeoOrganizer - Czy jest możliwa wersja online

Post autor: globalgs »

:) :) popieram, podzielam :) - jestem za :D :D :D :D :D :D
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2701
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: GeoOrganizer - Czy jest możliwa wersja online

Post autor: grzes »

To możemy uruchomić w każdej chwili z tym że są 3 warunki:
- praca dalej przez dedykowany program, ten co w tej chwili (nie przez przeglądarkę)
- ok. 50 zł kosztu + ok 1zł za każdy 1GB miejsca na dysku (koszt miesięczny)
- podpisanie umowy podpowierzenia danych osobowych (bo pewnie jakieś dane osobowe w bazie będą przetwarzane)
pozdrawiam
grzes
globalgs
_
_
Posty: 9
Rejestracja: środa, 6 lipca 2011, 00:45

Re: GeoOrganizer - Czy jest możliwa wersja online

Post autor: globalgs »

No ale jak przez program to :) chciałbym mieć dostęp i przez IOS i Androida - szansa ?.... (skoro nie ma jak przez www)
Koszty do ogarnięcia :) :) :)
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2701
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: GeoOrganizer - Czy jest możliwa wersja online

Post autor: grzes »

globalgs pisze: piątek, 3 grudnia 2021, 20:14 No ale jak przez program to :) chciałbym mieć dostęp i przez IOS i Androida - szansa ?.... (skoro nie ma jak przez www)
Koszty do ogarnięcia :) :) :)
Android/ios raczej bez szans - chyba ze w mocno ograniczonym zakresie podglądu części danych i jakichś prostych operacji. Na pełną funkcjonalność wersji Windows nie ma co liczyć.
pozdrawiam
grzes
globalgs
_
_
Posty: 9
Rejestracja: środa, 6 lipca 2011, 00:45

Re: GeoOrganizer - Czy jest możliwa wersja online

Post autor: globalgs »

OK. chociaż podgląd. Choć nie ukrywam, że wersja pełna on-line przez przeglądarkę byłaby zdecydowanie bardziej praktyczna :)
Kwestia ceny :) - zakładam, że tylko to Nas ogranicza.
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2701
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: GeoOrganizer - Czy jest możliwa wersja online

Post autor: grzes »

W teorii wszytko się da. Może być i przez przeglądarkę. Ma zalety - dostęp z każdego urządzenia jest super. Aczkolwiek wygoda pracy jest, moim zdaniem, dalej po stronie aplikacji natywnych. Ale to inna dyskusja.
W zasadzie ma Pan rację to kwestia rachunku ekonomicznego :)
pozdrawiam
grzes
globalgs
_
_
Posty: 9
Rejestracja: środa, 6 lipca 2011, 00:45

Re: GeoOrganizer - Czy jest możliwa wersja online

Post autor: globalgs »

Zgadzam się, że przez przeglądarkę jet/będzie mniej komfortowo. Takie programy to do, lista zadań google - są dostępna przez www, nie wiem co ma Apple.
Aby uprościć - może tylko najważniejsze zadania - eksport - import do tych aplikacji. Wtedy zostaje program w domu (choć, ja bym chciał bazę na serwerze w chmurze) i można pracować. Mając dostęp online widzę prace i szczegóły (nie mogę edytować), zaś w tych aplikacjach mam listę zadań itp. Kalendarz już chyba jest zintegrowany - ale tylko google.
Nie wiem czy nie pogmatwałem i też nie wiem jaki byłby komfort pracy. Dla mnie generalnie dane w chmurze abym mógł się łączyć ze zdalnym serwerem. Przez www nie musi być dostęp do całości, bo też nie wyobrażam sobie całość prac przez przeglądarkę.
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2701
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: GeoOrganizer - Czy jest możliwa wersja online

Post autor: grzes »

Czyli podsumowując:
- baza w chmurze
- pełna funkcjonalność tak jak teraz przez aplikacje na Windows
- dostęp przez przeglądarkę: przeglądanie listy prac z podstawowymi informacjami o pracy, dołączanie i pobieranie dokumentów z pracy, plus organizer pracy (czyli chyba to co w zakładce "Terminarz" w GO?)
Jeśli tak miała by wyglądać ta wersja chmurowa to myślę że jest to do zrobienia. Bo pisanie całości od nowa pod przeglądarkę (z tymi wszystkimi opcjami etapowania prac, tworzeniem dokumentów, łączeniem pdf-ów itp) jest długim i kosztownym zadaniem.
pozdrawiam
grzes
globalgs
_
_
Posty: 9
Rejestracja: środa, 6 lipca 2011, 00:45

Re: GeoOrganizer - Czy jest możliwa wersja online

Post autor: globalgs »

:) owszem :)
1. baza w chmurze - łączenie, edycja z różnych komputerów. Najlepiej najtańszej - ponoć z takim czymś jak gdrvive, czy icloud się nie da.
2. Pełna funkcjonalność na WIn - OK :) na windows - OK :). Choć powoli przechodzę na IOS - ale wiem, że tam są emulatory windowsa - czy jakkolwiek fachowo się to zwie.
3. tak przez www - co do zasady przeglądanie może uda się jakieś adnotacje - np. uwagi ? bądź może dodać opcje lista zadań - w Geo nie widzę, tego przy pracach - ale może coś przeoczyłem - przydałoby się coś takiego. Można to wtedy połączyć z to do, keep, przypomnienia - IOS. Dodatkowo kalendarz- googla i IOS.

Tak to sobie wyobrażam - i za to mogę dopłacić, płacić :)
PS. coś może z edycją dokumentów linkową ? Dla mnie komfortowo się pracuje w Word (tam mam szablony, itp), w Geo edycja przyznam trochę oporna.
A może też połączenie z C-portal... ? jakieś prace - działki - głośno myślę.
Czyli otwieram dokument i mam przekierowanie do worda/excela - nie wiem czy to wykonalne i czy jasno to wyraziłem.
r.geodeta
_
_
Posty: 7
Rejestracja: czwartek, 7 października 2021, 11:00

Re: GeoOrganizer - Czy jest możliwa wersja online

Post autor: r.geodeta »

Proponuję jako pierwszą opcję dać możliwość trzymania bazy w chmurze czy to na dedykowanym serwerze czy Google drive lub Onedrive
(te dwa ostatnie można ustawić jako folder na komputerze w którym trzymamy pliki i one się synchronizują z chmurą).
Udało mi się w ten sposób trzymać projekty w C-Geo więc w Geoorganizerze też powinno się udać. :)
Awatar użytkownika
FaFaL
Team
Team
Posty: 2911
Rejestracja: poniedziałek, 11 lipca 2005, 14:09
Lokalizacja: Opole..Kraków
Kontakt:

Re: GeoOrganizer - Czy jest możliwa wersja online

Post autor: FaFaL »

r.geodeta pisze: poniedziałek, 6 grudnia 2021, 09:07 Proponuję jako pierwszą opcję dać możliwość trzymania bazy w chmurze czy to na dedykowanym serwerze czy Google drive lub Onedrive
(te dwa ostatnie można ustawić jako folder na komputerze w którym trzymamy pliki i one się synchronizują z chmurą).
Udało mi się w ten sposób trzymać projekty w C-Geo więc w Geoorganizerze też powinno się udać. :)
Ale rozumiem, że Pan wie o możliwości instalacji GeoOrganizera na serwerze z globalnym IP i wtedy ma Pan dostęp do robót z dowolnego komputera na świecie (nie tylko w sieci lokalnej).
Pozdrawiam Rafał Kocierz
r.geodeta
_
_
Posty: 7
Rejestracja: czwartek, 7 października 2021, 11:00

Re: GeoOrganizer - Czy jest możliwa wersja online

Post autor: r.geodeta »

Tak wiem. :-) Tylko chciałbym uniknąć na razie kosztów kupna i konfiguracji serwera. I intryguje mnie, że coś co działa bezproblemowo na C-Geo (zmiana ścieżki dostępu do projektów) nie działa w ten sam sposób na GeoOrganizerze.
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2701
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: GeoOrganizer - Czy jest możliwa wersja online

Post autor: grzes »

r.geodeta pisze: poniedziałek, 6 grudnia 2021, 11:59 Tak wiem. :-) Tylko chciałbym uniknąć na razie kosztów kupna i konfiguracji serwera. I intryguje mnie, że coś co działa bezproblemowo na C-Geo (zmiana ścieżki dostępu do projektów) nie działa w ten sam sposób na GeoOrganizerze.
Ale to ma Pan na myśli pracę jednoosobową? Coś robię na jednym komputerze, kończę/zamykam program i uruchamiam później na innym? Tzn nigdy jednocześnie nie pracuje więcej jak jedna osoba?
pozdrawiam
grzes
r.geodeta
_
_
Posty: 7
Rejestracja: czwartek, 7 października 2021, 11:00

Re: GeoOrganizer - Czy jest możliwa wersja online

Post autor: r.geodeta »

grzes pisze: poniedziałek, 6 grudnia 2021, 14:47
r.geodeta pisze: poniedziałek, 6 grudnia 2021, 11:59 Tak wiem. :-) Tylko chciałbym uniknąć na razie kosztów kupna i konfiguracji serwera. I intryguje mnie, że coś co działa bezproblemowo na C-Geo (zmiana ścieżki dostępu do projektów) nie działa w ten sam sposób na GeoOrganizerze.
Ale to ma Pan na myśli pracę jednoosobową? Coś robię na jednym komputerze, kończę/zamykam program i uruchamiam później na innym? Tzn nigdy jednocześnie nie pracuje więcej jak jedna osoba?
Nie. Dlaczego? Kilka osób może korzystać z tej samej bazy. Tak mam w C-Geo, mam licencję na 3 komputery i każdy pracuje na swoim projekcie, ale dostęp do projektów mamy z każdego stanowiska. Jedynie jest nieznaczne opóźnienie w aktualizacji projektów wynikające z ustawień OneDrive'a. Nawet jeśli byłaby to praca jednoosobowa to tak, chcę móc korzystać z bazy zarówno z biura jak i z domu.
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2701
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: GeoOrganizer - Czy jest możliwa wersja online

Post autor: grzes »

r.geodeta pisze: wtorek, 7 grudnia 2021, 20:01 Nie. Dlaczego? Kilka osób może korzystać z tej samej bazy. Tak mam w C-Geo, mam licencję na 3 komputery i każdy pracuje na swoim projekcie, ale dostęp do projektów mamy z każdego stanowiska. Jedynie jest nieznaczne opóźnienie w aktualizacji projektów wynikające z ustawień OneDrive'a. Nawet jeśli byłaby to praca jednoosobowa to tak, chcę móc korzystać z bazy zarówno z biura jak i z domu.
W C-Geo kazdy projekt to oddzielna baza - dlatego to się udaje. W GO jest jedna baza.
pozdrawiam
grzes
r.geodeta
_
_
Posty: 7
Rejestracja: czwartek, 7 października 2021, 11:00

Re: GeoOrganizer - Czy jest możliwa wersja online

Post autor: r.geodeta »

grzes pisze: środa, 8 grudnia 2021, 21:07
r.geodeta pisze: wtorek, 7 grudnia 2021, 20:01 Nie. Dlaczego? Kilka osób może korzystać z tej samej bazy. Tak mam w C-Geo, mam licencję na 3 komputery i każdy pracuje na swoim projekcie, ale dostęp do projektów mamy z każdego stanowiska. Jedynie jest nieznaczne opóźnienie w aktualizacji projektów wynikające z ustawień OneDrive'a. Nawet jeśli byłaby to praca jednoosobowa to tak, chcę móc korzystać z bazy zarówno z biura jak i z domu.
W C-Geo kazdy projekt to oddzielna baza - dlatego to się udaje. W GO jest jedna baza.
Rozumiem, że zrobienie tego w ten sam sposób w GO jest kłopotliwe lub pociąga za sobą niechciane skutki?
Awatar użytkownika
grzes
Team
Team
Posty: 2701
Rejestracja: piątek, 18 marca 2005, 23:01

Re: GeoOrganizer - Czy jest możliwa wersja online

Post autor: grzes »

r.geodeta pisze: czwartek, 9 grudnia 2021, 09:10
Rozumiem, że zrobienie tego w ten sam sposób w GO jest kłopotliwe lub pociąga za sobą niechciane skutki?
Dokładnie tak - nie ma możliwości bezpośredniej edycji pliku bazy danych przez kilka osób jednocześnie. Tzn formalnie jest, ale prędzej czy później doprowadzi do uszkodzenia spójności bazy. Musi być serwer bazy, który pośredniczy w dostępie do pliku bazy.
pozdrawiam
grzes
rako91
__
__
Posty: 11
Rejestracja: piątek, 12 lutego 2021, 15:58

Re: GeoOrganizer - Czy jest możliwa wersja online

Post autor: rako91 »

grzes pisze: piątek, 3 grudnia 2021, 19:33 To możemy uruchomić w każdej chwili z tym że są 3 warunki:
- praca dalej przez dedykowany program, ten co w tej chwili (nie przez przeglądarkę)
- ok. 50 zł kosztu + ok 1zł za każdy 1GB miejsca na dysku (koszt miesięczny)
- podpisanie umowy podpowierzenia danych osobowych (bo pewnie jakieś dane osobowe w bazie będą przetwarzane)
Wysłałem miala na serwis@geo.pl z zapytanie odnośnie takiej opcji.
ODPOWIEDZ